Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Egy ilyen gazdaságpolitika jó...

Egy ilyen gazdaságpolitika jó lenne?

Figyelt kérdés

Az egyik probléma a mai magyarországgal, hogy rengeteg az állam által eltartott munkanélküli. Itt nem csak a statisztikákban szereplőkre gondolok. Ott vannak még a közmunkások, a stadionokat építő cégek dolgozói és az önkormányzatoknál dolgozók is. Szerintem ezek az emberek valójában munkanélküliek, mivel egy olyan munkát végeznek az adófizetők pénzéből, amire a piacnak és a többi embernek nincsen igénye. Lényegében kapun belüli munkanélküliségről van szó.

Szerintem ahelyett, hogy lényegében eltartjuk őket, inkább rá kéne kényszeríteni a munkanélkülieket arra, hogy maguk termeljék meg a számukra szükséges dolgokat.

Én ezt egy második gazdaság felállításával valósítanám meg. Ennek lényege, hogy a jelenlegi piacgazdaság mellet létrehozna az állam egy szükséglet alapú ipart is, melyben a munkanélküliek mindent megtermelnének önmaguknak. A kérdés az, hogy ki fizetne a második gazdaságban termelt nagyon rossz minőségű és drágán előállított cikkekért.

A válasz: Bevezetnének a jelenlegi pénz mellet egy forinttól különböző valutát is, és a második gazdaságban dolgozóknak ezt adnák. Ebből a pénzből aztán kizárólag második gazdaságban gyártott termékeket lehetne venni államilag meghatározott áron.

A koncepció várható eredményei:

1. A munkanélküliként regisztrált második gazdaságban dolgozók ingyen megtermelnének maguknak mindent, amire szükségük lehet. Az államnak csak minimálisan kellene támogatni őket(olyan termékekkel amiket itthon nem lehet előállítani). Gyakorlatilag az adófizetőknek nem kellene fizetniük az állami segélyezésért. Ugyanakkor a munkanélküliek a rájuk kényszerített drága és rosszminőségű termékek miatt állandóan azon lennének, hogy vagy ők, vagy legalább a gyerekük már ne legyen munkanélküli. Ezt fokozandó, számukra a luxuscikkek különösen korlátozva lennének.

2. A munkanélküliek önellátása miatt az első gazdaságban jelentősen csökkenteni lehetne az adóterheket és valódi, versenyképes munkahelyeket teremtő liberális gazdaságpolitikát lehetne folytatni. Meg lehetne szüntetni az állami nyugdíjpénztárat, az állami egészségügyet, meg egy rakás olyan dolgot ami jelenleg a piacon dolgozókat terheli(a második gazdaságban dolgozók számára ezek továbbra is működnének).

3. Az állam végre a szociális háló fentartása helyett( az fenntartja önmagát) ráálhatna az oktatás drasztikus fejlesztésére(az maradna ingyenes). A második gazdaság egyrészt a szegényeket is az oktatás igénybevételére ösztönözné, mivel ők éreznék, hogy az első gazdaságban normális minőségű termékeket kaphatnának, másrészt a tanuló mérnökök számára szakmai tapasztalatot, a kutatóknak tesztkörnyezetet biztosítana.

4. A szégénybűnözés drasztikusan csökkenne, a vidéki falvak újra lakhatóvá vállnának, a közbiztonságra sem kellene annyit költeni.

5. A második gazdaság az első gazdaságban is új lehetőségeket adna. Lehetővé válna például az az olcsó dolgoztatás, ami Indiában is van. Ezt úgy értem, hogy Pl.: Valaki dolgozik naponta 8 órát a második gazdaságban. Ez elég lenne neki, azonban kéne pénz jó minőségű sörre. Emiatt + 2 órát ledolgozik a multiknak havi 1000 forint első gazdaságban is használható pénzért. A koncepció a gazdáknak is jó lenne. Ha az időjárási viszontagságok miatt valamelyik évben nem versenyképes a termésük, az állam átveszi második valutáért. Az is lehetséges lenne, hogy valamelyik gyár átáljon első gazdaságbeli termelésre ha sikerül versenyképes terméket előállítania. Ekkor(fontos) az ott dolgozó munkások is forintot kaphatnának. -Tehát a szocializmussal ellentétbe tényleg megérné rendesen termelni.

