Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » A rendőrség és ügyészség...

Kései Sirató kérdése:

A rendőrség és ügyészség miért nem fektet nagyobb energiát abba, hogy a csaló építési vállalkozók rács mögé kerüljenek? Főleg szakemberek véleményét várom.

Figyelt kérdés
Nagyon gyakori és egyre több ilyen van, hogy valaki előlegeket vesz fel épülő lakásokra, aztán nem fizeti ki a kivitelezőt sem és lelép, a céget felszámoltatja, új céget alapít és mindenféle manőverrel nagy összegű csalást követ el sorozatosan.

#lakás #átverés #építési vállalkozó #épülő lakás #építőipari csalás
dec. 6. 09:00
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%
“ Ha az elkövetőnek már a kölcsön felvételekor hiányzik a teljesítési szándéka, elköveti a csalást. Önmagában az a tény viszont, hogy az adós a kölcsönt kellő időben visszafizetni nem tudja, nem alapozza meg a csalás bűncselekményében a bűnösségét. Bizonyítani kell, hogy a kölcsönösszeg felvételekor is ez volt a szándéka. Általában erre enged következtetni, ha az elkövetőt számos nagy összegű - a kölcsönadó elől elhallgatott - tartozás terheli, s jövedelmi, vagyoni viszonyai alapján a teljesítésnek nincs realitása [BH 1999.104., 2000.6., 2011.58.].”
dec. 9. 09:46
 22/29 anonim ***** válasza:
Kérdező én abban az állításodban egyet értek, hogy az adott építőipari cég tulajdonosa/tulajdonosai aki/akik felveszik az előleget de nem teljesítenek, akkor többet cégvezető és cégtulajdonos de még ev. se lehessen. Az, hogy egyik cégét csődbe viszi és tartozásokat halmoz fel, közben holnap alapít egy új építőipari céget már önmagában felháborító. Az viszont hogy ez a gazdasági rendőrség vagy általában az igazságszolgáltatás hibája/korruptsága butaság. Az a törvényalkotás hibája, hogy ekkora visszaélési lehetőségeket benne hagy a rendszerben. Én is azt tanácsoltam volna neked,hogy csak olyan ingatlant vásároljál, aminek már van használatbavételi engedélye és tulajdont vásárolsz a cégtől vagy magánszemélytől. Az hogy belépsz egy új lakásépítésbe, és az adott építőipari projekt finanszírozása a te pénzedből megy kockázatos. Olyan ez, mintha a beruházó üzleti partnere lennél a projekt idejére. Holott neked mint vásárlónak megvan a fedezeted az ingatlanra (most az mindegy hogy hitel vagy kp.), piaci áron vásárolsz. Miért kellene neked viselned egy beruházó üzleti kockázatát amikor neked ezen nincs profit csak végső vásárló vagy? A rendszer úgy működne jól, hogy csak az lehet építőiparban vállalkozó aki saját tőkéjéből tudja finanszírozni a projektjét. A jelentkező vevő pénze szigorúan egy kamatozó letéti számlára mehet, amihez akkor jut hozzá a beruházó ha teljesítette a feltételeket, átadta a kulcsokat. Ha nem teljesített akkor a határidő letelte után (részhatáridők is lennének) visszajár a befizetett pénz kamatostól a megrendelő vevőnek. Második lehetőség, hogy a beruházó építő cég kössön egy biztosítást minden egyes projektjére, ergo a beruházó helyett azt őt biztosító cég visszafizeti a vásárló által befizette pénzt baj (akár sikkasztott és bcs., akár üzleti csőd) esetén. Egyéb megoldás erre nem igazán van. Egy cég mehet úgy is csődbe, hogy nem ez a szándékuk,de mégis megtörténik. pl. elveszítenek egy pert mert az előző projekt szarul sikerült és magas a kártérítés. Akkor a cég fizet és abból amit az éppen folyamatban lévő ügyfelei befizettek a számlára. Már kész is a csőd. Ez nem bcs., itt csak a építőipari cég tartozik a hoppon maradt vevőknek akik még nem kapták meg azt az ingatlant ami árának pl a felét már cégszámlára elutalták. Mivel fizetésképtelen a cég így csődeljárás indul, amit a cégvagyon nem tud fedezni, te meg futhatsz a pénzed után mert a felszámoló nem tudja miből neked mint hitelezőnek visszafizetni a tartozást. Az ingatlan amire te szerződsz nem a tied (csak akkor ha már van tulajdoni lapja és oda bejegyeztek), hiába van a szerződésben hogy pl. Fót, Nagy utca 2. 1/10-es lakására szerződtél és a vételár 60%-át kifizetted, és áll az épület a készültsége megfelel 60%-nak, az épület torzóból nem a tied az 1/10-es rész. Ez cégvagyon ebben az esetben még el nem készül. A felszámoló majd a hitelezői igények beérkezési idejétől és előírt kifizetési sorrendjétől függően ha eladta a torzót kifizet, persze ha marad. Legtöbb csőd esetén pedig nem marad, több okból.
dec. 9. 13:11
 23/29 A kérdező kommentje:

Nem egészen ez történt volna, hanem tulajdoni részem lett volna a telekben, és egy újabb szerződéssel módosulna az építtetők köre, én is az egyik építtető lennék. Hogy mi lenne az előnyöm egy kész lakáshoz képest? AZ, hogy ha ingatlant (telket) vásárol valaki és 4 éven belül beépíti, akkor az illetéktörvény szerint illetékmentes lenne a vagyonszerzésem. Ez a z oka annak, hogy egyáltalán ilyen jellegű, épülő lakás iránt kezdtem el érdeklődni.

Most így veszek egy meglévő, kész lakást és befizethetem az illetéket.

Az illetéktörvény is nagyon gáz ebben az országban.

dec. 9. 13:24
 24/29 A kérdező kommentje:

És már leírtam korábban, hogy nem ért kár, mert nem vettem meg ezt az ingatlant, nem fizettem egy fillért sem, mert ügyvédet és építészmérnök szakembert is megkérdeztem és lebeszélt róla mind2. De már ezt korábban írtam.

dec. 9. 13:26
 25/29 anonim ***** válasza:

"Persze nem biztos, hogy csak nyomozók és ügyészek hibája, hogy ez így jellemzően gyakori,"

Akkor ezek szerint mégiscsak átjött valami abból, amit a 6 - os írt, kérdező.

Hiába a lepontozásod....

jan. 5. 09:01
 26/29 A kérdező kommentje:

Kedves 25-ös, én nem pontoztam le senkit. Aki veszi a fáradtságot és válaszol a kérdésemre, az nálam mindig zöldet kap.

Nem azért írok ki egy kérdést, mert már tudom rá a választ.

Olyanokról hallottam Pesten, hogy valaki úgy dolgoztat újabb és újabb munkásokkal, hogy az előzőeket se fizette ki. EZ miért nem csalás, ha annyi pénz sincs a cégben, hogy ki tudná fizetni, de azért a munkát elvárja és meg is csinálják becsülettel, ez nem normális ország, ha ez jogilag teljesen rendben van.

jan. 6. 08:15
 27/29 anonim ***** válasza:

"EZ miért nem csalás, ha annyi pénz sincs a cégben, hogy ki tudná fizetni, de azért a munkát elvárja és meg is csinálják becsülettel,"

Mert BÁRKI kerülhet átmeneti pénzzavarba, egyáltalán nem biztos, hogy nem is akarta eleve kifizetni a munkásokat.

A csaláshoz pedig a jogellenes szándékot kell bizonyítani.

Erre utalt a 6 - os (a maga módján), hogy nem értesz hozzá, nem ismered sem a büntetőjogi, sem a nyomozási szabályokat, ha ilyen kérdést (felháborodva) felteszel.

jan. 6. 10:36
 28/29 A kérdező kommentje:
HA már több brigádot nem fizetett ki valaki, az nem átmeneti pénzzavar.
jan. 6. 10:40
 29/29 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Ettől még nem biztos, hogy van csalási célzat, ezt próbáld már megérteni!

Ha csak annyit van, hogy nem teljesít valaki valamit, amit megígér, ez POLGÁRI JOG - ra tartozó követelés!

jan. 6. 18:09
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!