A rendőrségen így szabad beszélni a nyomozóval?
Ha bűncselekmény van ismeretlen tettes ellen és beidéznek egy tanút,aki mondjuk jól felkészült,amikor a nyomozó elkezd beszélni,hogy "ön hol dolgozik" és erre a tanú azt mondja,hogy az nem ide tartozik,a tanú megkérdezi,meddig tart a kihallgatás,mert azután még mennie kell egy helyre,a nyomozó kérdezi "na hova?" ,tanú válaszolja,hogy az sem ide tartozik és közli a nyomozóval,hogy ne kezdeményezzen itt kötetlen beszélgetést,hanem csak a személyes adatait kérdezze ,valamint azt is mondja a nyomozónak,hogy nem kell itt a magánéletről kérdezni,mert itt csak egyetlen-egy dolog a cél: egy bűncselekmény bizonyításának a felderítése.
Szabad így beszélni a nyomozóval?
Szerintem a rendőrségi kihallgatásra nem kell félve érkezni csak annak esetleg akinek vaj van a füle mögött,de ha nincs semmi kézzel fogható bizonyíték akkor annak sem. Nem úgy kell gondolni,hogy ott a rendőrségen azoknak úgyis nagy hatalmuk van meg ilyenek,hanem ki kell álni határozottan a beidézett tanúnak is,ha a helyzet megkívánja.
Igaz ez?
Első!
Nem lehet tanúból gyanusított,ha nincs konkrét bizonyíték csak egyszerű gyanú,de ha van pl kamerafelvétel vagy stb akkor lehet.
Kettes!
Aki nagyon sokat olvas a btk,be,valamint nyomozói kihallgatási taktikákról és próbál nyomozó fejjel is gondolkodni,hogy pl.mik azok amit kérdezhet,milyen formában,tehát felkészült a tanú,mert bújja a netet az előbb említett témákról akkor nem mindig tudja megfogni a nyomozó a tanút,még ha nem hülyék ülnek ott akkor sem.
Persze,hogy amúgy nem hülyék,senki nem mondott ilyet.
Ahogy említettem,ezt a szöveget amit a fenti zöld mezőben kérdeztem,ezt egy ügyvéd mondta nekem egyszer. Azt kérdeztem,igazak-e ezek.
Amúgy ,mivan ha ezt a témát azért szeretném tudni,azért kérdezem,hogy érdekel,mert esetleg szeretnék nyomozó lenni.
De miért akarna a nyomozó megfogni egy tanút, ha az mindenre a legjobb tudomása szerint válaszol?
Nyugodtan állj ki magadért udvariasan, de nem kell senkivel sem emberkedni...
Meg kell mondani, hogy csak ügyvéd jelenlétében nyilatkozol és mutatsz neki fityiszt, azt szabad.
Közben pukizzál
Lehet, csak nincs sok értelme. Azt, hogy a tanú hol dolgozik, mi a telefonszáma stb. a nyomozónak tanúkihallgatáskor ki kell tölteni, nem azért kérdezi, mert valamibe be akar forgatni. Ha a tanú elkezd ilyeneken kötözködni, max annyit ér el, hogy elnyújtja a nyomozó munkáját, és 20 perc helyett 40 lesz a kihallgatása, aztán még el is késik onnan ahova sietett.
Másrészről a tanúnak igazmondási kötelezettsége van, tehát ha olyat kérdeznek tőle, ami szerinte nem kapcsolódik az ügyhöz de a nyomozó szerint igen (pl. megkérdezi milyen gyakran és hány órakor szokott a parkban sétálgatni, mert az elkövető arra ment el, és talán láthatta) akkor még baja is lehet belőle.
Egyedül akkor lehet érdemes a tanúnak szívózni, ha tényleg van vaj a füle mögött, de egyébként csak a saját és a nyomozó idejét húzza. Olyat nem fognak kérdezni tőle, aminek semmi köze az ügyhöz, a nyomozónak is van dolga, nyilván nem traccsolni idézte be a tanút.
"Mosolyod visszasugárzik rád..." - ez az élet egyik nagy igazsága, a másik pedig, hogy "Az udvariasság a legjobb befektetés, mert azonnal megtérül, és nem kerül semmibe!"
A nyomozó, a rendőr pontosan ugyan olyan ember, mint te vagy, csak más a foglalkozása. Valami rejtélyes okból az emberek azt hiszik, hogy a rendőr ostoba, bunkó, és ellenség. Miért lenne az?
Néha 8-10, sőt volt úgy, hogy 15.000 km-t vezettem egy hónapban. Ezt nyilván nem lehet 50-el. A rendőr dolga, hogy betartassa a törvényeket, szabályokat. Előre megmondták, "ha gyorsabban mész, megbüntetünk". Meg is büntetnek (ez a dolguk), én meg zokszó nélkül kifizetem (ez meg az én dolgom). Az emberek többsége ezért legalábbis galádnak tartja a rendőröket, pedig nem a rendőr vétett, hanem ő... Több, mint 2.000.000 km-t vezettem, persze rengetegszer megbirságoltak, de igaztalanul még soha! Nem a "jó szeletet kaptam a tortából", hanem az egész tortát. Természetesen volt, aki úgy próbált beszélni, mintha most húzott volna ki a se éből, de én szépen megnyugtattam, "Tessék megnyugodni kérem szépen, tessék megírni a csekket (akkor még volt), én meg befizetem". Nem is szólt többet, csak írt. De ma már a helyzet ennél sokkal jobb rendőrségi berkeken belül.
Azért gondolj bele, kedves Kérdező. A renődrség egy parancsuralmi fegyveres testület, ahol nincsnek agyonfizetve, a főnökök parancsolnak (és nincs vita, meg visszaduma), ráadásul akiket "védenek és szolgálnak" még nem is szeretik őket, hanem bosszantják a hülyeségükkel (már elnézést kérek).
Nagyon megszívlelendő:
"Nem szereted a rendőröket? Ha majd kirabolnak, szólj egy gengszternek..."
(felirat egy rendőrautó oldalán (persze az USA-ban))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!