Meghalt nevelőszülőm, ilyenkor én is örökös vagyok vagy engem kizárnak belőle?
Amennyiben hivatalosan a gyereke ágy, vagyis örökbe fogadott illetve vér szerint ő az apád, akkor örökös vagy.
Ha nem viseled a nevét az nem számít, ahogy az sem hogy találkoztatok-e valaha, az számít hogy a törvény értelmében a gyereke vagy-e.
Ha nevelt gyerek vagy és nem vér szerinti vagy örökbefogadott, az más helyzet. A nevelőszülőség egy státusz, azzal nem jár örökség, csak ha végrendeletében hagyott rád valamit. Tőle akkor életében kaptál sokat, szeretetet, gondoskodást, nem halála után anyagiakat. Ettől nem leszel kevésbé a gyereke, csak a törvény mást rendel.
Ha van örökbefogadási szerződés akkor nem nevelőszülőd, hanem örökbe cogadtak. Akkor éppen olyan gyereke vagy mint a vér szerinti gyerek.
Ha örökbe vagy fogadva, mindegy mi a neved, hány éve volt és mióta nem laksz ott, nem számít, pontosan olyan örökös vagy, mint más gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!