Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » 18 év alatt lehet feljelentést...

18 év alatt lehet feljelentést tenni? Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés
A barátnőmnek elég nagy családi problémái vannak. A nevelőapukája teljesen megőrült, kidobta őket(barátnőmet, az öccsét és az anyukájukat, ők elköltöztek egy nénihez), aztán meg vissza akarta könyörögni magát, de mivel nem sikerült, azzal fenyegetőzött mindennap, hogy öngyilkos lesz. Végül a rendőrséggel kerestették, bevitték a kórházba (pszichiátriára) 2 hétre. Addig ugye a régi ház üres maradt(viszont van ott 2 kutya, meg 2 macska akiket etetni kell), szóval barátnőmék gyakran jártak vissza oda. Most viszont, a nevelőapa anyja, mindent elvitt a házból. Tévét, mikrót, gépet, routert, tehát mindent, és hagyott egy levelet, hogy ne merjenek semmit se ellopni, mert szóltak a rendőrségnek és a zárat ki fogják cserélni. Ezekből a cuccokból sok közös volt, vagy épp barátnőm öccse vette saját pénzéből, és azt hiszem a telek is közös. Az anya nem akar feljelentést tenni... A barátnőm 17 éves, megteheti ő?
2013. jan. 17. 21:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha az anya nem akar semmit tenni, a barátnőd sem tud.
2013. jan. 17. 21:42
 2/5 anonim ***** válasza:

Közösen használt ház, közös cuccok... ha nem tudják bizonyítani (számlákkal) hogy a nevelőapa anyja által elvitt holmi KIZÁRÓLAG a barátnőd, az anyja vagy az öccse tulajdona, nincs alap feljelentést tenni.

A barátnőd egyébként az anyja (vagy az öccse) nevében nem tehet feljelentést, saját nevében is csak törvényes képviselőjével együtt.

2013. jan. 17. 21:43
 3/5 anonim válasza:
100%

Nem tudom, hogy jogilag megteheti-e, de anyukája biztos, hogy nem véletlen nem tesz semmit.

Néha jobb, egy erőszakos embertől úgy elmenni, hogy minden értéket hátrahagysz... Tudod, a tárgyakat újra megveheted, az egészségedet nem, illetve ha valaki valakiben kárt tesz, azon már nem lehet segíteni.

Tudom, nem jó, amikor valaki nem tesz semmit, de nyilván oka van a félelemre. Nem hinném, hogy akár te, akár a barátnőd tehetnétek bármit. Állj mellé, támogasd, beszélj vele.

2013. jan. 17. 21:46
 4/5 A kérdező kommentje:

Hát ez nagyon f*sza. A volt nagymamájuk még azt is megparancsolta, hogy vigyék el az állatokat. Egy beteg kutya, egy idegbeteg kutya(mert hát ugye senki se foglalkozott velük) mindkettő nagytestű, meg egy macska aki majdnem minden embert megtámad. egyedül a másik cica normális, őt lehet én be tudom fogadni, ha megengedik, de ígyis tele vagyok állatokkal. Ez most a legszarabb, mert ők az egyik kutyát kb. le is szarják, én meg nagyon állatvédő vagyok, úgyhogy osztani fogom barátnőmet rendesen. Na mindegy...

Amúgy nem tenne velük semmit, csak a szája nagy. Az anya meg nem fél, hanem nem akar vele kínlódni.

na mindegy, azért köszi a válaszokat

2013. jan. 17. 21:48
 5/5 anonim ***** válasza:

Rendőr vagyok.

Tulajdonképpen miért akar feljelentést tenni a 17 éves barátnőd? Ha a házasságból visszamaradt tárgyakon, házon, tulajdonjogon megy a vita, akkor az nem rendőrségi ügy, hanem polgári peres. A bíró fogja megállapítani, hogy mi kié, illetve kit mekkora rész illet. (Rendőrként sok ilyen családi balhénál voltam már kint, ilyenkor szokták azt mondani a hölgyek, hogy a rendőrség nem tesz semmit.)

Ez így igaz, mi felvilágosítást adunk, hogy attól, hogy összevesznek még nem csukhatjuk le a férjet, zaklatás miatt feljelentést tehetnek (mert ugye írtad, hogy nem hagyja őket békén), de a tulajdonjog az polgári peres ügy, nem rendőrségi. Az is el szokott hangzani, hogy ha "vér folyik, a rendőrség csak akkor tesz valamit".

Ez is igaz! Mindenki magának választja a férjét/feleségét, és mindenki előtt ott a lehetőség, hogy emberhez méltóan szakítson, vagy megbeszélje a dolgokat. A rendőr nem avatkozhat abba bele, hogy vita helyzet alakul ki, mert akkor abba is beleszólhatna, hogy a házasság létrejöhessen vagy ne.

Szóval összegezve a zaklatásért való feljelentés jó, ha nem akarják, hogy elmérgesedjen a helyzet. Polgári perben mindenki érvényesítheti a tulajdonjogi akaratát. Az állatokról a kiskönyvben bejegyzett tulajdonos, vagy családtagja felel. Minden lehetőség csak az édesanya előtt áll fent, mivel 17 éves még nem felnőttkorú.

A lakásban pedig az tartózkodhat, aki oda be van jelentve, bárki más engedély nélkül magánlaksértést követ el. Ha a lakás tulajdonjoga csak és kizárólag az anyát érinti, tehát nem a nevelőapa házassága alatt vételezett, vagy közösen vett ingatlanról van szó, akkor a lakcímről kijelenthető a nevelőapa.

Légy szíves ezt továbbítsd az anyukának is, ha bármi más kérdésetek van inkább itt válaszolok, mint a kollégáimat rángassák ki óránként a vitatkozás hevében.

2013. jan. 18. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!