Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Egy házkutatásnak,hogyan kell...

Egy házkutatásnak,hogyan kell lépésről-lépésre szabájosan végrehajtani?Volt nálam egy házkutatás,de úgy érzem,hogy szabálytalan volt?

Figyelt kérdés

2022. márc. 14. 08:22
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
A lánynak megírtam facebookon,hogy most vitték el a mobilt,mert lopott voo,fizesse vissza a pénzemet,erre letiltott.Csináltam még egy reget,és írtam,hogy fizesse vissza a pénzt.Erre ezt válaszolta,hogy perelj be,de mivel nem írtunk papírt az adás-vételről,várhatod a pénzed,és újra letiltott.
2022. márc. 14. 10:14
 12/25 anonim ***** válasza:
0%
Meg is érdemled. Miért kéne vissza a pénzed?
2022. márc. 14. 10:24
 13/25 A kérdező kommentje:
12-es még annyit hozzá tennék,hogy ez egy közel 100ezer forintos mobil vol.3 havi fizetésemből spóroltam mindig kicsit,hogy megtudjam venni.Kereken 90-ezer forintom ment kárba...Te 90ezet csak úgy elengedsz ? Nem hiszem ! A sértésért bocsánat,de nem tudtad mekkora összegről van szó...
2022. márc. 14. 11:07
 14/25 anonim ***** válasza:

Na, akkor 2-5# mellett én vagyok a másik, aki úgy válaszol, hogy ismeri a törvényt.

Kezdjük egy kis szőrszálfeszítéssel: KUTATÁS. Házkutatásként ne keresd az akutális jogszabályban, mert nem fogod megtalálni. Évek óta más néven fut. (2017. évi XC. tv XLIX. FEJEZET -a kutatás (302. §-tól, ha érdekel))

2 és 5-ös válaszolót csak megerősíteni tudom, illetve a még hiányos foltokat amik előjöttek más válaszokból és a sok-sok félreinformálást igyekszem kijavítani.

Lényegen, tömören tehát az elejétől:

Miért megy egy rendőr kutatni?

- (2) Kutatást akkor lehet elrendelni, ha megalapozottan feltehető, hogy az (...)

c) bizonyítási eszköz megtalálására,

d) elkobozható, illetve vagyonelkobzás alá eső dolog megtalálására vagy

e) információs rendszer, illetve adathordozó átvizsgálására

Miért nem mondtak apádnak semmit?

Azért, mert nem mondhatják. Csakis annak lehet a határozatot átadni, vagy a határozat tartalmát közölni (kutatás, elővezetés stb), akire vagy akivel szemben végrehajtandó. Senki másnak semmi köze hozzá.

Miért nem volt határozat?

305.§ (3) A kutatás megkezdése előtt ismertetni kell a kutatást elrendelő határozat tartalmát, és ha ez lehetséges /megj.: mert van, amikor nem lehetséges/, a határozatot a helyszínen kézbesíteni kell.

Ha a kutatás elrendeléséhez szükséges határozat meghozatala olyan késedelemmel járna, amely a kutatással elérni kívánt célt jelentősen veszélyeztetné, a kutatás a hatóság határozata nélkül is végrehajtható. Ilyen esetben a határozatot utólag haladéktalanul be kell szerezni.

Hogyan szabáLYos egy kutatás?

A kiérkező járőrök csak a szakszerűségért felelnek, a jogszerűségért nem. Ugyanis az nem rájuk tartozik, hanem a kutatást elrendelő hatóságra, bíróságra.

Szóval

1: kiérkeznek, előírásoknak megfelelően köszönnek, közlik, hogy kit keresnek (az hogy milyen ügyben, azt nem kötelesek más személy tudomására hozni)

2: szemben állsz a rendőrökkel. Igazoltatnak, hogy tényleg te vagy-e, akinél keresni kell az adott tárgyat, vagy dolgot.

3: ezután VELED közlik, hogy mit keresnek, és hogy add át a keresett dolgot. Ha átadod nekik, akkor elmennek, ha nem adod át, akkor ruházatátvizsgálás és a lakás átvizsgálása következik.

(BE tv.: "Ha a kutatás meghatározott személy, bizonyítási eszköz, dolog, információs rendszer vagy adathordozó megtalálására irányul, akkor fel kell szólítani az érintett ingatlan, illetve jármű tulajdonosát, birtokosát vagy használóját, illetve az általa megbízott személyt, hogy a keresett tárgyi bizonyítási eszköz vagy személy hollétét fedje fel, illetve a keresett elektronikus adatot tegye hozzáférhetővé. A felszólítás teljesítése esetén a kutatás csak akkor folytatható, ha megalapozottan feltehető, hogy a kutatás során más bizonyítási eszköz, dolog, információs rendszer vagy adathordozó is fellelhető".)