A második gazdaság ötlete a kezdeti nehézségek után kiterjeszthető lenne más országok területére is(lehet, hogy csak így megvalósítható) Így egy jól működő, országokon átívelő szociális hálót alkothatna. A jövőben a koncepció szerintem jó válasz lehetne az automatizálás következtében eltünő munkahelyekre és lehetőséget biztosítana a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére is(az második valutában kapnák).

Nagyon fontos, hogy a koncepció célja nem a komcsi tervgazdaság bevezetése, hanem egy jól működő első gazdaság nyugati életszínvonallal. A második gazdaságban dolgozók munkanélküliként szerepelnének a statisztikákban és az állam az első gazdaságan való elhelyezésükre törekedne.

2015. jún. 21. 21:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
63%
Képzeld el, hogy te is egy ilyen munkanélküli vagy. Azután nézz körül a lakásodban, hogy mi az, ami a létfenntartásodhoz alapvető szükséglet, és ezekből mit tudnál előállítani magadnak? Hamar rájössz, hogy az ötleted mekkora ostobaság.
2015. jún. 21. 21:24
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Az önkormányzatok dolgozói szerinted nem dolgoznak?

A stadionok építése a jelenlegi kormányfelfogás szerint a "hasznos" tevékenység kategóriája.

Az otthoni kertészkedés, vagy állattenyésztés elég költséges és hozzáértést igénylő tevékenység.

Ha azt mind odaadod, amit nem lehet előállítani házilag, az a jelenlegi szint 2-3 szorosa. (gáz, villany,víz((mármint, ha nem akarsz embereket nitrátszennyezett vízkészlettel ellátni), vagy téglát, cserepet sem nagyon égetnek házilag).

valódi, versenyképes munkahelyeket teremtő liberális gazdaságpolitikát lehetne folytatni. Az összes ország erősen merkantilista, protekcionista körülmények között fejlesztette fel a gazdaságát, és csak utána állt át liberális irányra:

Anglia: Gyarmati rendszere

Franciaország: Maga a merkantilizmus is ott született

Németország: Anno még Poroszország és az Északnémet föderáció is egy vámunió volt, de külső vámok szintúgy merkantilista irányt követtek.

USA: Mai napig vannak 50-60% "hazai részarányt" előíró részek a közbeszerzéseiken.

3. A szociális háló soha nem lesz önfenntartó, mivel épp az a lényeg, hogy amíg jobban élsz lemondasz a jóléted egy részéről a biztonságért, illetve ha odakerülnél, hogy ne "szakadj le" véglegesen a társadalomban.

5. Ha lehetővé válik, akkor a te általad "első gazdaságnak" említett munkavállalók is az olcsó bért kapják, mivel ott az alternatíva (már most több állami szerv visszaél a közmunkaprogrammal is).

2015. jún. 21. 21:42
 3/13 A kérdező kommentje:
#1: Ha munkanélküli vagyok, nem magamnak állítom elő a dolgokat, hanem az állam betagoz az akár nemzetközi szintű második gazdaságba, a végzettségemhez szabott munkahellyel és fizetéssel. Aztán ha van munka, visszatérek a piacra.
2015. jún. 21. 21:59
 4/13 anonim ***** válasza:
Szerintem az államnak nem kéne ló...t se csinálnia, közmunka meg 2. 3. Gazdaság. Szerintem egyszerűbb lenne olyan környezetet létre hozni amiben nem kell trüközzni , meg mutyizni ahoz hogy egy válallkozást létre hozz! Ès nem kène 2x annyit fizetni egy dolgozó után mint amennyi a nettó fizetèse!
2015. jún. 21. 22:25
 5/13 anonim ***** válasza:

Ez egy értelmetlen bonyolult és drága rendszer.

Sajnos az igazi megoldás az ha ezeket az embereket kizárod a segélyekből. És kedvezőbb feltéleket teremtesz a válalkozásoknak. Amúgy meg munka a nélküliek jó része nem is akar vagy csak papíron nem dolgozik.

2015. jún. 21. 22:28
 6/13 A kérdező kommentje:

#2: Az önkormányzatoknál Jelenleg a politikusok munkanélkülivé vált ismerősei miatt dolgoznak olyan sokan. Sokkal olcsóbban is működhetnének. A Fidesz a stadionokat az építőipar fenntartása miatt építi, pont úgy, ahogy ma kínában a lakásokat. Ez a módszer segít abban, hogy a statisztikák magas Gdp -t és alacsony munkanélküliséget mutassanak és az építőmunkások is normálisak maradnak(nem lesznek alkoholisták). Ennek ellenére valójában munkanélküliségről van szó.

