Bebukhatja a Kormány a magánnyugdíjpénztárak lerablását?
Kiszivárgott egy alkotmánybírósági határozattervezet, ami a magánpénztárakban maradóknak (3 %) is biztosítaná az állami nyugdíjjogosultságot. Én mindig is tudtam, hogy ez az elkobzás ordítóan alkotmányellenes volt, de arra nem számítottam, hogy a Balsaival, Pokollal és a többi fideszessel megspékelt Alkotmánybíróság ezt kimondja. Vagy lehet, hogy mégis?
Ha még szeptember előtt dönt az AB akkor lehetséges. Mert utána a fidesz fogja már azt is uralni és alkotmányellenese dolgokat is el tudnak fogadni. Vagy kihúzza a fidesz addig a törvényt amíg nem lesznek ott.
"Bebukhatja a Kormány a magánnyugdíjpénztárak lerablását?"
Lerablásról akkor lehetne beszélni, ha valamiféle vagyont távolítottak volna el ezekből a pénztárakból. Az ottani "vagyon" nagy része azonban államkötvény volt, ezért demagógia megtakarításról, vagyonról meg rablásról beszélni.
"Kiszivárgott egy alkotmánybírósági határozattervezet, ami a magánpénztárakban maradóknak (3 %) is biztosítaná az állami nyugdíjjogosultságot. "
Nem baj, majd talál a kormány más megoldást.
"Lerablásról akkor lehetne beszélni, ha valamiféle vagyont távolítottak volna el ezekből a pénztárakból."
Az emberek éveken keresztül hatalmas pénzeket fizettek be ezekbe a pénztárakba - én úgy tudtam, hogy ez VAGYON. De világosíts fel, ha tévedek... Ja, és én úgy emlékszem, hogy ezt a vagyont az állam elvette a pénztáraktól, de lehet, hogy rosszul emlékszem... Hiába, az én koromban már romlik a memóriám.
"Az ottani "vagyon" nagy része azonban államkötvény volt, ezért demagógia megtakarításról, vagyonról meg rablásról beszélni."
Ezek szerint, ha én az évek során összekuporgatott pénzecskémet államkötvényekbe fektettem, akkor DEMAGÓGIA megtakarításról, vagyonról beszélni? És ha ezt az állam egyetlen rendelettel elveszi tőlem, akkor szintén DEMAGÓGIA rablásról beszélni? Mondd, te melyik országban élsz? Mert hogy nem itthon, az biztos...
Pedro
13:26
"Az emberek éveken keresztül hatalmas pénzeket fizettek be ezekbe a pénztárakba - én úgy tudtam, hogy ez VAGYON. De világosíts fel, ha tévedek..."
Az emberek nem "fizettek be" semmit. Állambácsi elkülönítette ezeket az összegeket, és a kmanyupoknak adta. Ezért állambácsi bevételektől esett el, így kénytelen volt annyival több hitelt felvenni. A kmanyupok pedig főleg államkötvényekkel voltak tele. Vagyis semmi más nem történt, mint az implicit államadósság egy része át lett címkézve explicitté.
Vagyon, sőt, VAGYON, mi?
Vegyél fel 200 ezer forint személyi kölcsönt, aztán tedd a kispárnádba, és majd mutogass a párnára, hogy az ott vagyon. Sőt VAGYON.
"Az emberek nem "fizettek be" semmit."
Dehogynem, a nyugdíjjárulékot. Az pedig egy kötelezően befizetendő összeg, az csak egy formai dolog, hogy te nem kapod kézhez, hanem a mindenkori kifizetőhely (NEM AZ ÁLLAM!!!) ezt automatikusan átutalja helyetted.
"Állambácsi elkülönítette ezeket az összegeket, és a kmanyupoknak adta."
Na igen,kérdezd meg Gipsz Jakab vállalkozót, hogy az alkalmazottai után ki fizeti a járulékokat? Vajon őt terhelik-e a járulékok, vagy állam bácsi "elkülöníti" azokat?
"Ezért állambácsi bevételektől esett el,"
Igen, ez igaz. Cserébe viszont ezeknek az embereknek KÉSŐBB kevesebb nyugdíjat kellett volna fizetnie. Hiszen ERRE szolgált volna az egész nyugdíjpénztárasdi.
