Egy rendőr milyen esetekben helyezheti magát szolgálatba?
Szép estét!Az lenne a kérdésem, hogy ha a rendőr éppen szabadnapját tölti, de "belefut" egy szabálysértésbe vagy bűncselekménybe, akkor minden esetben szolgálatba helyezheti magát?
Példa:A rendőr szabadnapján bemegy a Tescóba venni egy kiló tejet meg egy liter kenyeret(tudom nem volt vicces:D) és tegyük fel, hogy a Tescóba szemtanúja lesz ahogy két férfi összeverekedik a húsos pult előtt.Ha a rendőrnél nála van az igazolványa(gondolom ez elengedhetetlen és mindenhová viszik magukkal), akkor ő szolgálatba helyezheti magát?És még milyen esetekben?
“ akkor minden esetben szolgálatba helyezheti magát?”
Nem.
“ gondolom ez elengedhetetlen és mindenhová viszik magukkal)”
Nem viszik mindenhova.
“ És még milyen esetekben?”
Nincs erre konkrét felsorolás, Jogszabály így rendelkezik:
“ 13. § (1) * A rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak. Ez a kötelezettség a rendőrt halaszthatatlan esetben szolgálaton kívül is terheli, feltéve, hogy az intézkedés szükségességének időpontjában intézkedésre alkalmas állapotban van.”
Továbbá
“ 5) A rendőr szolgálaton kívül akkor intézkedik, ha
a) szolgálatban lévő rendőr nincs jelen, és az értesítésével járó késedelem, az intézkedés elmaradása a bűnüldözés érdekeire, az élet- és vagyonbiztonságra másként el nem hárítható hátrányt jelentene, vagy
b) a szolgálatban lévő rendőrnek kell segítséget nyújtani.
(6) A szolgálaton kívül lévő rendőr kizárólag abban az esetben intézkedhet, ha a felmerülő feladat végrehajtására megfelelő szakmai ismeretekkel és képzettséggel rendelkezik, egészséges, nincs szeszesitaltól befolyásolt állapotban, vagy nem áll intézkedési képességére hátrányosan ható gyógyszer, valamint bódító hatású anyag befolyása alatt.
(7) A rendőr intézkedése előtt felméri, hogy rendelkezésére állnak-e azok az eszközök, amelyekkel a megkezdett intézkedését eredményesen be tudja fejezni; ha nem, úgy az intézkedésének megkezdése előtt segítséget kér.”
“ és tegyük fel, hogy a Tescóba szemtanúja lesz ahogy két férfi összeverekedik a húsos pult előtt.Ha a rendőrnél nála van az igazolványa(gondolom ez elengedhetetlen és mindenhová viszik magukkal), akkor ő szolgálatba helyezheti magát?”
Nem.
“ ugyanazt a jogszabályt másoltad be, amit én mondtam.”
Te semmilyen jogszabályt nem másoltál be, mivel lenne ugyan az?
“ Tehát a példámra a válasz igen.”
Akkor próbáld meg lassabban elolvasni.
A te példádban két férfi verekszik.
Ez egy rendőri intézkedés során legalább 4 rendőrt kíván. 2 megtermett férfi nagyjából, nehezen de letud nyomni 1 darab férfit. Ha nem bírnak venne akkor lógnak rajtuk kényszerítő eszközök, amelyeket használnak.
A jogszabály amit bemásoltam tartalmaz egy
“ A rendőr intézkedése előtt felméri, hogy rendelkezésére állnak-e azok az eszközök, amelyekkel a megkezdett intézkedését eredményesen be tudja fejezni; ha nem, úgy az intézkedésének megkezdése előtt segítséget kér.”
Részt.
Hogy tudna egyetlen ember, eredményesen szét választani, majd visszatartani 2 férfit?
Segítek, sehogy. Milyen eszközei vannak 2 agresszív, egymással szemben támadó férfi megfékezésére? Semmi
Mivel tudja garantálni, hogy eredményes lesz az intézkedés? Semmi.
Egyedül oda menni 2 verekedő férfihez nem felel meg az eredményes és biztonságos intézkedésnek.
Ezekkel a kérdésekkel fordulj a rendőrséghez, nem én osztom be őket szolgálatba.
Feltettél egy kérdést, én pedig bemásoltam az erre vonatkozó jogszabályt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!