Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Baloldali szavazók, Ti az...

Baloldali szavazók, Ti az alapjövedelem ígérete miatt utasítjátok el a PM-et, vagy másért? Ha másért, akkor miért?

Figyelt kérdés
Van egy normális baloldali / szociáldemokrata párt szerintem, ami sokkal jobb, mint az MSZP, a DK, vagy az Együtt. A támogatottsága 1%. Mi ennek az oka? Miért szavaztok hitelüket vesztett pártokra inkább, mint rájuk?

2016. jún. 28. 14:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
50%

Látom, le lettem pontozva a Jobbik elutasítása miatt. :D

Jobbikosok, nem látjátok, hogy Vona egy mini-Orbán?! Pont olyan diktátor lenne belőle is. Akinek ez nem tiszta, azzal szerintem baj van. Én nem kérek turulkodásból, meg korona-cipelgetésből, meg ősmagyarkodásból, és szeretnék az EU-n belül EU-s polgárként élni, mégpedig úgy, hogy benne magyarnak is lenni már másodlagos.

Az alapjövedelemmel semmi bajom egyébként; jöhet ezért is a lepontozás! ;)

2016. jún. 28. 16:20
 12/17 anonim ***** válasza:

9#

Amit leírsz azokról a pártokról az mind igaz, de ettől még az PM sem különb, sőt:

-MSZP-vel összefognak miközben a korrupció ellen tiltakoznak

-Paks 2 ellen tiltakoznak miközben, nem tudnak jobb megoldást

-alapjövedelem bevezetése, és mégis honnan szereznék az ehhez szükséges összegeket, mikor a dolgozó embereknek nem jut elég pénz? Svájcban is elutasították, pedig ott még tőke is lenne hozzá.

2016. jún. 28. 17:46
 13/17 A kérdező kommentje:

Valamennyire minden politikus korrupt szerintem. Ezért ha kiáll valamelyik éppen a korrupció ellen, az jó; akkor is, ha amúgy kissé nevetséges az egész. (1)

Paks 2-nek nem örülök, és tudtommal az áram a piacról is kábé annyiért beszerezhető, mintha mi állítanánk elő. Van, aki szerint a piac még olcsóbban is adná. (2)

Az alapjövedelem szerintem egy jó üzleti koncepció is. (Nem röhög, tényleg annak tűnik!) A problémát inkább abban látom, hogy a nagytőkétől aztán vissza lehet -e venni azt a pénzt, amit azáltal kapnak, hogy az alapjövedelem mindenkinek jár? (Így elmondható, hogy az állam egészíti ki a multitól kapott fizut; vagyis a multinak olcsóvá válik a foglalkoztatás. Ha ehhez aztán kedvező adózást is ki tudnak harcolni... Ezt kéne elkerülni többkulcsos adórendszerrel, és mindenféle kedvezmény megvonásával.) Sokat gondolkodtam már az alapjövedelmen, és látok benne fantáziát, ha ügyesen csinálják meg. Szóval szerintem kivitelezhető, csak nagyon nem mindegy, hogyan képzelik. (3)

2016. jún. 28. 18:14
 14/17 anonim ***** válasza:
Én alapvetően azért utasítom el, mert erősen baloldali, ennek része az alapjövedelmes ígéret is. Tehát pontosan ugyanazon okból, mint a még inkább baloldali Fideszt.
2016. jún. 28. 19:17
 15/17 anonim ***** válasza:
Jó lesz nekünk a "PM".
2016. jún. 29. 07:25
 16/17 anonim ***** válasza:

Hogy miért nem akar az LMP összefogni a Fidesz ellen?

Azért, mert nekik kényelmesebb a mindenkori ellenzéki szerep. Az LMP is csak egy olyan párt, amelyiknek az ország érdekénél fontosabb a pártérdek, egyéni érdekek. Schiffer sokáig nyomta, hogy nem hajlandó összefogni parlamenti pártokkal, csak az angyalokkal, de én meg nem beszéltem olyan angyallal, amelyik politizált volna.

Azét nekem feltűnő, hogy a nagy zöldpárt elég mélyen hallat a Paks ügyben, szurkál egy kicsit, de az igazán kényes ügyekben, vagy ha a Fidesznek egy dologban lélegzethez kell jutnia, tuti, hogy lehet rá számítani. Ilyen dolog volt az emlékmű is. Hogy Schiffer lemondott, az kb. egyenlő a semmivel: ha felszólal, annak most is éppakkora súlya van, de a furcsa bázisa is meg van a párton belül, amivel mindig elérte, amit akart. Akik ismerik a párt belső ügyeit, tudják, hogy miről beszélek.

De még most sem tudjuk, hogy mi is volt a naperőmű tenderrel kapcsolatosan. A Fidesz másban is sokszor segített az LMP-n. Érthető is: kell neki egy olyan úgymond baloldali ellenzéki párt, amelyik bizonyos kétes dolgait legitimmé teszi a nemzetközi közvélemény előtt.

Nem mondom, hogy a LMP ilyennek született, de ilyenné vált.

----MSZP-vel összefognak miközben a korrupció ellen tiltakoznak.

A Fidesz olyan választási rendszert alakított ki, aminél csak összefogással lehet leváltani a Fideszt. A Fidesz sokkal korruptabb a többi pártnál. Nem utolsó szempont az sem, hogy annak ellenére, hogy az MSZP korrupt, azért érdemes támogatni, mert az MSZP-DK is önmagukban csak kisebbségi kormányzásra lenne csak képes, és rá lennének szorulva a PM támogatására. Ezért tuti, hogy még ha fanyalogva is, de megszavaznának olyan törvényeket, amik az átláthatóságot segítik elő, és más módon is megelőzi a korrupciót.

