Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Miért ilyen nagyon alacsony...

Miért ilyen nagyon alacsony 30 %-os e rendőrségnél a bűnfelderítettségi ráta?

Figyelt kérdés
Gyakorlatilag csak a "tettenérés" lehet a siker kulcsa napjainkban?
2015. nov. 25. 18:15
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Nem hasra ütött szám kedves barátom. A rádióban egy rendőri vezető által megnevezett adat,a minap adták be.

Az való igaz,hogy minél komolyabb a cselekmény,annál nagyobb a felderítési arány.

Persze ez nem vigasztalja azokat a sokakat velem együtt akiket kiraboltak,és 30 napra kaptunk egy végzést az ismeretlen elkövetőről.Sorba ezeket hallom...minden ismeretlen!Ennyi HUDINI-t,ami itt terem,még nem hordott a világ.Persze végsősoron Ő is magyar volt,nem is tudták meg soha a trükkjeit.

2015. nov. 26. 16:44
 12/19 A kérdező kommentje:
Nem akarom egyébként őket bántani,de az átlag 30 %,azért gyalázatosan gyenge adat!
2015. nov. 26. 16:46
 13/19 anonim ***** válasza:
A megyéken jóval magasabb a felderítés aránya általában 50% felett van. Budapest meg más téma, a BRFK-n sajnos nincs meg a jobb arányhoz a kellő mennyiségű erő-eszköz a nyomozók 50-es ügyszámokkal dolgoznak, amire a 60 napos alap nyomozási határidő nagyon nem elég. Ha a fővárosba is viszonylag nyugodtan tudnának dolgozni a nyomozók max 15-20-as ügyszámmal az meglátszana a felderítési arányon is. A rendőr is ember vannak korlátai, a kollegák így is rengeteget túlóráznak és nagy szakértelemmel, személyismerettel rendelkeznek.
2015. nov. 26. 22:12
 14/19 A kérdező kommentje:

A legutóbbihoz: Én nem kételkedem a leírtakban,de engem továbbra is felháborít,hogy szinte már várható a beadott ügyekben :a" tettes kiléte nem állapítható meg " című válasz.

Én nekem ebből teljesen elegem van.A családunkban teljesen általánossá vált:" kár is volt ezeknek szólni - bármi történjék is" című hozzáállás.

Azt hiszem ez a vég,úgy érzen a rendőrség nem érettünk polgárokárt cselekszik.Ezt azért el kellett érni,és ehhez szeretnék gratulálni,és további jó egészséget,sokkal több sikert is kívánni.

2015. nov. 27. 15:03
 15/19 anonim ***** válasza:
Nagy számok törvénye alapján vannak olyan kollégák, akik leszarják a melót és minél kevesebb energiával próbálják a szolgálatot megcsinálni ez kétségtelen, de ez nem általános. "kár is volt ezeknek szólni - bármi történjék is" hozzászólásra reagálva, nem értelmetlen, mert a dolog elleni erőszakos lopásokat lsd. betörés általában sorozatban szokták felderíteni, mivel a jóképességűek ugyan azzal az eszközzel ugyan olyan kutatási stílussal dolgoznak viszont nem hagynak elég nyomot anyagmaradványt 1-1 helyszínen amivel elég bizonyíték lenne. Viszont ha az egyik helyen hagynak DNS-t, a másikon lábbeli nyomot, követekezőn van valamilyen kamerafelvétel a 4. után pedig megfogják őket legyen akár tettenérés szerencse bárni akkor össze lehet kapcsolni az ügyet és szépet rájuk lehet verni viszont ha senki nem jelenti be akkor ez az egész ügy bukott. Ugyan ez igaz a trükkös lopásokra is, de meg kell érteni hogy minden bűncselekményt nem lehet felderíteni. Az NCIS-be meg hasonló sorozatokban láthatóak pedig sajnos nagyon fars képet mutatnak a nyomozásokról, az emberek pedig nagyon befolyásolhatóak a média által. :S
2015. nov. 29. 09:19
 16/19 A kérdező kommentje:

Az utóbbiakhoz: Ön védi a rendőrséget,ezért ez nekem nem objektív hozzászólás.Nyilván érdeke van,hogy védje a 30 %-os gyenge adatot is.

