Miért ilyen nagyon alacsony 30 %-os e rendőrségnél a bűnfelderítettségi ráta?
Nem hasra ütött szám kedves barátom. A rádióban egy rendőri vezető által megnevezett adat,a minap adták be.
Az való igaz,hogy minél komolyabb a cselekmény,annál nagyobb a felderítési arány.
Persze ez nem vigasztalja azokat a sokakat velem együtt akiket kiraboltak,és 30 napra kaptunk egy végzést az ismeretlen elkövetőről.Sorba ezeket hallom...minden ismeretlen!Ennyi HUDINI-t,ami itt terem,még nem hordott a világ.Persze végsősoron Ő is magyar volt,nem is tudták meg soha a trükkjeit.
A legutóbbihoz: Én nem kételkedem a leírtakban,de engem továbbra is felháborít,hogy szinte már várható a beadott ügyekben :a" tettes kiléte nem állapítható meg " című válasz.
Én nekem ebből teljesen elegem van.A családunkban teljesen általánossá vált:" kár is volt ezeknek szólni - bármi történjék is" című hozzáállás.
Azt hiszem ez a vég,úgy érzen a rendőrség nem érettünk polgárokárt cselekszik.Ezt azért el kellett érni,és ehhez szeretnék gratulálni,és további jó egészséget,sokkal több sikert is kívánni.
Az utóbbiakhoz: Ön védi a rendőrséget,ezért ez nekem nem objektív hozzászólás.Nyilván érdeke van,hogy védje a 30 %-os gyenge adatot is.
Engem nem érdekel.hogy mi a helyzet Pesten,meg vidéken.
Engem megloptak,és 30 napra kaptam egy semmit.Ezt merészeltem szóvá tenni,kedves uram.Ez amit maguk elvégeznek egy nagy szar.
Kedves Kérdező!
Egy kicsit sikerült megbontanod és káoszba döntened a reggeli lelki békémet ezzel a nem túl baráti megnyilvánulással, de persze ez az én bajom... :) Holott a válaszoló, akinek reagáltál, semmi olyat nem írt, amivel rászolgált volna erre. Szerintem...
Az objektivitáson vitatkozni elég meddő és értelmetlen vita, az emberek véleménye szinte sosem objektív, mindenki belecsempészi a saját érzelmeit. Így csak szolidan megkérdem...
"Engem nem érdekel.hogy mi a helyzet Pesten,meg vidéken.
Engem megloptak,és 30 napra kaptam egy semmit.
Ez amit maguk elvégeznek egy nagy szar."
... a te véleményed objektív? Mindenki válaszolja meg magának!
Mellesleg annyival elintézni egy normális hangvételű, tartalommal bíró hozzászólást, hogy "te véded a rendőrséget, ezért nem objektív a véleményed".... megint csak döntse el mindenki maga, hogy ez mennyire normális!?
Azt mondod - a válaszolónak -, hogy "amit MAGUK elvégeznek egy nagy szar". Netán tudod, hogy az illető válaszoló hol dolgozik és milyen területen? Már ha egyáltalán rendőr, bár valószínűleg az. Milyen alapon ítéled szarnak az ő munkáját (is)? Azért, mert a te ügyedet nem sikerült felderíteni? Egyet a sok-sok ezerből? Na de ebbe ne is menjünk bele. Ez megint csak olyan fajta megnyilvánulás, amit mindenki döntsön el maga, hogy hova tesz az intelligencia mércéjén...
De rátérve a kérdésre is. Szerintem könyvet lehetne írni arról, hogy miért olyan a felderítettség, amilyen. Na nem én írnám meg, mert nekem is csak homályos elképzelésem van az egészről, de vannak nálamnál sokkal okosabb (szó szerinti értelemben!) emberek is. Mint hogy nem tudom (tudjuk), hogy a te sérelmedre elkövetett bűncselekménynek mik voltak a pontos körülményei, így nehéz megmondani, hogy miért lett eredménytelen a nyomozás.
De igazából tényleg nem is tudom, hogy hol lehetne elkezdni ezt a témát, mert akkora. Rengeteg gondolat kavarog a fejemben.