--- Paks 2 ellen tiltakoznak miközben, nem tudnak jobb megoldást

Ez nem igaz. Tudnak más megoldást, és mondják is! Az energiatakarékosság, a hőszigetelés (utóbbi nem csak hőenergiát lehet spórolni, ami jellemzően nem elektromos, hanem a légkondik terjedése is lassulna.) A PM nem csak a centralizált erőműrendszerben látja a megoldást, hanem a sok helyi apróban. Így pl. a napelemek, a szélerőművek és geotermikus erőművek is szóba jöhetnek. A napelemek esetében meg erős fejlődés indult meg, ami a hatékonyságon és a környeztterhelésen is megmutatkozik. Az sem mellékes, hogy a PM semmiképpen nem a fenntarthatatlan fogyasztás támogatással segítené a rezsicsökkentést, hanem energiatakarékos beruházások támogatásával. Csak néhány észrevétel a sok közül:

A PM egyébként nem csak azért ellenzi a Paks 2-t, mert atom, és az atom egy zöld pártnak zsigerből fikáznia kell. Emellett számos más ellenérv is van (és nagyon fontos, hogy érvelnek, amit mindenképpen figyelembe kellene venni, akármilyen atompárti is az ország, mert a következményeket hosszútávon viselni kell):

- Drága, nem tudjuk majd kifizetni, rendesen eladósodunk. Egy félbemaradt erőmű egy kilowatt áramot sem termel. Az oroszok meg komoly pénzügyi válságban vannak, kérdéses, hogy valóban tudnának-e hitelt biztosítani. A tudnának, akkor sem tudnánk mi rendesen törleszteni, és az önerőt is előállítani. EU-s támogatást erre nem kapnánk, míg energiamegtakarításra, megújuló energiahasznosításra meg igen.

Igen aggasztóak voltak az eltitkolt, de napvilágra került kölcsönszerződés feltételei.

Az is biztos, hogy a tervezett költségvetésből nem fog kijönni, és el is húzódik a teljesítés. Több fontos dolog kimaradt a tervből, ami szépen megemeli a költséget.

- Energetikailag szinte 100%-ban egy kiszámíthatatlan politikájú országtól függnénk, amelyik már így is megmutatta, hogyan zsarol energiahelyzetével más országokat, ha az érdeke úgy kívánja.

Bár az új szerződés szerint x év után mástól is beszerezhetik a fűtőelemeket, az orosz technológia olyan speciális fűtőkazettákkal dolgozik, aminek az előállítására a többiek nem képesek, vagy anyagilag nem érné meg nekik, vagy nekünk.

- Környezetre káros: nem csak a használt fűtőelemek pihentetése miatt, hanem a Duna hőmérsékletét is rendesen megemelné az üzemeltetés alatt, ami a folyó élővilágra nagyon káros hatással lenne.

- Drága lenne az áram előállítási költsége.

- Egymásnak ellentmondó, eltitkolt tanulmányok. A pénzügyi tanulmány is a számára kedvező pontokból indul ki és a környezetvédelmi tanulmány is, csak hát ezek nem egyeznek.

- Egy olyan technológiát alkalmaznának, aminek még nincs működő, kész referenciája, pár helyen épül, magyarán lesz három kísérleti labor, ami vagy úgy működik, ahogy elképzelik, vagy nem.

- Nem volt rendes pályázat, így nem a legjobb ajánlatot választhattuk a több közül.

--- alapjövedelem bevezetése, és mégis honnan szereznék az ehhez szükséges összegeket, mikor a dolgozó embereknek nem jut elég pénz? Svájcban is elutasították, pedig ott még tőke is lenne hozzá.

Szerintem te a PM alapjövedelem javaslatát sem ismered: 25 ezer minden gyermeknek, 50 ezer minimum minden nagykorúnak, 75 ezer a várandósnak a 3 hónaptól, és 105 ezerre emelnék a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltató terhe nem növekedne, de a többi átlag alatt keresők is kedvezőbb adót vehetnének igénybe.

Svájcban egészen másmilyen alapjövedelemről szavaztak nemmel: sokkal nagyobb összegről egy sokkal jobb szociális háló mellett. Arra én is nemet mondtam volna. Nem az alapjövedelmet, mint irányt, hanem annak mértékét utasították el.

Azt is érdemes tudni, hogy a PM nem csak hasra ütött, és mondott egy összeget, hogy kinek mennyit adjunk, mert ez valóban komolytalan lenne. Szakemberek számították ki, hogy mindez mennyibe kerülne, és forrást is megfogalmazták. Így az alapjövedelem miatt nem borul a költségvetési egyensúly, nem növekszik a hiány, és az államadósság, nem gyengül a forint, és nincs szükség hagyományos értelemben vett megszorító intézkedésekre.

Ajánlom a figyelmedbe a vitairatot, amiben a források is meg vannak fogalmazva. [link]

2016. jún. 29. 10:47
 17/17 anonim ***** válasza:

Szélsőséges fehérgyűlölő rasszisták.

PM és a hitel? :D

Az LMP azért jött létre, hogy legyen egy párt akik se nem orbánisták, se nem gyurcsányisták, majd a féle banda felált, hogy "bocsi, hazudtunk mégis szeretjük gyurcsányt" és létrejött a PM.

2016. szept. 29. 00:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!