Hogy létezhet, hogy a magyar rendőrök többsége még a '70-es években gyártott PA-63-mal van felszerelve és 40-50 éves pisztolyokkal mászkálnak?
A környező hasonlóan "szegény" országokban (Románia, Szlovákia, Lengyelország, stb.), már a '90-es években beújított modern szolgálati pisztolyokat cserélik le mostanában, csak a magyar rendőrök járkálnak ilyen korszerűtlen fegyverekkel.
Még csak messzire sem kellene menni új fegyverért, a környező országok az előbb említett mellett még fegyvergyártó nagyhatalmak is (osztrák Glock, cseh CZ, szlovák Grand Power, horvát HS), tőlük is vehetne a rendőrség normális, modern nagy tárkapacitású szolgálati öntöltő pisztolyokat jó áron.
Arról nem is beszélek, hogy egy rendőrnél 10 töltény van, amikor szolgálatban van, egy nagyon gyenge stophatású lőszerből és évente egyszer megy lőni, ahol 10 töltényt lő el.
Őszintén!
Egy évben van kb. 8-10 fegyverhasználatos eset.
Emiatt kellene milliókért lecserélni a fegyverzetet, csak azért mert olyan jól hangzanak az új pisztolyok nevei?
Nem a vadnyugaton élünk!
13:
Örülök, ha te ezt látod. Én a rendőr járőrökön csak PA-63-at látok szinte.
Egyébként nem 24 lőszer van bennük. A P9RC egy Browning-HiPower klón és ahhoz hasonlóan a tárkapacitása 13+1 töltény.
14: Nem a vadnyugatról van szó. A kevéssé vadnyugati szlovák, cseh, horvát, lengyel, szerb, szlovén rendőrségeknél mostanában a '90-es években beszerzett pisztolyokat cserélik le megint (ami lecserélési kör akkor is elmaradt nálunk). Ezek az országok semmivel sem jobbak, vagy rosszabbak a bűnözés tekintetében mint Magyarország.
Amit mondasz a fegyverhasználatok kevés számáról az teljesen igaz, de paradox módon ez is a gagyi rendőrségi fegyverekkel kapcsolatos hozzáállásnak köszönhető. Ugyanisa rendőrnek félnie kell a saját fegyvere használatától. Hiszen neki másodpercei vannak dönteni, utána pedig a döntését hónapokig vizsgálja egy arra illetékes szerv.
Ha meg lenne mondva nekik, hogy ne féljenek használni a fegyverüket, nagyon hamar megszűnnének a rendőrök elleni támadások és valamelyest nőne a rendőrség tekintélye a polgári lakosság szemében (hiszen nőtt a kezükben lévő bűnüldöző eszközök lehetősége). Gyakran van olyan, hogy rendőrökre támadnak. De ők nem lőnek vissza. Ha az első pár esetnél minden ilyen támadó (aki kapával, kaszával, bottal megy a rendőrnek) kapnak két golyót a mellkasába, mindjárt javulnak a becsületes átlagemberek közbiztonságérzete.
Kedves kérdező!
Havi rendszerességgel van lőgyakorlat a Rendőrségnél. (tudtommal) A PA63 elavult ez igaz, de már van helyette a P9RC, bár az a dolog is becsődölt szó szerint. Már le akarták cserélni, de az akkori vezetésnek nem volt elég jó a Glock sem a CZ, így lett a FÉG által gyártott P9RC. Egyébként 7-es tárja van plusz még egy max két tár, tehát az 14 lövést jelent. Nem tudom feltűnt-e neked, hogy hazánkban szerencsére nincs minden nap lövöldözés! Éppen ezért nem szükséges feltétlenül, hogy egy rakás -felesleges- éles lőszert cipeljenek magukkal a rendőrök. Bizonyos beosztásokban amúgy is, csak dísznek vannak, mivel a beosztásból adódóan kevés az esély rá, hogy szükség legyen maroklőfegyverre. Ha ez megnyugtat, minden őrsön van egy-két tucat AMD-63 is.
18:
A havi rendszeresség még mindig nagyon kevés. Minimum hetente kéne kötelező jelleggel és természetesen opcionálisan gyakrabban.
Én is rosszul mondtam.
Van a FÉG P9R és van a teljesen különböző FÉG P9RC. Én is kevertem a kettőt eleddig.
A P9R-ről beszéltem eddig, de tévesen, mert valóban az RC végű van a rendőrök egy részénél (ahogy én láttam, főleg nyomozóknál, akik rejtett viseléshez ilyet kapnak, nem PA-t).
Viszont a tárkapacitása valóban 14+1 töltény. Egy tárba tehát 14 töltény fér, plusz 1 a csőbe. Ez pl. itt is világosan le van írva:
Főleg, hogy ez nem a Browning-HiPowert, hanem a Smith and Wesson Model 59-et másolja, ami szintén kétsoros tárú, 14-es tárkapacitású fegyver.
Visszatérve a fő témára. Azért van kevés rendőrségi fegyverhasználat, mert a rendőröket visszatartják ettől. Ha "liberalizálnák" (értsd, olyan lenne mint bármelyik szomszédos országban) a fegyverhasználatot és a rendőr nem félne használni a saját fegyverét, mindjárt nőne az új fegyverre való igény.
Ez egy öngerjesztő folyamat, mint amit te is mondasz:
Nincs igény új fegyverre, mert a rendőr keveset használja -> A rendőr azért használja keveset, mert nem engedik neki használni -> Ezért szinte nem is használja -> Ezért nincs igény új fegyverre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!