Ha biztos lennél benne, hogy teljesen ártatlan vagy, de a rendőrök meg akarnának bilincselni, akkor nyújtanád nekik önként a kezeidet a bilincseléshez?
Tökmindegy,hogy én mit hiszek/tudok, ha ők engem gyanúsítanak és ellenállok akkor még ha ki is derül,hogy valóban ártatlan vagyok akkor is megbüntetnek amiért szembeszálltam velük, tehát a kérdésre a válasz: igen hagynám,hogy megbilincseljenek.
Aztán tisztáznám magam és pont.
Én nem gondolom ,hogy megbilincselnének akárkit is alapos indok nélkül. Sajna nem tudom mit tennék. Függ attól is ,hogy hogyan kérnék. Hogyha nyugodtan akkor megpróbálnám elmagyarázni a helyzetet. Volt már dolgom rendőrökkel mert jóakaró szomszéd feljelentett ,de látván nem akadékoskodó bunkók behívtam kávézni őket és megbeszéltük a dolgot.
Válasz:Nem minden esetben..
"Ha biztos lennél benne, hogy teljesen ártatlan vagy, de a rendőrök meg akarnának bilincselni, akkor nyújtanád nekik önként a kezeidet a bilincseléshez?"
Jó, ha tudjátok, hogy rengeteg a visszaélés.
pl. sok csaló áll az út mellett bírságot szedve, akikről később kiderül, hogy egy régi, lopott egyenruhába bújtak.
Pénzt kérnek, ha nem adsz elveszik, akár meg is bilincselnek.
A rendőrség is azt tanácsolja, hogy minden esetben, amikor felmerül a gyanú, ellenőrizzük le a rendőr azonosítóját és tudakoljuk meg az intézkedés jogalapját.
Az azonosítót csak intézkedés esetén kérhetjük.
Rendőrségi törvény
20. §96 (1) A rendőrt az intézkedés során
a) az egyenruhája és azon elhelyezett azonosító jelvénye vagy
b) szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye
igazolja.
(2)97 A rendőr az intézkedés megkezdése előtt - ha az a rendőri intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor - köteles nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni. Az V. és VI. fejezetben foglalt intézkedések, illetve kényszerítő eszközök alkalmazását követően a rendőr köteles az intézkedés alá vont személyt tájékoztatni az e törvény szerinti panasz lehetőségéről és előterjesztésére nyitva álló határidőről.
(3) A rendőr köteles - ha az a rendőri intézkedés eredményességét nem veszélyezteti - intézkedése megkezdése előtt szolgálati igazolványát vagy azonosító jelvényét felmutatni. Ha a rendőr szolgálati igazolványának vagy azonosító jelvényének felmutatása az intézkedés megkezdése előtt veszélyeztetné az intézkedés eredményességét, úgy azt az intézkedés befejezésekor köteles felmutatni.
(4) Ha a rendőr egyenruhát visel, de az intézkedés során azonosító jelvénye nem látható, vagy azt nem viseli, akkor a ruházatán azonosító jelvényének számát jól láthatóan fel kell tüntetni.
Azoknak, akik a nemet válaszolták:
A rendőr a bilincset akkor veszi elő általában (mondom általában!), ha őrizet alá kell venni valakit (pl. letartóztatás). Ilyenkor a rendőr sem mérlegelhet, neki elő van írva, hogy milyen esetekben KELL a bilincset alkalmaznia.
Hiába vagy nagyon szelíd, és együttműködő, a rendőr az őrizetbe vett személyt a bekísérés idejére köteles megbilincselni.
Ha ellenszegülsz, a rendőr figyelmeztet (persze ha van rá ideje és módja), hogy kényszerítő intézkedést fog alkalmazni, és ha továbbra is ellenállsz, előkerülhet a gumibot, és egyéb eszközök, de általában az egyéb eszközökre nem kerül sor, mert a gumibottal való megismerkedés után az ellenállók többsége igen együttműködő lesz. (Baromi nagyot tud ütni.)
Természetesen ha az intézkedés nem tetszik, akkor UTÓLAG(!!!) élhetsz panasszal ellene, és ha bebizonyosodik, hogy jogtalan volt, akkor a rendőrt vagy felelősségre vonják, vagy nem (de ez biztos). Viszont OTT, a helyszínen semmi esetre se kezdj ellenállni, verekedni, makacskodni, mert ezzel kizárólag csak rontani tudsz a saját helyzeteden. A rendőrt nem fogja meghatni, neki az a kötelessége, hogy megbilincseljen, és ezt végre is fogja hajtani, ha tetszik neked, ha nem.
Az ártatlanságodat bizonygatni sem a rendőr számára kell. Ő csak végrehajt egy intézkedést, és (néhány igen ritka eset kivételével) nincs joga elbírálni, hogy jogos-e az őrizetbe vétel.
Úgyhogy akármi is a tényállás (szerinted, vagy bárki más szerint is), a legcélszerűbb ilyenkor simán hagyni, hogy megbilincseljenek. Ha valóban ártatlan vagy, akkor viszonylag hamar le is fog rólad kerülni az a bilincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!