Milyen volt a szocializmusban élni? Miben volt jobb / rosszabb mint most?
Azért a vállalkozósdit nem mindig nézték jó szemmel. Ha hullaédk meggymagot vettél, és hasznosítottad, azért több év börtönt kaptál pl: Őrült egy rendszer volt.
" Berend György, a bíróság üzérkedés bűntette miatt első fokon négy és fél év szigorított börtönbüntetést szabott ki, amit másodfokon három év két hónapra mérsékeltek."
#9:
Elöljáróban jelzem, hogy gyerekkoromban nagyon szegény családban éltem, ahhoz képest most sokkal jobbak a körülményeim (saját lakás, közel átlagfizetés stb.)
<"Igaz, hogy kevesebb árú volt de ami volt jó minőségű, tartós, ez igaz az élelmiszerekre is."
Most is van, csak mivel a paraszt a legolcsóbbat akarja megvenni, ne csodálkozzon, ha vackot kap.>
Pont ez a lényeg: akkoriban a jó minőségű, tartós áruk és élelmiszerek sem voltak megfizethetetlenek az átlagnak.
Egy kétkeresős család egy-két-három gyerekkel simán megengedhetett magának "luxusdolgokat", mint pl. téliszalámi, gyümölcslé, elektronikai eszközök stb. A gazdagabbaknak telek, üdülő, két autó is lehetséges volt.
Most van sok százezer ember a létminimum alatt vagy körül, akiknek még a legolcsóbb termékek megvásárlása is gondot okoz. A gazdasági olló másik végén lévőknek persze van pénzük bioélelmiszerekre meg külföldi nyaralásra, több autóra, bármire.
<" Volt mindenkinek munkája."
Ja, csak hasznos tevékenységet nem végzett mindenki.>
Ez igaz, de nem változtat azon, hogy sokaknak jobb volt akkor, mivel volt jövedelmük. Most meg nincs, vagy alig-alig valamennyi.
<"Akkoriban ha nem tetszett valami, fogtad magad és könnyedén elmentél máshová."
Most is könnyedén megteheted. Igaz, piacképes szakma nélkül, költözési hajlandóság nélkül nehezebben megy.>
Megint itt a különbség: akkor szinte mindenki megtehette, most nem.
(Egyébként az előző mondatoddal egyetértek, azért nem idéztem be. Aki akar, tényleg válthat, csak azért nem olyan könnyű. Én már lassan "kiérdemlem" a jobhopper minősítést, pedig jó vagyok a szakmámban, de hiába próbáltam eddig keresni jobb helyet, egyszerűen a rendszer rossz.)
<"Akkoriban ezek az olcsó szórakozási források megfizethetőek voltak."
Most is azok, ha nem közmunkás vagy. Képezd át magad, ne az állami kisegítést várd, mint a szocializmusban megszoktad.>
Baromira el vagy tévedve. Az átlag nettó mostanában 180 körül van, ha jól tudom; ez két keresőnél 360 ezer. Két gyerek esetén jön ehhez még a csp., az egy főre jutó jövedelem így 100 ezer körüli. Ebből kell rezsit fizetni, iskolai felszereléseket, ruházkodást (egy gyerekcipő sokezres tétel például), és viszonylag jó minőségű élelmiszert.
Nem sokszor férhet bele egy 8-10 ezres mozi vagy strand.
Ráadásul az _átlagfizetés_ átlag, ugyebár, szóval nagyon sokan ez alatt keresnek.
Egyébként engem nem érdekel se a mozi, se a vidámpark, se a strand, de gyerekkoromban érdekelt, és meg is engedhettük magunknak (heti két! mozi, egész nyáron folyamatosan vízparti táborok és üdülők), pedig mint írtam az elején, nagyon szegények voltunk, de ez inkább az étkezést érintette.
<"Mindezt úgy, hogy az uniós pénzeket egy szűk kör a sajátjaként kezeli."
Arról nem az unió tehet, hogy a magyar imádja a korrupciót, a feudális rendszert és újra és újra megválasztja a kirabló döbrögiket.>
Ezzel is egyetértek. Viszont a helyzeten megintcsak nem változtat: a többségnek nem jobb most. Bár én abban sem hiszek, hogy ha valamelyik ellenzéki párt tudott volna nyerni, akkor nagy változások lennének. Korrupció mindig is volt, csak a mértéke nőtt, és minden kormány idején a sógor-koma-haver jutott könnyebben pozícióhoz, akár bármiféle hozzáértés nélkül is. Jelenleg ez már szerintem a katasztrofális szinten van.
Más igények voltak. A szüleim bevállaltak két gyereket albérletbe. Nem volt fürdőszoba, mosdás lavórból, budi az udvaron - mindez Budapesten.
Nem volt csak egy TV adó. Nem volt mindenkinek autója, évekig kellett egy vacak autóra várni. Nem volt telefon, csak csókosoknak.
Kevés bolt volt, annyit gyalogoltunk a piacig nagy cekkerekkel, hogy ma autóval menne bárki.
Nem járt alanyi jogon útlevél. Körülményes volt Nyugatra menni. Ha úgy döntöttek, nem mehetsz, akkor nem mentél. A párttitkár egyet szólt és annyi.
Apám már felnőtt ember volt mikor először evett banánt, először ivott kólát.
Anyám 35 éves korában járt először külföldön. Diplomás nő.
Anyósom, apósom életében nem járt külföldön, soha nem ült repülőn.
Elektronika cikkek nem voltak, vagy csak valutára, baksisra. Nem volt autó alkatrész, gumi abroncs, KGST kocsira sem, nyugatihoz végképp nem.
Nem volt déligyümölcs, max karácsonykor.
Apám 39 volt mikor vette az első kocsiját. Technikus, párttag, üzemvezető volt pedig.
Hivatalosan valóban nem volt, csak ugye a valóság...
Ha érdemi munkát végeztek. De aki csak azért volt bent, hogy legyen meg a látszat, az hasznot nem hozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!