Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért vezethetnek autót...

Miért vezethetnek autót komolyabb vizsgálatok nélkül a 70 éven felüliek?

Figyelt kérdés
Történt ma, hogy bátyámmal mentünk munkába kocsival, bátyám 42 én 33 éves vagyok. A làmpànál egy 70 év körüli bácsi szerencsétlenkedett, nagyon pici híja volt, hogy nem sodort le az útról minket. Koccanás az volt, ha bàtyám nem ilyen rutinos, jó autó vezető, akkor én màr nem élnèk. Megàllt az öregúr, de annyi gerincesség volt benne, hogy elismerte, hogy ő volt a hibás, figyelmetlen volt. Most a kártérítésen fog egyezkedni bátyàmmal. Az ő kocsijáról van szó. De az ilyenek miért nem mennek busszal? 70 felett már nem úgy működnek a reflexek, az agy sem. Tudom jól. Èdesapám 73 éves, 30 évig vezetett egy nagy èpítőipari vállalatot. Akkor gondolhatjàtok, hogy nem volt buta ember... De már neki sem jutnak eszèbe a dolgok, mindig azt mondja, hogy tedd az izét az izére. Meg nem tudja sokszor hova tette a kilcsát, igazolványàt stb. Ez nem szégyen, aki megéli mindenki ilyen lesz, én is te is. Ráadásul nekik ingyenes a tömegközlekedés. Kkor miért nem azt használják? Miért kell a mi életünket ezzel is veszélyeztetni? Miért nincsenek szélesébbkörű, részletesebb orvosi vizsgálatok?

#baleset #koccanás #nyugdíjas sofőrök
2020. jan. 17. 11:33
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ne azért engedje àt az ellenőrzésen az öreget, mert jóban van vele, meg sajnàlja," Teljesen igazad van! De ha ilyenröl TUDSZ (??) akkor tessék feljelenteni! Különben bünpártolo vagy. Ha csak blablázol, felér egy becsületsértéssel.

Egyébként az agressziv vezetés sokkal több és sulyosabb baleset okozoja. Remélem ebben a témában megteszed a szükséges lépéseket.

2020. jan. 17. 14:06
 12/20 A kérdező kommentje:
Konkrétan ilyenről csak halottam, szemèlyesen nem láttam. De olyat már sokat, hogy egy kis pénztől teljesen máshogy alakultak az esemènyek a kedves doktor Úr részéről...
2020. jan. 17. 14:24
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

2-es elég jól leírta, hogy mi a helyzet.

Háziorvos többnyire pontosan ismeri az illető egészségügyi alkalmasságát. Ha ennek ellenére kiadja az engédélyt, őt kéne felelősségre vonni.

Engem meglehetősen részletesen kikérdez a háziorvos a hosszabításnál, bár pontosan ismeri korábbi kórtörténetemet, illetve pontozza az alkalmasságomat. (Megvallom, nem kaptam maximális pontot, de még bőven tűréshatár fölött, azzal egyűtt, hogy volt már pár komolyabb műtétem, betegségem. Pl.:diabétesz, amit gyógyszeresen kontrollálok -normál értéken tartok.)

Abban igazad van, hogy az alkalmatlanokat ki kellene szűrni -korhatár nélkül.

Mindenesetre 80 éves korom fölött -ha megérem- nem valószínű, hogy vezetni fogok.

2020. jan. 17. 14:27
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Így mondjuk egyetértek veled, kérdező.

Ill. az eü. alkalmasságit kiadó orvos felelőssége jobban hangsúlyozva legyen.

Mondjuk a reflexekre való hivatkozás nem jó példa, mert egy normális idős ember pont tudatában van ennek, és emiatt nem vált hirtelen sávot, nem hajt át ott, ahol én még igen, nagyobb követési távolságot tart stb. Ezzel simán kompenzálni lehet a rosszabb reflexeket.

Apukám 78 éves, soha nem volt balesete. De ő pontosan ismeri a maga korlátait. Csak a saját autóját vezeti, amit megszokott. Hóban, zűrös időjárási körülmények között nem vezet. Lehetőleg kerüli a sötétben való vezetést is. Autópályán nagy forgalomban nem vezet. Hosszú, több órás utakra már nem autóval megy. De a 30 km-re levő kertbe autóval jár ki, és nagyon nehéz helyzetben lenne, ha nem vezethetne. Egy kertből annyi mindent hoz be az ember, amit a buszmegállóig még egy fiatal se nagyon bírna elcipelni.

De pl. előfordult, hogy mindenszentek körül, amikor köd is lehet, meg korán sötétedik, meg nagy is a forgalom, akkor én vittem el szüleimet, hogy a 40-50 km-re nyugvó ősök, rokonok sírját felkereshessék, rendbe hozhassák.