"A kmanyupok pedig főleg államkötvényekkel voltak tele."
Igen erre KÖTELEZTÉK őket. Mert így biztonságos. (Tényleg, most akkor mégse tőzsdéztek? A fene se érti már...)
"Vagyis semmi más nem történt, mint az implicit államadósság egy része át lett címkézve explicitté."
Huh. Ez aztán meredek! :-D
"Vagyon, sőt, VAGYON, mi?"
Igen. Állapodjunk meg már, hogy amit a munkám ellenértékeként kapok, az az ENYÉM, az ÉN TULAJDONOM, az NEKEM JÁR. Nem adható, nem ajándék, hanem JÁR.
Igenis jár a fizetésem, amelyből én is járulékokat, adókat fizetek. Járnak a szerződésben foglalt juttatások, mert azokért is megdolgoztam. És bármilyen furcsa, a munkáltatót terhelő járulékokat is én termeltem meg, én hoztam létre, az eredményük ENGEM ILLET.
Az állami nyugdíjpénztárba befizetett járulékaim után engem illet, tehát JÁR NEKEM az a jog, hogy majd később állami nyugdíjat kapjak. Ez NEM állam bácsi ajándéka, hanem ezért én megdolgoztam. Pontosan így, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett járulék is az enyém, annak az eredménye ENGEM ILLET, mert az sem állam bácsi ajándéka. És amennyivel kevesebb pénzt kap állam bácsi, annyival kevesebb állami nyugdíjra lettem jogosult. EZ VOLT A MEGÁLLAPODÁS amelyek alapján létrehozták a pénztárakat.
"demagógia "pénzecske kuporgatásáról" beszélned, amikor valamit kötelezően levonnak tőled egy meghatározott célra anélkül, hogy tetszőlegesen rendelkezhetnál vele."
Valóban nem rendelkeztem tetszőlegesen vele, hanem állam által szabályozottan ezt a pénzt betétként félrerakták nekem öreg napjaimra. A manyup-ok "nem szabad felhasználású bankbetét"-ként működtették a befizetéseket. Tehát az ott elhelyezett pénz a tied volt, és a rendelkezési jogot nyugdíjazásod alkalmából kaptad volna meg. Nem véletlenül volt az az ígérte (amely persze valahogyan nem valósult meg), hogy az állami pénztárakba "visszatérők" betéteit elkülönített magánszámlákon fogják vezetni... Érdekes, azóta sincsenek magánszámlák... Valahogy ezeket a pénzeket is "bedarálta" az állam a nagy mindig üres közös zsebébe...
Pedro
17:05
"Huh. Ez aztán meredek! :-D"
Ha nem érted, akkor nézz utána.
"Állapodjunk meg már, hogy amit a munkám ellenértékeként kapok, az az ENYÉM, az ÉN TULAJDONOM, az NEKEM JÁR. Nem adható, nem ajándék, hanem JÁR."
És hónap végén megkaptad azt a pénzt, amit aztán befizettél a kmanyupnak? Ha nem, akkor mitől a "tulajdonod"? Mert bedőltél egy terminológiai trükknek?
"Járnak a szerződésben foglalt juttatások"
Azok járnak. Meg is kapod őket a kmanyup megszüntetése után is. Mit lehet ezen nem érteni?
"Az állami nyugdíjpénztárba befizetett járulékaim után engem illet, tehát JÁR NEKEM az a jog, hogy majd később állami nyugdíjat kapjak."
Igen, csak ettől még nincs semmiféle "vagyon" és "megtakarított pénz" ott. Hanem egy ígéret van. Jár a nyugdíj, de ebből nem következik, hogy az általad/utánad fizetett járulékok "megtakarítások" vagy a "vagyonodat" képezik.
Vagyon? Bármikor kivehetted volna a felgyülemlett "vagyonodat" a kmanyupból? Nos, nem.
"Valóban nem rendelkeztem tetszőlegesen vele, hanem állam által szabályozottan ezt a pénzt betétként félrerakták nekem öreg napjaimra."