Nem otthoni kertészkedésre gondoltam(kezdetnek persze jó lenne), hanem pl.: arra, hogy a tönkrement húsüzemeket az állam átvenné és tovább dolgoznának ott az emberek a második valutáért. A termelés a második gazdaság piacára menne, amíg nem tudnak újra versenyképesek lenni.

Tehát nem házi előállításra gondolok. Az energia előállítása tényleg gondot jelentene, de ezt a munkanélkülieknek jelenleg is odaadjuk.

Szerintem ez a módszer helyettesíthetné a protekcionizmust és a merkantilizmust. A módszer, amit leírtam protekcionizmuson is alapszik, csak ahelyett, hogy mindenkit a hazai termékek fogyasztására kötelezünk, csak annak kell hazai terméket fogyasztania, aki a világpiacon nem tudott elhelyezkedni.

Én úgy értem, hogy ahelyett, hogy mi fizetjük a segélyt, a munkanélküliek maguknak megtermelnek mindent egy alternatív piacon, ugyanúgy a gyárakban, csak nem kell versenyezni külföldi cégekkel és mindenkit felvesznek. Persze azért a rendes adófizetők is befizetnek valamennyit, de egy nemzetközi második gazdaság esetén ez elég kevés lenne.

5: Ebben lehet, hogy igazad van. Az ötlet azon a liberális feltételezésen alapult(nem vagyok gazdasági szakember), hogy a magas minimálbér hatására a cégek inkább továbbmennek külföldre. Ugyanakkor a jelenlegi rendszerben az alacsony minimálbér mégse lenne jó ötlet. Arra gondoltam, hogy a KIZÁRÓLAG a második gazdaságban dolgozók számára lehetne ilyen lehetne olyen lehetőség, hogy minimálbér alatt dolgozhassanak részmunkaidőben. Ez lehet, hogy tényleg rossz ötlet, főleg, ha a magas minimálbér a fennt említett negatív hatást( elmegy a cég olcsóbb helyre) nem eredményezi.

Ezzel a rendszerrel is vissza lehet élni, azonban ez nagyobb társadalmi elégedetlenséget szülne. A második gazdaságaban ugyanis kevés pénzt kapok, amiből csak rosszminőségű olcsó dolgokat vehetek, míg a közmunkások jelenleg ugyanazokat a cikkeket vásárolják, mint az átlag adófizetők.

2015. jún. 21. 22:41
 7/13 A kérdező kommentje:

#5: Eleinte sokba kerülne de később(főleg, ha más országok is átveszik) már szinte semmibe. Mindenesetre a stadionépítés most is sokba kerül, ahogy a segélyezés is. Ennél nem biztos, hogy többe kerülne a már korábban(Kádár korszak) felépített gyárak újranyitása.

Ennek a rendszernek pont ez a lényege. Az embereket kizárná a segélyekből és helyette munkára kötelezné őket. A valódi munkás meg inkább dolgozna "fehéren", minthogy ne legyen rendes mobiltelefonja.

Ha az embereknek nem kell eltartaniuk a munkanélkülieket, nem lesz szükség annyi adóra sem.

2015. jún. 21. 22:49
 8/13 anonim ***** válasza:
Akárhogy is nézem, de akkor sem értem ennek a második gazdaságnak az értelmét.
2015. jún. 21. 23:05
 9/13 A kérdező kommentje:

Jelenleg elemegyek bevásároni, dobok a koldusnak segélyt. Erre ő is tud vásárolni.

Az ötletem: a koldus hazamegy és magának megtermel mindent, így nem kell fizetnem segélyt. Ugyanez továbbfejlesztve: minden munkanélküli csak azt az egy dolgot csinálja amihez ért (egy gyárban). Utána a legyártott árukat elcserélgetik egymás közt.

A második valutát ezen csere lebonyolítása miatt kapják. Azért kell második valuta, mert ha forintban kapnának fizetést akkor a csere helyett inkább a Tescoba jönnének, így olyan, mintha csak simán segélyt fizettem volna.

2015. jún. 21. 23:15
 10/13 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy hazamegy és megtermel magának mindent? A koldus hogy megy haza és hogy termel magának?

Gyerek, te eszednél vagy?

2015. jún. 22. 01:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!