Miért vezethetnek autót komolyabb vizsgálatok nélkül a 70 éven felüliek?
"Ne azért engedje àt az ellenőrzésen az öreget, mert jóban van vele, meg sajnàlja," Teljesen igazad van! De ha ilyenröl TUDSZ (??) akkor tessék feljelenteni! Különben bünpártolo vagy. Ha csak blablázol, felér egy becsületsértéssel.
Egyébként az agressziv vezetés sokkal több és sulyosabb baleset okozoja. Remélem ebben a témában megteszed a szükséges lépéseket.
2-es elég jól leírta, hogy mi a helyzet.
Háziorvos többnyire pontosan ismeri az illető egészségügyi alkalmasságát. Ha ennek ellenére kiadja az engédélyt, őt kéne felelősségre vonni.
Engem meglehetősen részletesen kikérdez a háziorvos a hosszabításnál, bár pontosan ismeri korábbi kórtörténetemet, illetve pontozza az alkalmasságomat. (Megvallom, nem kaptam maximális pontot, de még bőven tűréshatár fölött, azzal egyűtt, hogy volt már pár komolyabb műtétem, betegségem. Pl.:diabétesz, amit gyógyszeresen kontrollálok -normál értéken tartok.)
Abban igazad van, hogy az alkalmatlanokat ki kellene szűrni -korhatár nélkül.
Mindenesetre 80 éves korom fölött -ha megérem- nem valószínű, hogy vezetni fogok.
Így mondjuk egyetértek veled, kérdező.
Ill. az eü. alkalmasságit kiadó orvos felelőssége jobban hangsúlyozva legyen.
Mondjuk a reflexekre való hivatkozás nem jó példa, mert egy normális idős ember pont tudatában van ennek, és emiatt nem vált hirtelen sávot, nem hajt át ott, ahol én még igen, nagyobb követési távolságot tart stb. Ezzel simán kompenzálni lehet a rosszabb reflexeket.
Apukám 78 éves, soha nem volt balesete. De ő pontosan ismeri a maga korlátait. Csak a saját autóját vezeti, amit megszokott. Hóban, zűrös időjárási körülmények között nem vezet. Lehetőleg kerüli a sötétben való vezetést is. Autópályán nagy forgalomban nem vezet. Hosszú, több órás utakra már nem autóval megy. De a 30 km-re levő kertbe autóval jár ki, és nagyon nehéz helyzetben lenne, ha nem vezethetne. Egy kertből annyi mindent hoz be az ember, amit a buszmegállóig még egy fiatal se nagyon bírna elcipelni.
De pl. előfordult, hogy mindenszentek körül, amikor köd is lehet, meg korán sötétedik, meg nagy is a forgalom, akkor én vittem el szüleimet, hogy a 40-50 km-re nyugvó ősök, rokonok sírját felkereshessék, rendbe hozhassák.
Valóban sokszor van gond az idős vezetőkkel (bár kétlem, hogy a 70 év valami mágikus határ lenne...), viszont ugyanilyen gyakran van probléma a fiatal emberkedő "már három napja van jogosítványom, ezért én vagyok a király" suhancokkal, illetve a vasárnapi autósokkal is, életkortól függetlenül.
Úgy általában javítani kellene az autóvezetési tudáson/etiketten Magyarországon, de ezt semmiképpen sem kötném 70 éves életkorhoz.
Csak gondolj bele, ha valaki mondjuk 70 körüli, és 17 éves kora óta balesetmentesen vezet napi rendszerességgel, itthon és külföldön, nagyvárosban. (Apukám pont ilyen) Speciel ezerszer inkább ő, mint néhány fiatal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!