Mindenesetre az olyan gyerekes dolgokat hagyjuk, hogy "mert csak traffiznak". Nem is akarok belemenni. De ha ez a színvonal, akkor inkább hagyjuk is. :)
Nyilvánvaló, hogy sok mindenen lehet(ne) és kell változtatni, javítani, de kijelenteni azt, hogy "a rendőrség nem a polgárokért cselekszik", túlzás. Hogy ez az érzésed, azt megértem és elfogadom, de kérlek, te pedig fogadd el, hogy tényszerűen nem így van, még ha nem is látod. Talán a rendőrség - testületileg - talán tényleg megérett némi(?) változásra, fejlődésre, de személyileg, nagyon sok rendőr tényleg azért fáradozik, hogy neked és másoknak jó legyen. Hogy vagy ne is kövessenek el bűncselekményt a sérelmedre, vagy ha elkövették is, akkor felderítsék. Hogy a felderítés milyen eredménnyel zárul, az pedig nem csak az adott rendőrön múlik. Mert osztom az korábbi válaszoló azon álláspontját, hogy 2015-ben Magyarországon (de szerintem az egész világon, kivéve talán mondjuk Észak-Korea és hasonló államok) nincs olyan eszközrendszer, amivel minden egyes bűncselekményt fel lehetne deríteni. Ez az én véleményem!
De ha azt mondom, hogy tényleg vannak rendőrök, akik szinte éjjel-nappal dolgoznak (ha nem is minden tagja egy szervezeti egységnek, de szervezetileg mindenképp!), hogy bűnözőket fogjanak, akkor elhiszed nekem? Valószínűleg nem, mert ezt nem látod. Csak a traffit és a közúti ellenőrzéseket. Ami baj! Mert végtelenül hibás következtetéseket vonsz le te is, meg az emberek is. Ez részben kommunikációs hiba, részben természetes dolog, hiszen a nyomozások nem a szemed előtt zajlanak.
Akár olvashatnád a police.hu híreit is, mert ott is rendszeresen számolnak be eredményes felderítésekről. Bár ezek között nincs a tiéd, tehát vélhetően nem is érdekel. Meg aztán, ott úgyis biztos csak kiszínezett történeteket írnak. Mármint gondolom, hogy így gondolkodhatnak sokan. Pedig tényleg folyik a munka. Sőt! Nagyon is nagy a kényszer arra, hogy eredményeket produkáljanak. Te úgy gondolod, hogy a rendőrök le se szarják a felderítést, miközben vezetőket válthatnak le egyik napról a másikra a rossz statisztikákra hivatkozva.
Na jó, befejeztem! Ha esetleg érdemi eszmecserét is folytatnál, akkor állok rendelkezésedre.
Ha viszont nem, akkor megspórolok neked egy kis időt... Tudom, a véleményem nem objektív, így nem érdekel. Tudom, én csak a rendőrséget védem (Isten tudja, miért, sose voltam erre hajlandó, sőt, épp ellenkezőleg, de természetesen ha te mondod, akkor úgy van!). És persze az egész egy nagy szar! :)
Kedves Kérdező!
Korábban úgy gondoltam, hogy ön azon kevés kérdezők közzé tartozik, akik azt a szintet megütik, hogy hajlandó vagyok válaszolni, sajnos csalódnom kellett. Objektív és szubjektív véleményről beszélsz miközben a hozzászólásod tele van érzelmekkel. Reagálva, én nem a rendőrséget védem hanem azon kollégákat, akik jól, becsülettel végzik a munkájukat és mégis meg vannak bélyegezve. A vidéki illetve fővárosi példát pontosan az objektivitás érdekében írtam, hogy mindenki tisztán lássa a valós képet, de ez önt nem érdekli. Sajnálom, hogy önt meglopták, viszont a kérdése nem ez volt! A bűnfelderítési arányról, illetve a tettenérésen kívüli lehetőségről kérdezett én erre válaszoltam egy teljesen normális üzenetben. A bűnözés nem csupán a rendőrség hibája, hanem egy negatív társadalmi jelenség, ami mindig jelen volt és sajnos mindig is jelen lesz, ha a rendőrség helyett csendőrség vagy gárda vagy bármilyen szervezet lesz is a bűnözés akkor is része lesz a társadalomnak.
Kedves 18-as.
A rendőrséget mindenkoron azért tartjuk fenn közpénzből,hogy eredményeket tudjon felmutatni,és lehetőleg
sikeres legyen. Úgy gondolom a 30 %-os felderítési arány
egy gyenge,nehezen véthető adat.Ennek vagyok én is a részese,elszenvedője.Gyakorlatilag,való igaz, kár is bejelenteni az ügyeket,úgysem lesz meg az elkövető,tudnillik a 30 %-ban ez nagyon benne van.Ez elfogadhatatlan adat,erre vonatkozott a kérdésem,benne az is, hogy magam is ennek az adatnak az elszenvedője vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!