Mi a rendőri igazoltatás hivatalos menete? Be kell a rendőrnek mutatkoznia?
Tegnap egy barátommal egy park mellett álltunk kocsival. Civil autó elmegy mellettünk, majd kiszáll két egyenruhás rendőr.
Leengedtem az ablakot, a rendőr elemlámpával bevilágít és a következőket mondja:
'Jó estét, mit csinálunk itt? Személyi igazolványt legyenek szívesek.'
Mindent rendben találtak, bár a 'mit csinálunk itt' kérdést kb háromszor feltette, hiába mondtuk el érthetően először is..
Szóval a kérdésem, hogy szabályos volt e ez az igazoltatás?
Én úgy tudom hogy: "A rendőr az intézkedés megkezdése előtt – ha az a rendőri intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor – köteles nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni."
Tehát?
Első, köszönöm, jól gondoltam, hogy a szabály az mindenkor érvényes! :)
Második, nem az igazoltatás tényével van a bajom, ezért van az utcán.. A milyenségen van a hangsúly.
A fenti idézet nem tudom honnan van viszont ezt tudom:
Ajánlom olvasgatásra.
Egyébként:
"Az intézkedést a rendőr - az Rtv. 20. § (2) bekezdésének első mondatában meghatározottak közlését megelőzően - a napszaknak megfelelő köszönéssel, az intézkedés alá vont nemének, életkorának megfelelő megszólítással, ha a rendőr egyenruhát visel, tisztelgéssel kezdi meg. A polgári ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét felmutatja."
@GuguGábor!
Pont onnan veszem amit linkelsz, azaz az: Rtv. 20. § (2)
"A rendőr az intézkedés megkezdése előtt - ha az a rendőri intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor - köteles nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni..."
Az mivel jobb, ha tudod, hogy Gipsz Jakab r. főtörzsőrmester igazoltat?
Az igazoltatás szabályos volt természetesen, a szakszerűsége pedig az ellenőrzésre tartozik.
"Köteles bizony. Mondjuk az azonosító számot előszeretettel hadarják el, mire én vérlázító nyugodalommal teszem fel a kérdést: megismételné, kérem? :)"
Igen, én pedig az ilyen hülyének szoktam szépen szájbarágósan elmondani, és hozzátenni, hogy rakja el szépen emlékbe, és örüljön neki.
Amúgy meg egyenruhát kint van az azonosító(jelvény) számom. Ha kéri egyszer elmondom, utána olvassa le. Ilyenkor még ha fenyeget, hogy feljelentést, hát hajrá.
Nem mondta a nevét? És? Én se szoktam, ha autóban fiatalok ülnek. Sok mostanság a kábszeres, azzal kezdem, hogy végig lássam a kezét. És ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!