Lelőheti a vadász a kutyámat? Nem tehet semmit a rendőr?
"Miért kell mindig terelni az ilyen témákban? Bármikor történik ilyen, mindig jön valaki az ilyen agyon verem a szomszédom kutyáját, mert csahol a kerítésnél példával. Egyáltalán nem ugyanolyan a kettő."
Ebben igazad van.
"Nem kedvtelésből lövik le a kutyákat, bármennyre próbálják beállítani."
Ó, dehogynem. Egyszer láttam egy vadásszal riportot, azzal a fajtával aki elég ritka. Elmesélte, hogy néha csak a természet szeretete miatt megy ki, és volt amikor elnézegette, ahogy a rókakölykök játszadoznak, és nem lötte ki öket. Szóval még ez is a saját döntése. Ha a rókát nem kötelezö kilöni és nem kötelességszegés (akkor nem vállalta volna talán arccal a TV-ben), akkor a Bodrit nyakörvvel sem kötelezö kilöni.
"Nem is a gazdájuk mellől szokták lelőni a kutyákat, bármennyire is próbálják sokan állandóan ezt hazudni."
Is, is. Azért ha a közelben van a gazda és nem pont mellette, akkor sem lövöm ki. Legalábbis normális emberként. És lássuk be, hogy ha látok egy Bichon-t vagy westie-t akkor körülnézek, hogy van-e a közelben valaki. (ld. csillebérc mellett Zorka, ö Collie volt)
"Ahogy írtam kutyát nem engedsz 1,5 méternél tovább magadtól, rajtad is meg a kutyán is láthatósági mellény (igen, van direkt kutyáknak különböző méretekben) és máris nincs gond. A gond az, hogy itthon a legtöbb ember hülye a kutya tartásához is."
Sokat te sem érthetsz hozzá. Azt azért megnézném hogy oldod meg egy több kilométer futásigényü kutyának a lefárasztását úgy hogy 1,5 méterre lehet töled. Még ha élsportoló vagy, akkor is kevés az ember a kutyához.
Simán 500 nm-es udvaron tartani, és naponta csak sétálgatni vele = állatkínzás.
"Nyugaton nem azért van kevesebb lelőtt kutya, mert ott mások a jogszabályok, stb, hanem az általam már leírt kutyasétáltatási szabályokat ott betartják."
Ja, ja, persze. Ez megint olyan hogy valaki aki nem járt még ott, kitalált egy mesevilágot. Niedersachsenben élek 7 éve. Azt kell tudni hogy itt elég szigorúan veszik a pórázt, mert védik a nyulakat. (a városi parkok tele vannak velük)
Mégis elengedik addig amíg mondjuk a parkban labdáznak vele.(itt ha elkapják,esetleg pénzbírság lehetséges) És nagyon gyakran látom, hogy a városból 16 óra után autóval a mezöre vagy határba a kutyákat, és ott elengedik, hogy kifussa magát.
Mégsem lönek egyet sem ki. Ami tényleg elkóborol, azt befogják és megy a menhelyre.
Egyébkánt a legjobb hasonlat erre, hoyg milyen emberek is ezek a vadászok az, hogy ha valakinek elsöbbségadás kötelezö van, és kijön elém, én meg szándékosan belemennék.
Nekem lesz igazam. Attól még egy sggfej lennék. És noemális ember a baleset elkerülésére törekszik.
A vadász is kilöheti. (és az hazugság hogy kötelessége)
És aki otthon egy utolsó papucs, és itt vezeti le a hatalmi ambícióit, az ki is lövi, gyorsan, még mielött kiderülne hogy jön a gazda is. Csak hogy megmutassa hogy ö az úr. Na nyugaton ez hiányzik az emberekböl. Ök megpróbálnak nem ártani senkinek, ha nem muszáj.
"Azt azért megnézném hogy oldod meg egy több kilométer futásigényü kutyának a lefárasztását úgy hogy 1,5 méterre lehet töled. Még ha élsportoló vagy, akkor is kevés az ember a kutyához.
Simán 500 nm-es udvaron tartani, és naponta csak sétálgatni vele = állatkínzás"
Ez nem a vadasz problemaja hanem a tied. Minek veszel ilyen kutyat?
Nem veszek ilyent, legalábbis magyarországon nem. Oda kár bármit is venni. Az halott ország emiatt a mentalitás miatt.
Normális helyen meg megoldom másképp, ahogy a többi ember is.
Remélem te is találkozol egyszer egy olyan barommal aki a törvény adta lehetöséget kihasználj a te károdra. Meg fogod érdemelni. (gondolom más témában, nem hinném hogy van háziállatod)
,,Ha a rókát nem kötelezö kilöni és nem kötelességszegés (akkor nem vállalta volna talán arccal a TV-ben), akkor a Bodrit nyakörvvel sem kötelezö kilöni."