Engem nem érdekel.hogy mi a helyzet Pesten,meg vidéken.

Engem megloptak,és 30 napra kaptam egy semmit.Ezt merészeltem szóvá tenni,kedves uram.Ez amit maguk elvégeznek egy nagy szar.

2015. dec. 1. 17:21
 17/19 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Egy kicsit sikerült megbontanod és káoszba döntened a reggeli lelki békémet ezzel a nem túl baráti megnyilvánulással, de persze ez az én bajom... :) Holott a válaszoló, akinek reagáltál, semmi olyat nem írt, amivel rászolgált volna erre. Szerintem...

Az objektivitáson vitatkozni elég meddő és értelmetlen vita, az emberek véleménye szinte sosem objektív, mindenki belecsempészi a saját érzelmeit. Így csak szolidan megkérdem...

"Engem nem érdekel.hogy mi a helyzet Pesten,meg vidéken.

Engem megloptak,és 30 napra kaptam egy semmit.

Ez amit maguk elvégeznek egy nagy szar."

... a te véleményed objektív? Mindenki válaszolja meg magának!

Mellesleg annyival elintézni egy normális hangvételű, tartalommal bíró hozzászólást, hogy "te véded a rendőrséget, ezért nem objektív a véleményed".... megint csak döntse el mindenki maga, hogy ez mennyire normális!?

Azt mondod - a válaszolónak -, hogy "amit MAGUK elvégeznek egy nagy szar". Netán tudod, hogy az illető válaszoló hol dolgozik és milyen területen? Már ha egyáltalán rendőr, bár valószínűleg az. Milyen alapon ítéled szarnak az ő munkáját (is)? Azért, mert a te ügyedet nem sikerült felderíteni? Egyet a sok-sok ezerből? Na de ebbe ne is menjünk bele. Ez megint csak olyan fajta megnyilvánulás, amit mindenki döntsön el maga, hogy hova tesz az intelligencia mércéjén...

De rátérve a kérdésre is. Szerintem könyvet lehetne írni arról, hogy miért olyan a felderítettség, amilyen. Na nem én írnám meg, mert nekem is csak homályos elképzelésem van az egészről, de vannak nálamnál sokkal okosabb (szó szerinti értelemben!) emberek is. Mint hogy nem tudom (tudjuk), hogy a te sérelmedre elkövetett bűncselekménynek mik voltak a pontos körülményei, így nehéz megmondani, hogy miért lett eredménytelen a nyomozás.

De igazából tényleg nem is tudom, hogy hol lehetne elkezdni ezt a témát, mert akkora. Rengeteg gondolat kavarog a fejemben.

Mindenesetre az olyan gyerekes dolgokat hagyjuk, hogy "mert csak traffiznak". Nem is akarok belemenni. De ha ez a színvonal, akkor inkább hagyjuk is. :)

Nyilvánvaló, hogy sok mindenen lehet(ne) és kell változtatni, javítani, de kijelenteni azt, hogy "a rendőrség nem a polgárokért cselekszik", túlzás. Hogy ez az érzésed, azt megértem és elfogadom, de kérlek, te pedig fogadd el, hogy tényszerűen nem így van, még ha nem is látod. Talán a rendőrség - testületileg - talán tényleg megérett némi(?) változásra, fejlődésre, de személyileg, nagyon sok rendőr tényleg azért fáradozik, hogy neked és másoknak jó legyen. Hogy vagy ne is kövessenek el bűncselekményt a sérelmedre, vagy ha elkövették is, akkor felderítsék. Hogy a felderítés milyen eredménnyel zárul, az pedig nem csak az adott rendőrön múlik. Mert osztom az korábbi válaszoló azon álláspontját, hogy 2015-ben Magyarországon (de szerintem az egész világon, kivéve talán mondjuk Észak-Korea és hasonló államok) nincs olyan eszközrendszer, amivel minden egyes bűncselekményt fel lehetne deríteni. Ez az én véleményem!