2020. jan. 17. 14:43
 15/20 A kérdező kommentje:
Hát köszi. Akkor végülis nagyjából egyetértünk, csak elbeszélünk egymás mellett. Az én apukàm 73 èves amúgy. És sajnos tapasztalom, hogy nem látják be, hogy megöregedtek. Megy ki a kertbe, dolgozni akar minden áron. Hiàba mondja neki az ember, hogy ne csinàlja, mert nem bírja, túlvàllalja magát. Nagyon jó nyugdíja van, vezető állásban volt aktív koràban. Tehát azt a gyümölcsöt simán megtudná venni minden gond nélkül a boltban. De neki az nem jó. Neki saját termés kell, ha belepusztul is. Nyàron is 40 fokos melegben kimegy sutyiban a kertbe dolgozni. Tavaly nyáron a szomszèd nèni felhív telefonon, hogy apàm kint dolgozik a kertben és vörös nagyon a feje. Mondom mi a jó Istent csináljak? Tartottam éppen angol órát a nyelviskolában ahol dolgozok. Elèg bajom van a kamaszokkal, nemhogy még a makacs, idős apàmmal is. Pedig mondtam neki, hogy ne csinálja és csak csinálja. Nem köthetem oda a székhez 😅. A szomszèd bácsi ugyanezt csinàlta, 67 évesen kint dolgozott a kertben, rosszul lett, elvesztette az eszméletét, és már nem lehetett rajta segíteni. Ezt csak azért meséltem el hozzá, mert itt írjàk, hogy àltalánosítok, meg mit tudjam èn mit csinálok. Pontosan tudom milyen ez a korosztàly, van velúk apám által tapasztalatom. Nem biztos, hogy belátja magàtól, hogy hoppà megöregedtem, màr nem bírom, hiába van úgy. És sajnos itt az orvosok hajlamosak több esetben is annyiban hagyni a dolgokat ès megadni a BETEG öregnek is a jogsit, főleg ha még egy kis pènz is csúszik a borítèkban. De ha egy ilyen ember halálos balesetet okozna és ezért elővennék az orvost, hogy miért adta meg a jogsit az öreg úrnak, akkor meggondolná a dolgot.
2020. jan. 17. 15:21
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Valóban sokszor van gond az idős vezetőkkel (bár kétlem, hogy a 70 év valami mágikus határ lenne...), viszont ugyanilyen gyakran van probléma a fiatal emberkedő "már három napja van jogosítványom, ezért én vagyok a király" suhancokkal, illetve a vasárnapi autósokkal is, életkortól függetlenül.

Úgy általában javítani kellene az autóvezetési tudáson/etiketten Magyarországon, de ezt semmiképpen sem kötném 70 éves életkorhoz.

Csak gondolj bele, ha valaki mondjuk 70 körüli, és 17 éves kora óta balesetmentesen vezet napi rendszerességgel, itthon és külföldön, nagyvárosban. (Apukám pont ilyen) Speciel ezerszer inkább ő, mint néhány fiatal...

2020. jan. 17. 15:52
 17/20 A kérdező kommentje:
Hát, a szélsősègek veszèlyesek a nagyon fiatalok is a nagyon idősek is.
2020. jan. 17. 16:16
 18/20 anonim ***** válasza:
Szerintem sok olyan embernek van jogsija, akinek már nem kéne, hogy legyen. Apám 65 éves, magas a vérnyomása. Van egy olyan gyógyszere, amit ha bevesz egyből leviszi a vérnyomását. Azt hiszem ez nem ilyen sima vérnyomásgyógyszer, amit mindennap bevesz, hanem olyan, ami vészhelyzetekre van kitalálva, ha valakinek hirtelen elszállna a vérnyomása. Na, ezt szokta bevenni minden alkalommal, amikor megy megújítani a jogsit. Én már nem ülök be mellé a kocsiba..Ez csak az én véleményem, de szerintem szegény Gesztesinek se lehetett volna jogsija.
2020. jan. 17. 17:13
 19/20 anonim ***** válasza:
60%
Anyám 60 + éves, nemrég volt orvosin, kezdtem reménykedni., hogy nem kapja meg (több okból se kéne vezessen, minden évben van több koccanása is)... erre elmesélte mi volt a vizsgálaton, még ő is komolytalannak tartotta, de egy fillér kenőpénzt nem fizetett érte... és 2 újabb évre megkapta
2020. jan. 17. 19:44
 20/20 A kérdező kommentje:
Hát vègülis mit is vàrunk, megöl valakit figyelmetlensègből, mit érdekli az az orvost. Fizetésemelést azt tudnak követelni persze. Most sem az öregemberen múlott, hogy még élek, hanem a bàtyàmon. Őt is valaki átengedte...
2020. jan. 17. 19:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!