Megint megy a terelés. Róka =/= kutya, más kategória a kettő állat. Ez kb. olyan, mintha azt mondtad volna az osztás és az összeadás ugyanaz a matematikában. A rókák közelse okoznak akkora pusztítást, mint a kutyák szoktak (nem, nem csak a kóborok, ugyanúgy a gazdás kutyák is írtják az erdő vadállományát). Nem viccből vannak csak a szabályozások, hogy kicseszenek a kutyás gazdikkal. Azt meg leírtam erdős területen nem csak nyakörvet rakunk a kutyára! Láthatósági mellény továbbra se viccből van, nem viccből írom le megint. Nyakörv az semmit se jelent, én is találkoztam olyan kóbor kutyával, aki 3 éve járta az utakat, de volt rajta nyakörv.
,,Is, is. Azért ha a közelben van a gazda és nem pont mellette, akkor sem lövöm ki. Legalábbis normális emberként. És lássuk be, hogy ha látok egy Bichon-t vagy westie-t akkor körülnézek, hogy van-e a közelben valaki."
Ha látható vagy halható a közelben a gazda akkor se szokták kilőni a kutyát, bármennyire próbálják állandóan ezt beállítani. Komoly szabályok vannak arra, hogy mikor lőhető ki a kutya. Közelben meg sok eseteben a gazdáknak alsóhangon is 400-500 métert jelent. Erdős, bokros területen meg nem biztos, hogy a kutyát és a gazdát is meglátja a vadász.
,,Sokat te sem érthetsz hozzá. Azt azért megnézném hogy oldod meg egy több kilométer futásigényü kutyának a lefárasztását úgy hogy 1,5 méterre lehet töled. Még ha élsportoló vagy, akkor is kevés az ember a kutyához."
Sokan megtudják oldani a lefárasztást ígyis. Mind itthon, mind Nyugaton. Ez csak kifogás itthon, ami mögé könnyé bújni. Alapból, ha nem tudom biztosítani a megfelelő lefárasztást, akkor nem veszek nagy mozgásigényű kutyát.
,,Ja, ja, persze. Ez megint olyan hogy valaki aki nem járt még ott, kitalált egy mesevilágot. Niedersachsenben élek 7 éve. Azt kell tudni hogy itt elég szigorúan veszik a pórázt, mert védik a nyulakat. (a városi parkok tele vannak velük)
Mégis elengedik addig amíg mondjuk a parkban labdáznak vele.(itt ha elkapják,esetleg pénzbírság lehetséges) És nagyon gyakran látom, hogy a városból 16 óra után autóval a mezöre vagy határba a kutyákat, és ott elengedik, hogy kifussa magát.
Mégsem lönek egyet sem ki. Ami tényleg elkóborol, azt befogják és megy a menhelyre."
Ahogy írtam lett volna itthon is ilyen, hogy a kóbor kutyákat befogadják az állatmenhelyek. 1 hónapot nem élt meg a mozgalom, mert egyik állatmenhely se tudott annyi kutyát vállalni, amennyiről szó van. A példád is sarkallatos, mert lehet, hogy ott Niedersachsenben így van, de más német tartományban viszont ugyanúgy lelövik. Ott azért van kevesebb ilyen eset, mert a gazdák megértették a vadászterületen való sétáltatás szabályait. Itthon nem hajlandóak csak ezt megérteni a gazdák és csak a vadászokat okolják helyette.
Továbbra is jó lenne, ha nem a terelés menne minden ilyen esetnél.
En is Nemetorszagban elek tobb mint 10 eve.
Kobor kutyat konkretan soha nem lattam meg...
"nem hinném hogy van háziállatod"
Volt kutyam, igaz nem mostanaban. Mar 25 eve is teljesen ismert dolog volt hogy erdoben kizarolag porazzal, mert ha kobor kutyanak nezik akkor kilovik a helyszinen.
"Továbbra is jó lenne, ha nem a terelés menne minden ilyen esetnél."
A róka-kutya nem terelés, ellenben azzal ahogy kimagyarázod. A kutya KILŐHETŐ, a rókát meg tudtommal szinteindig kilövik, innen nézve mindegy hogy melyik.
Egyébként el tudom képzelni hogy egy westie vagy yorki mekkora pusztítást tud végezni.:)
Egyébként meg nemrég olvastam itt egy kérdést, hogy valahol kilőtték a világító nyakörvvel a kutyát. Ne mondd hogy narancssárga mellénnyel nem lőtte volna ki.
Németország normálisabbik felén nem lövik ki. Persze a volt DDR-es részeken vannak még olyan helyek, ahol megvan még a 40 év kommunizmus maradványaként az a proli réteg hasonló gondolkodásmóddal mint otthon. Na ott elhiszem hogy kilövik. De bajoroknál vagy sváboknál délen el nem tudom képzelni.
"En is Nemetorszagban elek tobb mint 10 eve.
Kobor kutyat konkretan soha nem lattam meg..."
Hát, képzeld, itthon a fotelban én sem. De ha veszed a fáradtságot és kimész kicsit a városból, vidékre, lehet hogy találkozol egyszer egyel.
Tény hogy nincs annyi mint nálunk. Csak elvétve. A menhelyek meg van hogy magyarországról importálják a kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!