Mi ez a hülyeség, hogy a "fidesz megfélemlíti a lakosságot"? (Engem egy cseppet sem félemlítenek meg, inkább röhejesnek tartom őket)
"Nincs itt se diktatúra, és a migránsok nem akarnak idejönni. "
Szerinted kérdező a régi választási rendszerben (2 forduló, régi körzetek, visszalépések a 2. forduló előtt, kampánycsend, stb) tudna a mostani fidesz győzni?
Na ugye!
A migránsok pedig tényleg nem akarnak ide jönni.
Attól még nincs diktatúra, hogy ilyen a választási rendszer!
Angliában pl. csak egyéni jelöltekre lehet szavazni, ott olyan is előfordult, hogy 20%-os pártok egyáltalán be se jutottak az országgyűlésbe.
Vagy Franciaországban pl. Macron a szavazatok 1/4-ét se érte el, mégis ő győzött.
Szerinted Anglia és Franciaország diktatúra?!
"Szerinted Anglia és Franciaország diktatúra?!"
Nem, nem diktatúra. Ami ott működik, sokkal régebbóta működik, mint nálunk.
De arra még senki nem adott magyarázatot, hogy minek kellett új választási rendszer és minek kellett a körzeteket átrajzolni.
A másik, hogy függetlenül attól, hogy mi van külföldön, én nem értek egyet azzal, hogy valaki úgy győz, hogy 1/4-et sem kap. Az, hogy Franciaországban esetleg ez van, az a franciák dolga, ha nekik úgy jó, akkor legyen nekik úgy jó. Én viszont magyarként nem akarok ilyen rendszert a hazámban, pusztán csak azért, mert van rá külföldi példa...attól az még lehet sz.r.
Nincs ilyen, hogy igazságos választási rendszer, mindegyikbe bele lehet kötni. Most ha a szocik meg átrajzolják úgy a körzeteket, hogy ők nyerjenek több helyen az demokratikusabb lesz?
Asszem Hollandia talán az egyetlen,amiről tudok, ahol nincs egyéni jelölt, csak listás szavazás, ott konkrétan olyan arányban jutnak be, ahányan rá szavaztak.
"Nincs ilyen, hogy igazságos választási rendszer,"
Nincs persze, de van igazságosabb, meg kevésbé igazságos. Ami most van az kétségkívül kevésbé igazságos az előzőnél, sokkal kevésbé reprezentálja a választói akaratot, ha 30%-kal 2/3-ot tud szerezni egy párt, vagy egyszerű többség elég a győzelemhez az 50% helyett, vagy Franciaországban kevesebb, mint 1/4-del elnök tud lenni valaki.
A választási rendszert te hoztad fel.
Szerintem ez nem diktatúra, csak a kormány visszaél a demokrácia gyengeségeivel. Ha diktatúra lenne azt azért mindenki megérezné a bőrén.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!