Miért gondolja a Jobbik, hogy a 2 kulcsos adórendszer jobb, mint az egykulcsos?
Elolvastam a programjukat. Sok mindenben egyetértek velük, az eü.-i politikájukkal, az energetikai programjukkal nem teljesen, de azzal sincsen nagy gond szerintem, a foglalkoztatási programjuk nekem eléggé szimpatikus (multinál dolgozom, szakértői pozícióban és negyed annyit keresek, mint egy ugyanilyen pozícióban lévő osztrák, pedig ugyanannál a cégcsoportnál dolgozunk :D), nagyon támogatom én is, hogy a bányászok és a vegyipari dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásban részesüljenek, a fogyasztóvédelmi tervük is okés... Sok minden jó a programjukban, de ezzel a többkulcsos SZJA-val egyáltalán nem tudok azonosulni.
Mitől lenne igazságos? Az egykulcsosnál is több adót fizet be a munkavállaló, ha többet keres annál, mint aki kevesebbet keres. Egy példa: számoljunk 10%-os SZJA-val (tudom, h most 15%), az egyik keres bruttó 1.000.000,- Ft-ot, a másik pedig bruttó 120.000,- Ft-ot. Az egyik a jövedelme után 100.000,- Ft, a másik pedig 12.000,- Ft SZJA-t fizet be a jövedelme után. Tudomásom szerint a 100.000,- Ft még mindig több, mint 12.000,- Ft. Arányosan mindenki ugyanannyit fizet, ergo mindenki ugyanakkora terhet visel a megszerzett jövedelme után, számszakilag így nyilván többet tud befizetni a jövedelméből az, aki többet keres.
Miért jó az, hogy aki többet keres pl. bruttó 300.000,- Ft-nál, annak arányosan is emelt SZJA-t kell befizetni, mint aki kevesebbet? Ez olyan, minthogyha büntetni kellene azokat, akiknek többet keresnek. Ez számomra eléggé kommunista felfogás. Nem az lenne a cél, hogy minél több pénzt hagyjanak az emberek zsebében, ezáltal fogyasztásra sarkallja az embereket és több ÁFA-t tudjanak befizetni az államnak? Továbbá ez valahol gátolja szerintem a fejlődésre való törekvést is. Tegyük fel, van egy állami cégnél egy szakmai munkavállaló, aki keres bruttó 290.000,- Ft-ot, a Jobbik programja szerint ezután kb. 12-13% SZJA-t kellene befizetni. Előléptetnék csoportvezető-helyettesnek, mert látják a potenciált az adott munkavállalóban. Az állami cég bérezési politikája alapján ilyen előléptetésnél 20%-kal kellene növelni a jövedelmét, vagyis ha elfogadja az ajánlatot, bruttó 328.000,- Ft lenne a továbbiakban a munkabére. Igen ám, de ezután a Jobbik programja alapján TÖBB, mint 16% SZJA-t kellene befizetni, ami akár rosszabb esetben lehet 20% is! Vagyis 65.600,- Ft SZJA-t kellene befizetnie! Az előző munkabére után pedig 34.800-37.700,- Ft-ot kellene befizetni. Nagyobb feladatok, nagyobb felelősség. Bárhogy is számolom, ezzel az adópolitikával a munkavállaló fizetése csak minimálisan lenne magasabb az előzőnél úgy, hogy a felelőssége a fizetéséhez képest aránytalanul nőne, ez így nem igazán sarkallná az embereket fejlődésre, hogy tanuljanak meg minél nagyobb felelősséget vállalni a munka területén, hiszen az élet más területén egy idő után úgyis hatalmas felelősséget kell vállalni, ergo a szamárlétrán való feljebb jutás valahol a személyiség fejlődést segíti elő (egy normális világban :D). Én ezt az adópolitikát hibásnak találom.
Kérlek, győzzetek meg arról, hogy miért is jó a többkulcsos, sávos SZJA!
# 20/20 Időpont ma 14:44
A "brain drain" nálunk leginkább az orvosoknál látszik meg. A többi szektorban nem szimplán a fizetésről szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!