Ha nem rendelkezhettél vele szabadon, akkor mitől a "vagyonod"?
A Parlament épülete az én tulajdonom. Max. nem rendelkezem vele, de azért az enyém :))))
"A manyup-ok "nem szabad felhasználású bankbetét"-ként működtették a befizetéseket. Tehát az ott elhelyezett pénz a tied volt"
Értem, szóval egy vicces szóhasználatnak dőltél be te is :)))))
17:29
Igen, a "nem szabad felhasználású bankbetét" egy LÉTEZŐ dolog. Az összes támogatott megtakarítás ilyen. (Pl. Fundamenta Lakástakarék, de egyéb hasonló jellegű megtakarítások is.) Ugye, még nem is hallottál róluk?
"Ha nem rendelkezhettél vele szabadon, akkor mitől a "vagyonod"?"
Jaj, most megijesztettél, akkor a Lakástakarék sem az enyém?
"Bármikor kivehetted volna a felgyülemlett "vagyonodat" a kmanyupból? Nos, nem."
A házat sem adhatom el, amelyen haszonélvezeti jogom van. Ez a jog mégis VAGYONI JELLEGŰ, és az én tulajdonom.
Az állami nyugdíjpénztárról:
"Igen, csak ettől még nincs semmiféle "vagyon" és "megtakarított pénz" ott. Hanem egy ígéret van. Jár a nyugdíj, de ebből nem következik, hogy az általad/utánad fizetett járulékok "megtakarítások" vagy a "vagyonodat" képezik. "
Így van. Ezért is rossz az állami nyugdíjrendszer. NINCS MÖGÖTTE MEGTAKARÍTÁS - engem meg csak egy ígéret biztosít arról, hogy MAJD isten bizony fogok nyugdíjat kapni...
"És hónap végén megkaptad azt a pénzt, amit aztán befizettél a kmanyupnak? Ha nem, akkor mitől a "tulajdonod"? Mert bedőltél egy terminológiai trükknek? "
Igen, megkaptam. Jóváírták a nevemre szóló számlámon. Később a számlámon lévő összeg után kaptam volna a nyugdíjamat. Tehát ha többet írtak jóvá, akkor arányosan több nyugdíj járt volna utána.
A terminológiai trükk ott van, hogy elhiszed azt, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntartható. Én borítékolom, hogy nekünk abból már messze nem lesz nyugdíjunk.
Hogy miért is? Mert csökken az ország lakossága, egyre kevesebb gyerek születik. 20 év múlva alig lesznek járulékfizető polgárok. Viszont az idősek részaránya igencsak gyorsan növekszik (hála az orvostudománynak), tehát az egyre kevesebb befizetést egyre több felé kell szétosztani... Ez aztán a stabil nyugdíjrendszer! Látom már, nekem 80 év lesz a nyugdíj korhatár...
"A Parlament épülete az én tulajdonom. "
Már ne is haragudj, ez egy eléggé béna példa volt. A Parlamentbe te egy darab téglát sem hordtál - más sem vitt oda a te megbízásodból. Ugyanakkor vénkorodban sem fogsz kapni belőle egyetlen oromdíszt sem. Azért a manyup-ok pénzéhez egy pénztári tagnak összehasonlíthatatlanul több köze van, mint neked a parlamenthez...
Pedro
Pedro: Ismét legyezgetem egy kicsit a hiúságodat, jó? :)
Csak a barátság kedvéért... De tényleg jók a poénok. :)
Így négyszemközt meg azt is elmondom, hogy maximálisan egyetértek Veled ebben a témában.
Akinek fogalma sem volt arról, hogy 1998-ban a manyupok egyik érve az volt a - nem kötelező - belépésre, hogy a t. állampolgárnak egy fillér többletkiadásába nem kerül a tagság, mert az addig is és azután is mindenképp levont / levonandó nyugdíjjárulék egy része kerül majd át egyéni számlára, az persze, hogy nem érti az egészet.
Mint ahogy azt sem, hogy később, amikor a pályakezdőknek kötelező volt manyup tagsági viszonyt létesíteni, ennek hiányában azt a bizonyos %-ot az állam is levonta volna.
Első kézből származó információk, tessék megbecsülni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!