Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mire lenne jó a magánnyugdíjpé...

Mire lenne jó a magánnyugdíjpénztárak államosítása?

Figyelt kérdés
Tartják magukat a híresztelések, hogy a Kormány államosítani készül a magánnyugdíjpénztárakat. De nem értem, hogy miért. Ebből mit lehetne nyerni? Meg jogilag is aggályosnak tűnik nekem a magántulajdon elvétele a 21. században, de ez egy más kérdés. Elsősorban azt szeretném tudni, hogy pénzügyileg ezzel mit lehet nyerni, ha egyáltalán lehet.
2010. jún. 10. 22:37
 1/8 anonim ***** válasza:
81%
pénzt lehet nyerni, azaz a likvidhelyzetet javítani. elvileg ugyanúgy a nevedre lenne írva, csak nem a bank kezelné, hanem az állam. Az én tavalyi -80.000 (azaz mínusz) forintos hozamomnál, amit a banknak sikerült elérni, lehet hogy jobban is örülnék egy állam által garantált minimálhozamnak.
2010. jún. 10. 23:08
 2/8 anonim ***** válasza:
52%
hát hirtelen én úgy hallottam hogy 1800 milliárd plusz bevétel lenne, na az azért durva mondjuk. persze aztán meg x év múlva megint miből lenne nyugdíj? felélnénk a jövőnket szokás szerint
2010. jún. 10. 23:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

önmagában semmire.

de ha összekombinálod a svéd típusú adórendszerrel, akkor annyit jelent, hogy állambácsi lenyúlja a pénzedet.

a svéd rendszer ugyanis trükkös. valóban egyéni számlát vezetnek az embereknek, jegyzik az egyéni befizetéseket, valami hozamot is, de nem ebből fizetik a nyugdíjat. ez csak egy összesítése az eddigi hozzájárulásodnak. a nyugdíjat csak és kizárólag az éppen befolyt nyugdíjjárulékokból fizetik. (ez ezért jó, mert a költségvetést nem terheli a dolog, nem úgy, mint a magyar államinál, ahol meghatározzák a nyugdíjat, aztán ha nem folyik be elég pénz, akkor máshonnan kiegészítik) az egyéni számla csupán virtuálisan létezik, és csak azt a célt szolgálja, hogy milyen ARÁNYBAN részesülsz a befolyt nyugdíjjárukból.

egyszerűen fogalmazva, ha államosítják a nyugdíjpénztárakat és bevezetik a svéd rendszert, akkor állambácsi lazán zsebre rakja az eddig összegyüjtött pénzedet, aztán ha majd nyugdíjba mész, akkor annyi pénzt fogsz kapni, amennyi jut, gyakorlatilag függetlenül attól, hogy mennyi gyült össze az egyéni számládon.

persze aki többet gyüjt össze, az többet is kap, ezzel nincs is gond, csak éppen a társadalom öregszik, egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb a befizető azaz a keret, amit osztogatni lehet egyre kevesebb lesz és egyre több felé kell osztani. persze ez már nem az ő problémájuk lesz...

2010. jún. 10. 23:29
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"svéd típusú adórendszerrel"

természetesen nyugdíjrendszerrel. bocsánat :(

2010. jún. 10. 23:30
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Egy nyugdíjrendszerrel foglalkozó közgazdász mondta a rádióban, hogy azzal, ha államosítanák a magánnyudíjpénztárakat, akkor a jelenlegi számokkal számolva 4-5 évre pozitívra jönne ki az államháztartás (a 4% körüli hiánnyal szemben). DE! A magánnyugdíjaknál jelenleg még sokkal többet fizetnek be, mint amennyit ki kell nekik fizetniük, mert demográfiailag még nem tartanak ott a tagok. Azonban 4-5 év múlva eléri a nyugdíjas kort az első generáció, akkor kell elkezdeni nekik kifizetni a nyugdíjakat, és akkor viszont sokkal többet kellene kifizetnie az államnak, mint a jelenlegi helyzetben.

Szóval a lényeg az, hogy 4-5 évre jól jönne, de utána jól megszívnánk. Én örülnék, ha a jelen politikai helyzet miatt nem tennék tönkre a jövőt...

2010. jún. 10. 23:35
 6/8 anonim ***** válasza:
90%
A totális államhatalom kiépítésére.
2010. jún. 11. 09:33
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem kéne rátelepedni a magánpénztárakra, mert annak pont az a célja, hogy a lehetetlen állami nyugdíjpénztár mellé egy alternatívát kínáljon.

Először a saját házuk körül tegyenek rendet, ne akarjanak még a magánnyugdíjból is hasznot húzni, és tönkretenni azt.

2010. jún. 11. 09:48
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Elsősorban a 23.35-ösből értettem meg a lényeget, de persze a többi is hasznos.
2010. jún. 11. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!