Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha megpofozok valakit, aki...

Ha megpofozok valakit, aki emiatt megpróbál engem megölni, és én védekezésből megölöm őt, az szándékos emberölés?

Figyelt kérdés

Nem verekedtem sosem, és nem is szeretnék, de tegyük fel, hogy mondjuk egy erőszakos ember vagyok, aki minden előzmény nélkül megpofoz valakit.

Ő elővesz egy kést, amivel megpróbál megölni, majd én megölöm őt, védelemből.

Nyilván nem lenne jogos védelem, hiszen én kezdeményezném a támadást, tehát felelősségre vonnának, de milyen jellegű emberölésnek számít? Gondatlanságból, vagy szándékos emberölés? Vagy eshetőleges emberölés?

2019. aug. 26. 19:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Pontosan ezzel bizonyítottad, hogy a kérdés értelmetlen volt. Mivel neked már van arról információd hogy mi szabályos mi nem - te magad írod le a '78-as példát is, így szándékosan írtál ki olyan kérdést amire neked ugyan tudnod kellene a választ, ellenben semmit nem értesz meg abból amit válaszoltak neked és semmit nem is fogadsz el belőle.Akkor minek? Kíváncsiság, hogy mások hogy reagálnak egy hülye kérdésre?

2019. aug. 28. 10:31
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

#7 vagyok:

Mint azt próbáltam már sikertelenül megértetni veled, erre a kérdésre nem lehet komoly nyomozati munka nélkül válaszolni.

Az általad megadott adatok kevesek a kérdésed megválaszolásához.

Ha ő kést ránt és egy felkapott vascsővel egy ütéssel agyonütöd, akkor jogos védelmi helyzet függetlenül attól, hogy provokáltad. A törvény biztos hogy nem teszi lehetővé számára a következmény nélküli önbíráskodást, ráadásul halálos kimenetelűt!

Ha elveszed a kését és leszúrod vele, akkor fegyvertelen emberre támadtál késsel. Tekintettel az előzményekre, ez túlzott mértékű önvédelem.

Ha viszont többször is szúrsz, akkor már szándékos emberölés!

Ragozzam még a lehetséges kombókat, VÁZZE?

2019. aug. 28. 20:51
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsónak! Igen a 7. válaszon (amit ön írt) valóban sokat gondolkodtam. (Természetesen nem az ön válaszát tartottam értelmetlennek.)

Egy mondat megfogott:

"Ha ő kést ránt és egy felkapott vascsővel egy ütéssel agyonütöd, akkor jogos védelmi helyzet függetlenül attól, hogy provokáltad"

Ez azért meglepő számomra, mert a Btk-ban csak annyi olvasható, hogy "kiprovokált támadásnál nem lehet jogos védelemre hivatkozni".

Szerintem is úgy logikus, hogy a túlzott "védelemre" vagy inkább "ellentámadásra" jogosan védekezhessek, ha én provokálnám ki, de valamiért ezt nem találtam meg a Btk-ban. (És konkrétan ezért tettem fel a kérdést!)

2019. szept. 3. 23:59
 14/16 anonim ***** válasza:

#12 vagyok:

Végre eljutottunk odáig, hogy sikerült (legalábbis nagyjából) konkrétan megfogalmaznod a kérdésed.

Erre a kérdésre laikus nem tud válaszolni.

Azért nem találtad meg, mert erre a kérdésre a választ több jogszabály együttes figyelembe vétele adja.

Ebben a konkrét esetben azt tudom mondani, hogy a kiprovokált támadó csak addig élvezi a törvényes védelmet, tehát hogy a te ellentámadásod nem minősül jogos védelemnek, amíg az ő támadása a testi épséged ellen irányul.

A kés emberi élet kioltására alkalmas eszköz, ennél fogva jelen esetben fegyvernek minősülő tárgy.

Mint azt a #7-es válaszomban is megfogalmaztam:

"Nem egészen. Azzal hogy a testi épségét fenyegetted, még nem jogosítod fel emberölésre! (Arra viszont igen, hogy például focizzon egyet a fejeddel)"

2019. szept. 4. 06:49
 15/16 anonim ***** válasza:

#14 vagyok:

Persze ezt az egészet ne úgy értsd, hogy ha te provokálod akkor joga van megverni!

Nincs.

Viszont nem fogják enyhítő körülményként figyelembe venni veled szemben, hogy jogos önvédelmet valósítottál meg!

Ugyanazon szempontok alapján fognak téged is megítélni mert provokáltad, tehát te sem vagy különb mint ő!

És ennek itt még nem lenne vége!

Garázdaság

339. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) ...

b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva,

c) fegyveresen,

d) ...

e) ...

követik el.

2019. szept. 4. 07:01
 16/16 anonim ***** válasza:

Ismét #14:

Mint már írtam, Tchibo. :D

2019. szept. 4. 07:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!