SOS! Garantált a letöltendő, vagy megúszhatom felfüggesztettel?
Jó család vagyunk, viszont, ételfelszolgalokent dolgoztam, a válság miatt becsődölt az étterem, végleg bezárt, így megszűnt a munkaviszonyom nekem is. Pánikba estem és elkövettem egy olyan hibát, hogy bementem egy boltba, mégpedig azt is tudtam, hogy este zárás előtt nem sokkal viszik a pénzt. Felvettem egy "police" feliratú pólót, és egyik este 8 óra körül ahogy bementem, szép hangon mondtam a csajnak, hogy adja ide a bevételt, mert veszélyes eszköz van nálam, ez egy izé... rablás lenne . Nemmel felelt, ekkor én hirtelen meggondoltam magam és kimentem a boltból, elmentem és akkor döbbentem rá, hogy én nem, szal nem teszek ilyet, jobb is volt, hogy nem hoztam el pénzt. Azaz sose követtem el semmit és a boltban úgy megijedtem attól, hogy én most mit is akarok csinálni... Nem vittem véghez a dolgot, de így is pár órán belül éjjel körül a lakásomba csengettek a rendőrök, és el is vittek, égész éjjel tartott a vallomás. Elmondtam, hogy megterveztem este mikor még a bevétel ott van, akkor mentem be és rablást akartam elkövetni, de megijedtem attól, hogy én mit is csinálok, mit is akarok csinálni... És ott meggondoltam magam, hogy nem. Talán ha ideadja a pénzt lehet akkor is meggondolom magam és inkább nem követem el. Még éjjel házkutatás volt, de nem találtak veszélyes eszközt, mert nincs, nem volt, csak hazudtam a boltban. A "police" feliratú pólót lefoglalták, a rendőrségen lefényképezték. Rajtam is lefotózták, fel kellett vennem és úgy fotózták le benne, mert nem abba voltam. Kár nem keletkezett, kísérleti szakaszban maradt, megbántam, a boltos nőtől bocsánatot akartam kérni úgy hogy elmegyek a boltba és személyesen akarok bocsánatot kérni. Viszont azt hallottam, hogy látni nem akar a nő, és a tulaj mondta, hogy a bolt környékét nagyon kerüljem el. Én meg Facebook -on megkerestem a nőt, és üzenetben kértem bocsánatot, meg ki is nyomtattam és elküldtem a rendőrségre, hogy bizonyíték legyen, hogy bocsánatot kértem. Beszéltem a rendőr asszonnyal, nagyon rendes, azt mondta, hogy jó hogy elküldtem, csatolja az iratokhoz, szóval azt majd a bíró látni fogja és értékeli.
Büntetlen előéletű vagyok tehát, csak enyhítő körülmények vannak.
Most zárták le az ügyet a rendőrségen, és készül a vádirat, aztán bírósági tárgyalás lesz.
Mit, milyen büntetést kaphatok, mi várható? Letöltendő, vagy megúszhatom egy hosszabb felfüggesztettel? Azt figyelembe veszik, hogy közbe találtam új munkát? Ugyanis tiszta az erkölcsim jelenleg és így tudtam munkát találni.
De, képzeld el, észre vették! ;)
Rendőrségi eljárás volt belőle csak hát ugye nem volt bizonyítható arra aki valószínű elkövette ;)
19. DK-s. Nem baj, most én is büntetett előéletű leszek.
Egy nagy szerencsém van. Amikor másik munkát találtam, már tartott ez a rendőrségi ügy. Erkölcsit tisztát kaptam, mert eddig még nem voltam büntetve, az hogy büntetőeljárásom van, az nem került bele ezekszerint. Majd, ha jogerősen bűnösnek találnak, az ítélet után nem kapok tiszta erkölcsit. Az a szerencse, hogy időben igényeltem még, semmi nincs benne. Azt viszont nem tudom, hogy milyen bizonyíték alapján vádolt meg a rendőrség, ugyanis semmit nem vettem elő, a két kezem magam mellett volt, én és az eladó voltunk a boltban, csak szóban mondtam, hogy rablás. A kamera csak azt látta, hogy mondok valamit, le is tagadhatatlan volna, hogy nem rablást mondtam. Az, hogy a nő hívta a rendőrt és csak egyedül állítja, hogy rabolni akartam, az csak egy állítás. A nő egyeüli állítása nem elég, én is mondhatnám, hogy kiraboltak, senki nem hinné el, mondani mindent lehet. A rendőrök úgy jöttek, hogy egyből bilincset tették rám, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előállítanak. Márpedig, bizonyíték nélkül nem visznek be bilincsben, nem szórakoznak, ugyanis van ezer más dolguk főleg, hogy Budapest. Valami bizonyíték van. Le is tagadhattam volna, de mikor bevittek megbilincselve, persze hogy beismertem. Nem tudom mi a bizonyíték. Tiszta relytély. Majd jogerős döntés után megkérdezem a bírót, akkor már biztos elmondja.
Mi a vád?
Felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete vagy "csak" rablás kísérlete?
Az előbbit a Btk. 5-10 év szabadságvesztéssel büntetni rendeli. 6 év letöltendő, börtön fokozatban itélet ezért a tipikus kb. azzal az egy súlyosító körülménnyel hogy nő volt az eladó, főleg ha törékeny vagy mondja, hogy ez neki lelki sérülést okozott.
Utóbbit Btk. 2-8 évvel bünteti, ez meguszható 2 év felfüggesztettel szerencsés esetben.
Lásd Btk. 365.§
#41-nek:
"Pihenj".
Világosan leírta, hogy: "Most zárták le az ügyet a rendőrségen, és készül a vádirat,"
Vagyis még NINCS VÁD megfogalmazva.
A vád az lesz, amivel a rendőrség a terheltet meggyanúsította, ez változhat a nyomozás során (tárgyi bizonyítékok, tanuvallomások és gyanúsítotti kihallgatás eredményeként), ezt a gyanúsitottal közlik.
Az ügyészség felügyeli a felderítés törvényességét, valamint irányítja a vizsgálatot.
25. § (1) Az ügyészség a közvádló.
(2) Az ügyészség nyomoz, felügyeli a felderítés törvényességét, valamint irányítja a vizsgálatot.
#44-nek:
Az, hogy "A vád az lesz, amivel a rendőrség a terheltet meggyanúsította,", önmagában értelmetlen. A nyomozás lezárását követően a rendőrség vádemelési javaslattal megküldi az illetékes ügyésznek, aki a nyomozati iratok alapján megfogalmazza a vádat. Ez lesz a "vádirat".
Rendőrségi szakban szóba sem kerül konkrét vád.
#43-nak:
Savanyú a szőlő? XD
Gyerekes vagy.
Kedves DK!
A nyomozóhatóság vádemelési javaslata már ügyészség által irányított vizsgálat eredménye.
A terhelt meg azt tudhatja, hogy a vizsgálat végén mivel volt gyanúsítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!