Rendőrautóval hogyan állíthatnak meg igazoltatás céljából? Szabályos az ha mögöttem villogtatva jelez? Én úgy tudtam ez csak Amerikában jogszerű, Magyarországon más szabályok vannak.
Kedves idős kolléga figyelmébe ajánlanám:
KRESZ IV. RÉSZ - A járműközlekedésre vonatkozó szabályok
I. fejezet - A járműközlekedés általános szabályai
42. § Magatartás a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szemben
(1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.
(2) Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
(3) Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.
(4) A figyelmeztető jelzést (sárga villogó fényt) használó járművet fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni.
Ez nem utasítás, hanem jogszabály. Ezt kell neked is alkalmazni. Ismered azt a fogalmat, hogy követés? Ugye ha Amerika lennénk akkor pit manőver, é üldözés. Itt csak követés van, amíg meg nem áll.
Kedves 17.23-as kolléga!
Teljesen egyet értek veled. A megállításra vonatkozóan valóban vannak belső utasítások, taktikai, technikai irányelvek stb. Ezek megszegését - mint feljebb már írtam volt - adott esetben számon kérhetik rajtam AZ ARRA JOGOSULTAK! Az általam megállított állampolgár NEM ez a kategória. Neki - a fentebb többször beemelt KRESZ szabály alapján - meg kell állnia. Szerintem.
A további megjegyzéseid tekintetében pedig még inkább egyet értek veled. Jópár éve taposom az utcát, és én is hányni tudnék a munkánkat behajtóvá alacsonyító vezetői hozzáállástól. A büntetéseket lehetőség szerint arányosan, a nevelő célzatot szem előtt tartva próbálom alkalmazni, még ha ezzel sokszor széllel szemben is pisálok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!