Érdekel a kiberbiztonság, Hová érdemes tovább tanulni?
11-es tanuló vagyok, gimnáziumba járok, angol és inofrmatikát tanulok emelt óraszámban, ezekből valószínűleg jó eredményem lesz emelt érettségin.
nagyon érdekel a kiberbiztonság, de nem igazán tudom hogyan kéne továbbtanulnom. bármi tapasztalat tanács?
#11 mármint úgy érted felnőttképzés BSc helyett? Az sajnos csak rendszergazdához elég. Vagy arra gondolsz, hogy MSc helyett proginfó BSc után szakirányú továbbképzés, esetleg mérnökinfó MSc hálózat specializációval? Mindkettő inkább a hardverrel foglalkozik, előbbi a hardver logikai részével, utóbbi a fizikai részével. Ez inkább folyamatirányítás / rendszermérnök terület, az iparban nagy szükség van rájuk, de nem sok közük van a kiberbiztonsághoz. Persze, tudják, hogy hogyan kell biztonságos rendszereket összerakni, de nem hiszem, hogy a kérdező erre gondolt.
Kibernyomozónak meg az menjen, akinek az a vágya, hogy a kurucinfoval levelezgessen, hogy adja már ki annak az embernek az IP címét, aki elmozdította a határkövet a helyéről és beküldte a képet a szerkesztőségnek.
Aztán levelezgethetsz a VPN-szolgáltatóval, hogy adják már meg az eredeti IP címet.
Utána levelezgethetsz a telekommal, hogy mondják már meg, hogy kié volt abban az időpontban az IP-cím.
Aztán amint megvan az előfizető, utána ki lehet neki postázni a 20 ezer forintos csekket a szabálysértésre.
Ha ehhez van kedved, akkor menj kibernyomozónak és jelentkezz a rendészetire.
Ha meg etikus hacker akarsz lenni, akkor meg proginfóra kell menni. Közszolgálati egyetemen van olyan MSc, aminek a tananyagát teljes egészében lefedi. Tehát ha esetleg katonai területhez akar csapódni, akkor azt proginfóról is meg lehet közelíteni.
Akkor rosszul tetted fel a kérdést, mert ennek semmi köze nincs a kiberbiztonsághoz.
A gépek átnézése nem olyan feladat, amihez kellene külön végzettség. A szak bemutatója alapján helyszínelni sem nektek kell.
Legfeljebb socialengineering trükköket tudnak tanítani a nyomozóknak (pl google használat: felhasználták-e máshol ugyanazt az emailt?), de az megint csak érintőleges a kiberbiztonsággal.
Ugyanez a procedúra ebben az esetben is: Lekéred az email szolgáltatótól, hogy kitől van a fenyegető email, és visszakeresitek a feladót lépésről lépésre. Ha facebookon fenyeget, akkor a facebooknak írsz, hogy ez kitől van. Ez így működik.
a tiszti szak,azt mondták,hogy jó, a többiről elég negatívan nyilatkoztak. Maga az egyetem szép, de a külső nem minden.
Bár jómagamnak is szimpatikus az egyetem,bár odajárni már nem fogok:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!