Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Van olyan párt, mely fizetőssé...

Van olyan párt, mely fizetőssé akarja tenni a felsőoktatást?

Figyelt kérdés
2010. márc. 30. 15:32
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
54%

@ ma 15:36

Én is köszönöm ezt a linket :P

Jól gondoltam, Fideszes vagyok :D ( Civil Mozgalom a 2., Jobbik a 3., Lmp a 4.)

2010. márc. 30. 15:53
 12/27 anonim ***** válasza:
58%

Az MSZP egyszer már megpróbálta ezt bevezetni, amikor a vizitdíjat is, csak akkor mondtuk, hogy köszönjük nem kérünk belőle. Valaki fentebb írta, hogy az MDF is akarja.

Én magam ellene vagyok a fizetős felsőoktatásnak. Ösztöndíjat nem kap mindenki. Például én is olyan helyzetben vagyok, hogy a tanulmányit leszámítva nem vagyok jogosult ösztöndíjra, viszont a családom nem gazdag és épp kicsúsztam abból, hogy szociális és hasonló ösztöndíjakat kapjak. Így mi nem nagyon tudnánk kigazdálkodni a tandíjat, csak ha adósságba verjük magunkat (diákhitel, banki hitel), így csak a költségtérítéses felsőoktatás maradt az egyetlen esélyem a magasabb életszínvonalra. Szerintem ezzel sokan mások is így vannak.

2010. márc. 30. 16:30
 13/27 anonim ***** válasza:

16:30

A rendszer valóban csak akkor lenne elfogadható, ha a legjobbak tandíjmentesek lennének. Az, hogy a legjobb 10-20% után hogyan oszlik meg a tandíj (fizetős/nem fizetős rendszer, vagy a 20% után folyamatosan csökken), az már szakmai kérdés. De én azt mondom, hogy nem érdekel, hogy ki gazdag vagy ki nem, aki jobban akar élni, az tanuljon többet. Nem azt nézem, hogy ki milyen háttérrel jön, hanem hogy ki az okosabb.

2010. márc. 30. 16:38
 14/27 anonim ***** válasza:
És mi a helyzet a hiányszakmákkal? Addig rendben, hogy évente százával végeznek a bölcsészek, közgazdászok, de villamosmérnökökből például jó esetben is néhány tucat és nincs garancia, hogy az országban maradnak. Pedig ők tényleg értéket termelnek és hasznot hajtanak az országnak. Az megint más, hogy műszaki pályán tényleg vért kell izzadni már így is az ösztöndíjért. Ez megint csak csökkentené a nehezen elvégezhető szakmák népszerűségét.
2010. márc. 30. 16:54
 15/27 anonim ***** válasza:
44%

Jééé, hogy a nehéz szakokon többet kell majd tanulni? Vazzzeee.... Viszont a hiányszakmákban többet is kapsz majd később... amúgy ezt pont kitárgyaltuk korábban itt:

[link]

a jelentkezők nagy része egyáltalán nem főiskolára való. Talán ez elég motiváló erő arra, hogy ne csak lébecoljanak a fősulin, lopják a tanárok idejét és figyelmét. Aki akar tanulni, az így is meg tudja oldani, hogy elvégezze.

2010. márc. 30. 17:00
 16/27 anonim ***** válasza:

Vannak jó ötletek az ottani cikkben, de például írtam már olyan nagy ZH-t, amiben a megszerezhető pontok 53%-a az aznap leadott anyagból származott. Na most így szerezzen aláírást, vagy megajánlott jegyet valaki.

Tényleg vegyenek fel kevesebbet, mert tőlünk is 30% volt, aki otthagyta első félév(!!!) végén. Tényleg jó ötlet a külön felvételi. Az érettséginek is vissza kellene állítani a presztízsét, hogy aki nem jut be, nem tudja elvégezni, az ne legyen meglőve egy életre és ami még fontosabb, tényleg a valós tudásról árulkodjon. De a költségtérítés megszüntetése nekem nagyon nem tetszik.

2010. márc. 30. 17:36
 17/27 anonim ***** válasza:
25%

Akik annyira a felsőoktatás "ingyenessége" mellett vannak azok elárulnák, hogy miért?

Mi értelme van annak, hogy sok hülye diplomást támogasson az állam? Mi értelme van ilyen Kommunikáció és médiatudomány szaknak? Esetleg minek támogassanak még kb. 1000 jogászt, hogy ha baromira telített a szakma és nem tudnak elhelyezkedni? Esetleg minek támogasson az állam ilyen szabad bölcsészet szakot, amivel tényleg nem ér semmit? Még sorolhatnám...

Vagy itt a klasszikus orvos példa. Minek áldozzon az állam fél évente 1500x 900-1500000 összeget, ha úgyis elmennek?

2010. márc. 30. 17:38
 18/27 anonim ***** válasza:
Azt nem is említettem, hogy sokan csak bulizni járnak be, kettessel bukdácsolnak, nem érdekli őket az egész, csak az, hogy jól érezzék magukat. Ezáltal a későbbi munka színvonal is csökken...
2010. márc. 30. 17:41
 19/27 anonim ***** válasza:
Az mszp fidesz szdsz csak a Jobbik nem
2010. ápr. 3. 15:36
 20/27 anonim ***** válasza:

Önmagában nem vagyok a fizetés ellen, de máshogy kellene megoldani. Például:

Egy félév 30 kredit, ezzel kell kezdeni valamit. Aki 30-ból 30-at szed össze, annak legyen ingyenes, és minden elvesztett pont mondjuk 5000 forint tandíjat adna. Ezzel ösztönözve lennén(e)k, és a kevésbé tehetős családok is tudnák vállalni a dolgot.

Az ösztöndíjakkal is kellene kezdeni valamit. Egy tankörtársam volt olyan, hogy a szülei elváltak, ők pedig a nagyanyjával éltek, illetve az anyja élettársával. Mit mondjak nem kicsit jó módban!!! DE Ugye csonka család+nyugdíjas, mama élettársa máshová bejelentve, élettársi viszony nincs feltüntetve, és még kapta a szociális, meg kitudja még mennyi ösztöndíjat, de majdnem egy minimálbérre valót!

2010. ápr. 3. 16:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!