Ha vkiről 8 év után derül ki h ártatlanul lett elítélve 2 ügyben is, akkor kezdeményezhető valami eljárás és valami kártérítés kérhető?
Az a gond h az igazi tettes(ek) nem 100% bizonyossággal vannak meg, mondjuk úgy, csak 90%, na de az 150% hogy nem az követte el, akit elítéltek. Erre most már jó bizonyítékok vannak.
Ennyi idő után lehet hivatalos úton bármit csinálni?
Mert hát mégse lenne mindegy, ugyanis csupán az életének a tönkretételét jelentette az egész.
Nem szükséges Brüsszelig menni, ha az igazságszolgáltatás is elismeri a saját hibáját (márpedig ha megszakítják az ítélet végrehajtását az elég nyomós indok a beismerésre).
Ilyenkor kezdeményezni kell a kárrendezést, az elítélve töltött idő függvényében fog az állam kártérítést fizetni. Ilyen esetekben nem is keveset.
Mindenképp ügyvédi közreműködéssel tudod a kártérítési igényed benyújtani.
oké köszi, de tehát akkor most Európaihoz kell menni vagy valahova itt Maon kell benyújtani valami kérvényt?
A másik meg h azért is kérdezném, mert eddig olyan kb 4 milla ment el ügyvédre a nagy semmiért igazából, mert nagyjából semmi érdemi dolgot nem csinált, és hát nincs újabb 2 milla, csak hogy megindítsa most ezt az eljárást is.
szal tök jó lenne ha valaki tudna itt konkrétabb infót adni ....
ma 12:26
Első válaszoló vagyok.Mivel nem vagyok ügyvéd és nem volt ilyenbe részem szerencsére,ezért fogalmam sincs.Csak egy múltkori este kapcsán gondoltam,amit írtak az újságban hogy egy férfi hasonló helyzetben volt és ő az Európai Brüsszeli emberjogi bírósághoz fordult,ahol meg is nyerte a pert,nem is kevés összeggel.Nem akarok hülyeséget mondani és beszélni mert nem értek hozzá.Az ügyvédet arra mondtam hogy tanács adás esetére keresd fel,hogy mondja el neked hogy merre és hogyan kellene elindulni.Kerssél fel egy másik ügyvédet és kérd kia véleményét,akár többét is,hogy tiszta legyen a kép.Annyi ügyvéd van mint égen a csillag,nyílván mindegyik mást fog mondani,de jó esetben egy és ugyan azt javasolják.Ez szerintem nem kerülhet olyan nagy összegben,mármint egy ilyen tanácsadás.Elmondod neki a sztorit és elmondod mi a terv és mit szsretnél és milyen lehetőségek vannak.
Ha tudja bizonyítani, hogy az elítélt ártatlan, akkor perújítást kell először kezdeményezni. A perújítás elrendelésére az első fokon eljáró bíróság másodfokú bírósága jogosult. Vagyis ha elsőfokon járásbíróság (korábban városi bíróság) járt el, akkor a perújítás megengedhetőségéről a törvényszék dönt, ha 1. fokon törvényszék járt el, akkor az ítélőtábla. A perújítást az ügyészségnek kell benyújtani (de egyéb szerepe nincs, továbbítja az iratokat a bíróságra, nincsen mérlegelése). Ha tehát a perújításra törvényszék illetékes, akkor a megyei főügyészségen kell benyújtani, ha pedig az ítélőtábla illetékes, akkor a fellebviteli főügyészséghez.
Ha a perújítás során az elítéltet felmentik, 6 hónapja van rá, hogy kártalanítási igényt jelentsen be. Ekkor a büntetőbíróság az ügyet átteszi az illetékes polgári bírósághoz.
Hogy mekkora összeget ítélnek meg, megjósolhatatlan. Nincs rá tarifarendszer, sok múlik az egyéni tényezőktől, hogy pl. sokszorosan büntetett tolvajt ítéltek el tévesen, vagy egy amúgy makulátlan embert. Ítéltek meg már 1 évi fogházért 3 millió kártérítést, és 800 ezer forintot is.
köszi,na ez így érthető akkor.
Hát oké, először ítéljék meg az ártatlanságot a perújítás során, de őszintén szólva, na meg az eddigi tapasztalatok alapján, igen nehéz játszma elérni, hogy az ügyészségi álláspont ellen döntsön a bíróság, na de oké, próba ...
A pénz kérdése meg mit is mondjak? nehéz ügy. mert ugyan nem túl súlyos ügy, na de ha valakinek ketté vágta az életét, azért az kemény. És persze minden a bizonyításon úszik el, hiszen ezeket a kis "apróságokat" igen nehéz bizonyítanom, na meg mondhatják mindenre, hogy az úgy akkor jogszerű volt, mert a körülmények arra utaltak, és kész.
de meglátjuk ...
na és ha jól sejtem, ha a magyar fórumok, azaz a perújítást elveszti az ember, akkor lehet menni a nemzetközihez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!