Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A szocializmus miért nem...

A szocializmus miért nem működhetett demokráciával?

Figyelt kérdés
A rendszerváltáskor bevezették a demokráciát,de maradhatott volna a szocializmus,nem kellett volna kapitalista gazdaságra áttérni

2018. máj. 3. 19:37
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

De az az 1 fajta zacskós tej legalább igazi tej volt,nem ez a felvizezett hugy,mint manapság.Jobb volt az az egyféle tej,egyféle szalámi,mint a mai mérgekkel,vegyszerekkel teli mű szarok.

Meg sokkal jobb egy állami cégnél dolgozni,mint versenyszférában.Job is lenne ha most is minden állami kézben lenne.A versenyszférában csak kizsákmányolják az embert.

2018. máj. 5. 12:23
 22/29 anonim ***** válasza:

*21

Márpedig én jobb szeretem, ha van nagyobb választék, mint ha egyféle terméklistával kéne beérnem.

2018. máj. 5. 19:48
 23/29 A kérdező kommentje:

Választhatsz 5 szar közül.Régen meg volt 1 jó.Ennyi.

Amúgy meg nem igaz,hogy nem volt választék.Márka üdítőből is pl. volt vagy 5 féle

2018. máj. 5. 22:47
 24/29 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy mind az 5 szar. Továbbra is a szélesebb választék mellett teszem le a voksom. Legyünk kicsit igényesebbek.
2018. máj. 6. 02:59
 25/29 anonim ***** válasza:

Hát tudod én kicsit máshogy emlékszem. Tény, hogy voltak termékek, ízek amiket szerettem akkor, de alapjában véve szürkeség és egyhangúság, silányság volt.

Mondom úgy, hogy nem vagyok egy shoppingolós fajta. Azért az megvan, hogy pl. déligyümölcs, mint olyan, eleve nehezen volt beszerezhető, jobbára csak Karácsony idején, hosszas sorban állással. Jó, lehet élni banán nélkül, de könnyű mondani, ha ma szarásig áll a Tesco - ban. Apám már felnőtt ember volt, mikor életében először evett banánt.

Színes TV, egy 500 - az zsebbe az eladónak, akkor akadt soron kívül. Ma hányféle készülék van a boltban?

Autóalkatrész? Még a KGST kocsikhoz is bajos volt, nyugatihoz szinte lehetetlen beszerezni. Gumi? Állandó probléma volt, ma elmegyek a gumisomhoz, ott áll hegyekben 68 fajta, de ha pont az nincs ami nekem kell, akkor megrendeli, holnap, holnapután itt lesz.

Ha nyugati kocsid volt, meg voltál lőve, ahhoz gyakorlatilag semmi nem volt, nekünk volt egy '84 - es Honda Accordunk, egy tetőcsomagtartóért Bécsbe kellett kimenni.

Eleve az autó: befizetted a Ladát, aztán elkezdtél baromira várni, az újságok közölték a sorszámokat, várhattál 5 - 6 évet egy olyan szarra. A gyártása elején is elavult volt már, egy kifutott modell.

Műszaki cikkek, lemezek, kazetták, nyugati újságok, halló! Kéz alatt cserélgettük, másolgattuk őket. Márkás szappan, parfüm, ilyesmi, Donald kacsás rágó, el sem hiszed milyen banális dolgokból volt hiány. Mikrosütő, videó, filmek. Leforgatták pl. a Jedi Visszatér c. Star Wars epizódot, aztán valami két év múlva már itt is volt Magyarországon. Én még álltam sorban három órát mozijegyért egy Bud Spencer filmre.

Utazás. Útlevél elve nem járt alanyi jogon. Nem válthattál akármennyi pénzt nyugati valutára. Olyan nem volt, hogy bementél egy váltóba, odalöktél mondjuk 200 ezer forintot, kisasszony, adjon már ezért eurót, dollárt. Csak feketén, dollár, márka a kocsiban, a gumiszőnyeg alatt. Amennyit hivatalosan vihettél, az a meleg vízre nem volt elég.

- Hová utaznak? - így a határon a magyar közeg.

- Bulgáriába, nyaralni.

- Akkor mi ez a görög/török vízum az útlevélben?

- Ja, csak átmegyünk egy napra, kettőre, tetszik tudni.

Eleve, én 43 éves vagyok, kamionos 17 éve, de gyerekkorom óta, de főleg a szüleim generációja van így vele, minden határátlépés előtt összeszorul a gyomrom. Pedig ma már csak egy tábla van ott: Österreich.

2018. máj. 6. 06:56
 26/29 A kérdező kommentje:

Műszaki cikkekkel felesleges pedálozni.Ennyi erővel mindhatnánk azt is,hogy azért volt szar a középkor mert még nem volt okostelefon.

Régen akkor is normális,természetes kajákat ehettél,nem ezeket a mai műkajákat.Mi az,hogy legyünk igényezsebbek?Én igényesebbnek tartom a rendes tejet,mint a mai felvizezett hugyokat.A mai zöldségekben,gyölcsökben már nincs is annyi tápanyag,mint régen.Többet is meg kell enni belőle,hogy elég vitaminhoz jussál.Meg volt hogy vettem kisütnivaló csirkemellet,de meg se bírtam enni,olyan volt b+ az íze mint a guminak.

2018. máj. 6. 12:59
 27/29 anonim ***** válasza:

"Ennyi erővel mindhatnánk azt is,hogy azért volt szar a középkor mert még nem volt okostelefon."

Ne keverd. Amire hivatkozok, azok Nyugaton már hétköznapi cikkek voltak, nálunk meg nem volt elérhető.

2018. máj. 6. 13:02
 28/29 anonim ***** válasza:

"Választhatsz 5 szar közül.Régen meg volt 1 jó.Ennyi.

Amúgy meg nem igaz,hogy nem volt választék.Márka üdítőből is pl. volt vagy 5 féle"

Ebben mondjuk egyetértek veled. Az tény, hogy akkor nem került annyi káros adalékanyag az élelmiszerekbe mint most. A multik által kínált silány minőségű nagyüzemi élelmiszerről már nem is beszélve, a "robbantott" csirke például még bizonyítottan rákkeltő is, csak persze tagadják, mivel az EU által is támogatott génkezelős módszerrel állítják elő. Ezer ilyen dolog van amitől a szervezetünk telítve van mérgekkel és ez persze jó üzlet, mivel így van bőven munkájuk az orvosoknak is és fogy a lakosság.. Elég szomorú, de ez a valóság.

2018. máj. 7. 00:54
 29/29 anonim ***** válasza:

'Régen akkor is normális,természetes kajákat ehettél,nem ezeket a mai műkajákat.'

Ugyan már, régen is feltunkolták mesterséges cuccokkal, amit fel lehetett. Max. nem tudtál róla :)

Ne állítsuk már be a sozialistische korszak termékeit 90-100%-ban természetes minőségűeknek.

2018. máj. 7. 13:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!