Elítélendő a kannibalizmus?
Ajánlom a Soylent Green - Zöld szója című filmet. Az egy olyan jövőbeli társadalomról szól amiben az átlag csóró hétköznapi embereket a halott emberekből készült táppal etetik.. A gazdagok meg mindenféle úri lakosztályokban élnek és ők mindent ehetnek amit akarnak: húst, gyümölcsöt, zöldségeket, stb.
Ez a sztori sajnos úgy tűnik örökre aktuális marad, amilyen társadalomban élünk...
"Gazdaságilag sokkal jovedelmezőbb lenne, ráadásul még a túlnépesedést is megoldaná."
Minimális tudást azért feltételeznék arról aki tud írni, olvasni, de mindig meglep hogy ez még sincsen így.
Akkor eccerűen: ha te kinyiffansz, akkor marad utánad a tested, ami jó esetben 50 kg-nyi ehető részt tartalmaz. Na most az egy felnőtt embernek még tartósítással együtt sem elegendő hosszú időre, vagyis cirka fél évenként meg kellene ennie egy újabb halottat. Pár év alatt elfogy a falu és csak ő marad.
De ez nem fog bekövetkezni, mert az emberhús az bizony veszélyforrás, olyan betegségeket kaphatnak el azok akik megeszik, amik rövid idő alatt demenciát okoznak.
Vagyis nem véletlenül alakult úgy hogy nem esszük meg a halottainkat - hanem mert aki megette az szépen kihalt.
Ne keverd ide azokat a vallási, törzsi szertartásokat, amikor a halottakból ettek hogy beléjük szálljon az ereje!
A galamb is ehető, de próbáld meg megenni a Budapest utcáin lévőket, amik tele vannak nehézfémekkel meg minden betegséget és fertőzést hordoznak.
Az átlag városi embernek, aki mekis kaján, chipsen meg kólán él nem túl egészséges a húsa.
Ahogy öregségben elpusztult állat húsa sem jó, öregségben elpusztult emberé sem.
Aki fiatalon halt meg az vagy betegségben, ami szintén kizárja legtöbb esetben, hogy túl jót tenne annak, aki megenné, vagy balesetben. Ez utóbbi lenne az a halmaz, amiből esetleg lehetne élelmiszert készíteni.
De kik azok, akik fiatalon meghalnak és nem betegségben? Vagy azok, akik drogtúladagolásban, ők szintén nem alkalmasak emberi fogyasztásra, vagy azok, akik balesetben.
A fejlett világban többségében az alsóbb társadalmi osztályok végeznek olyan munkát, amiben nagy a balesetveszély. A vezérigazgató vagy csak egy sima irodai munkás is ritkán fogja halálosan megsebesíteni magát a tűzőgéppel vagy a golyóstollal.
Minimális lenne azok aránya, akik emberi fogyasztásra alkalmasak. És azok is ellenőrizhetetlenek. Egy haszonállatnál komoly hivatalok, NÉBIH-től kezdve vizsgálják, hogy mit esznek, mennyi folyadékot kapnak, milyen körülmények között vannak tartva, leölés után milyen láncolaton keresztül jut el a boltok polcaiig és még ott is rendszeresen bukkannak durvább dolgokra, kergemarhakór, csónyányok, csontkukacok vagy simán csak kutyachip miatt bukik le a kínai étterem, hogy mégsem szecsuáni csirke az a hús. Ezek azok, amiért büntetnek és a többi, adalékanyagokkal telerakott termékek, trükkösen marketingelt, hús illúzióját keltő készítmények 25% hústartalommal és így tovább.
Gondolod ez profitérdekeltség esetén másképp lenne?
A túlnépesedést pedig csak akkor oldaná meg, ha elkezdenénk irtani az embereket, vadászni őket a húsukért, ami nem lenne túl gazdaságos, tekintve hogy jóval intelligensebb, mint az őz, szarvas, vaddisznó, stb. sokkal nehezebb lenne elkapni ha elterjedne a híre, hogy a húsukért vadásszák őket.
És ezeket a vadállatokat is inkább presztízsből, mint gazdasági okokból vadásszák. Még egy bennszülött, ahol szűkös az élelem is az egyszerűbben megszerezhető táplálékot részesíti előnyben. De ahol a piacon veszel feldolgozott húst, vagy az étteremben a legegzotikusabb ételt is megsütve tálalják, ott a vadászat úri hóbort, mint a golfozás.
A húsáért való tenyésztés és fajtanemesítés meg ugyanezen oknál fogva nem érné meg gazdaságilag.
És akkor még az etikai meg nemzetközi emberjogi mizériáról egyetlen árva szót sem ejtettem, csak gazdasági szemszögből vizsgáltam a kérdést.
Pont az a gazdaságilag jövedelmező, hogy átszoktatják szépen diszkréten az embereket a vegán étrendre és mikor már felnő egy generáció mindenmentes termékeken, akkorra már a mezőgazdaság 99%-ban robotizálva lesz.
Mert nem azért van ez a hajcihő, mert a tehén telefingja metánnal a légkört és nem is azért, mert a vöröshús káros de még csak nem is szerencsétlen állatok lelke miatt, hanem mert a technológia eljutott arra a szintre, hogy egyre kevésbé gazdaságos az állattartás a növénytermesztéssel szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!