De ha azt mondom, hogy tényleg vannak rendőrök, akik szinte éjjel-nappal dolgoznak (ha nem is minden tagja egy szervezeti egységnek, de szervezetileg mindenképp!), hogy bűnözőket fogjanak, akkor elhiszed nekem? Valószínűleg nem, mert ezt nem látod. Csak a traffit és a közúti ellenőrzéseket. Ami baj! Mert végtelenül hibás következtetéseket vonsz le te is, meg az emberek is. Ez részben kommunikációs hiba, részben természetes dolog, hiszen a nyomozások nem a szemed előtt zajlanak.

Akár olvashatnád a police.hu híreit is, mert ott is rendszeresen számolnak be eredményes felderítésekről. Bár ezek között nincs a tiéd, tehát vélhetően nem is érdekel. Meg aztán, ott úgyis biztos csak kiszínezett történeteket írnak. Mármint gondolom, hogy így gondolkodhatnak sokan. Pedig tényleg folyik a munka. Sőt! Nagyon is nagy a kényszer arra, hogy eredményeket produkáljanak. Te úgy gondolod, hogy a rendőrök le se szarják a felderítést, miközben vezetőket válthatnak le egyik napról a másikra a rossz statisztikákra hivatkozva.

Na jó, befejeztem! Ha esetleg érdemi eszmecserét is folytatnál, akkor állok rendelkezésedre.

Ha viszont nem, akkor megspórolok neked egy kis időt... Tudom, a véleményem nem objektív, így nem érdekel. Tudom, én csak a rendőrséget védem (Isten tudja, miért, sose voltam erre hajlandó, sőt, épp ellenkezőleg, de természetesen ha te mondod, akkor úgy van!). És persze az egész egy nagy szar! :)

2015. dec. 2. 09:58
 18/19 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Korábban úgy gondoltam, hogy ön azon kevés kérdezők közzé tartozik, akik azt a szintet megütik, hogy hajlandó vagyok válaszolni, sajnos csalódnom kellett. Objektív és szubjektív véleményről beszélsz miközben a hozzászólásod tele van érzelmekkel. Reagálva, én nem a rendőrséget védem hanem azon kollégákat, akik jól, becsülettel végzik a munkájukat és mégis meg vannak bélyegezve. A vidéki illetve fővárosi példát pontosan az objektivitás érdekében írtam, hogy mindenki tisztán lássa a valós képet, de ez önt nem érdekli. Sajnálom, hogy önt meglopták, viszont a kérdése nem ez volt! A bűnfelderítési arányról, illetve a tettenérésen kívüli lehetőségről kérdezett én erre válaszoltam egy teljesen normális üzenetben. A bűnözés nem csupán a rendőrség hibája, hanem egy negatív társadalmi jelenség, ami mindig jelen volt és sajnos mindig is jelen lesz, ha a rendőrség helyett csendőrség vagy gárda vagy bármilyen szervezet lesz is a bűnözés akkor is része lesz a társadalomnak.

2015. dec. 2. 13:45
 19/19 A kérdező kommentje:

Kedves 18-as.

A rendőrséget mindenkoron azért tartjuk fenn közpénzből,hogy eredményeket tudjon felmutatni,és lehetőleg

sikeres legyen. Úgy gondolom a 30 %-os felderítési arány

egy gyenge,nehezen véthető adat.Ennek vagyok én is a részese,elszenvedője.Gyakorlatilag,való igaz, kár is bejelenteni az ügyeket,úgysem lesz meg az elkövető,tudnillik a 30 %-ban ez nagyon benne van.Ez elfogadhatatlan adat,erre vonatkozott a kérdésem,benne az is, hogy magam is ennek az adatnak az elszenvedője vagyok.

2015. dec. 6. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!