Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » A "köznyelvi" titkos ügynök,...

A "köznyelvi" titkos ügynök, az a titkos szolgálat által képzett valaki, vagy csak simán beszerveznek átlag embert kémkedni? Többi a hsz-be.

Figyelt kérdés
Természetesen csak annyi érdekel, amit itt le lehet irni! A wikipédia ügynök cikke szerint átlag embereket szerveznek be kémkedni,. Én világ életembe azt hittem, hogy a titkos ügynök az 1 a titkos szolgálat által kiképzett ember. A cikk emleget olyat, hogy a hivatásos tiszt is van és e két fogalom a beszervezett személy és a hivatásos tiszt fogalma keveredik a köznyelvben. TERMÉSZETESEN csak amennyit el lehet mondani, de valaki elmagyarázná most, hogy mi a titkos ügynök, és mi a hivatásos tiszt? Ill, hogy az ügynök (akit a közvélemény titkos ügynökként ismer) az képzett személy, titkos ügynöknek képzik a szolgálatok? köszönöm szépen.
szept. 30. 17:31
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Az megvan, hogy a Wikipediát a felhasználók szerkesztik?

Tehát annak az esélye, hogy ott szakszerű felvilágosítást kapj a kérdésedre, igen minimális.

A "tikos ügynök" alatt, elsősorban a hivatásos, értsd. hírszerző szolgálatok által kiképzett és hivatásos szolgálatba lépett tagját értjük, pl. ilyen James Bond - félék.

Ezek többnyire tisztek, tiszthelyettesek a hivatásos szolgálat erre vonatkozó szabályai szerint.

Tudjál róla, hogy a hivatásos ügynököknek nagy százaléka éppenhogy NEM operatív - vagyis információszerzési (kémkedési) - tevékenységet végez, hanem un. háttértámogató tevékenységet. Vannak köztük mérnök, jogász, orvos, IT -szakvégzettséggel (abból elég sok) dolgozók, akik un. elemző-értékelő munkát végeznek.

Ők a terepen dolgozó operatív ügynök munkáját segítik.

A beszervezés, mint olyan, egy kiválasztási - toborzási eszköz.

Az erre alkalmas embereket az ilyen beszervezési technikára külön kiképzett hivatásos tisztek keresik fel és környékezik meg.

A beszervezettekből is - kiképzés után - hivatásos ügynök válik.

Vannak azonban olyan személyek, akiknek az információit a hírszerzés rendszeresen fogadja bizonyos ellenszolgáltatásokért.

Nem feltétlenül pénzért.... más is lehet, akár az is lehet "ellenszolgáltatás" hogy békén hagynak hatósági szempontból. Ugye érted...

Ezek az informátorok NEM hivatásos ügynökök, csak "árulnak" információkat. Őket nevezi a köznyelv besúgóknak.

Szerintem Te rájuk gondolsz.

Ők nem ügynökök.

okt. 2. 04:05
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a részletes választ amit kérdeztem meg is irtad köszönöm.
okt. 2. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!