4: ha megtalálták, akkor elköszönnek, aztán majd a többit az elrendelő hatóság lelevelezi veled.

Mikor kell tanú a kutatáshoz? Mikor nem kell tanú a kutatáshoz?

- ügyész jelenléte kötelező a kutatáskor, ha a kutatást ügyvédi irodában, vagy közjegyzői irodában hajtják végre, illetve ha a kutatás közjegyzői vagy ügyvédi tevékenységgel összefüggő védett adat megismerésére irányul, a kutatást pedig bíróság rendeli el. Tehát ez nem rád vonatkozik, ezt csak érdekességképp írtam.

305.§ (1) A kutatást - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - az érintett ingatlan vagy jármű tulajdonosának, birtokosának vagy használójának a jelenlétében kell végrehajtani.

(Itt hol látsz olyat, hogy 2 tanú kötelező? Nem kell 2 tanú, sőt egy sem, ha TE OTT VAGY a helyszínen! Ugyanis te magad vagy a tanú.

Éppen ezért a gyakorlati végrehajtás úgy történik, hogy te folyamatosan figyelemmel KELL kísérned ahogyan a rendőrök áttúrják a fiókot. Velük egy helyiségben kell lenned és nézned kell, mit tesznek. Pontosan azért, nehogy azt tudd mondani, hogy "mer' a rendőr rakta oda a telefont a zoknik közé, amíg én kávét főztem nekik a konyhában".

Hogy mi történik akkor, ha nem vagy hajlandó nézni, esetleg becsukod a szemed és füledre teszed a kezed? Mindjárt leírom annak a menetét is.)

(2) A kutatás az érintett ingatlan, illetve jármű tulajdonosának, birtokosának vagy használójának védője, képviselője vagy az általa megbízott nagykorú személy jelenlétében is végrehajtható. /ez szerintem tiszta/

Ha ilyen személy nincs jelen, akkor az érintett érdekeinek védelmére az ügyben nem érdekelt, nagykorú személy jelenlétében kell a kutatást végrehajtani. --> és ezt nevezzük hatósági tanúnak!

Mondok 2 két példát:

- befogod a füled, becsukod a szemed, nem vagy hajlandó a rendőrrel bemenni a nagyszobába, nem működsz együtt. Tehát mint tanúja annak, hogy a rendőr szakszerűen végzi a kutatást, nem vagy.

Ilyenkor áthívnak az utcából egy ügy szempontjából érdektelen személyt, és megkérik, hogy ő legyen helyetted ott a rendőr mellett, amíg a rendőr áttúrja a zoknis fiókot. Látta, hogy onnan került elő a telefon? Látta. A hatósági tanú ezt alá tudja támasztani.

- nem vagy ott. Nincs védőd, nincs más személy, képviselőd, általad megbízott nagykorú személy, akit a rendőr mellé tudsz állítani. Ilyenkor kire van szükség? Persze, hogy egy hatósági tanúra, aki lehet a szomszéd is / ha 100%-ig biztos, hogy nincs érdeke az ügyben./ Hiszen két rendőr nem mászkálhat ilyen esetben egyedül a lakásban, mert a végén rájuk fogja valaki, hogy ők tették a mobilt a fiókba ;)

No, remélem így már minden világos mindenkinek. :)

2022. márc. 14. 11:41
 15/25 anonim ***** válasza:
#15 en voltam a korábbi valaszoló, már egyáltalán nincs hatósági tanú.
2022. márc. 14. 13:39
 16/25 anonim ***** válasza:

Akkor elnézést kérek. Bűnügyes oktatáson még úgy tanultuk, van.

Vagy csak elméletben alkalmazzák, esetleg területe válogatja?

Köszönöm a felvilágosítást.

2022. márc. 14. 15:22
 17/25 anonim ***** válasza:
Az új büntetőeljárási törvénnyel a hatósági tanú teljesen megszűnt. Amihez használni kellett most azt videóra kell felvenni, pl ir i olvasni mem tudó kihallgatása
2022. márc. 14. 15:34
 18/25 anonim ***** válasza:
Értem, most már ezt is tudom. Köszönöm :)
2022. márc. 14. 15:44
 19/25 árokpart ***** válasza:
46%
5-ös De bizony, hogy kell hozzá bíró vagy ügyész.
2022. márc. 14. 21:24
 20/25 árokpart ***** válasza:
Hatósági tanú is kell hozzá, pont az a lényege, hogy függetlenként tudja a dolgokat szemlélni . Aki meg azt írta, hogy másnak semmi köze hozzá csak az érintettnk. Pl. Ha egy háztartásban élek valakivel és netán közvetlen hozzátartozóm, akkor bizony, hogy van közöm hozzá, legalábbis addig nem engedném be őket amíg meg nem mondják, hogy mit akarnak.
2022. márc. 14. 21:30
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!