Akik szerint a nacionalizmus követendő, (elsősorban Jobbikosok) mi a véleményetek a szlovák nacionalizmusról?
Illetve a felvidéki magyarokat hátrányosan érintő intézkedésekről?
Mert ez a gyűlöletkeltés ide vezet.
Gondoljatok bele, milyen feszültség lenne itt, ha nálunk pedig a Jobbik kerülne hatalomra?
A falvakban, ahol együtt él magyar és szlovák sokszáz éve, semmi probléma nem volt, ezekkel a marhaságokkal lehet egymásnak ugrasztani népeket, főleg ilyen válságos időszakban. (bűnbak-effektus)
Sőt, szerintem a magyar nacionalista eszméknek nincs nagyobb valóságalapja, realitása a szlovák vagy román eszméknél.
Most is elvileg baloldali párt van hatalmon, és mégis van nyelvtörvény, egyebek.
És ugyanez a párt állt össze ha jól emlékszem az ottani szélsőjobbal amihez képest a jobbikosok kisiskolások voltak.
Mondjuk szerintem te inkább sovinizmust akartál írni nem?
"amit a szlovákok művelnek, az már sovinizmus. van egy kis különbség a kettő között"
Hát ezt. Az ő nacionalizmusuk a frankó, az összes többi népé egy utolsó, szemét elítélendő dolog.
Nacionalizmus és sovinizmus között van különbség. Nem minden nacionalizmus kirekesztő és gyűlöletkeltő. Pl. ott van a francia nacionalizmus. A franciák nagyon büszkék magukra, sőt, még arra is van gondjuk, hogy ne vegyenek át olyan angol szavakat, mint a pendrive, CD, DVD, processor stb. - ezekre mindre megvan a saját francia kifejezésük. Igazából ők úgy nacionalisták, hogy nem nyomnak el másokat, ott nincs nyelvtörvény (persze az más kérdés, hogy a történelemben mit csináltak más etnikumokkal, de most a jelenkorról van szó). Vagy mondhatnám a brit "angolzászlós" nacionalizmust, hogy ott simán menő az, ha valaki brit lobogós pólóban, papucsban, táskával mászkál... Büszkék, hogy náluk baloldalon kell az úton vezetni, a különleges taxijaikra, a telefonfülkékre, a whiskyre meg mit tudom én, mire. De mondhatnám az USA "nacionalizmusát", bár igaz, hogy ott nincs egységes etnikum, de az ott lakó embereknek van egy amerikai tudatuk. VAgy mondhatnám a spagettis-pizzás-bambínós-maffiás olasz öntudatot a velencei lagúnákkal is. Szerintem az a jó, ha mindegyik népnek megvan a saját karaktere, és ezt nem feladja, hanem ápolja-őrzi. Ha pedig más kultúra fenyegeti, akkor megvédi. Ez szerintem egy egészséges nacionalizmus, ami nem jelenti azt, hogy más népeket le kell igázni, korlátozni kell jogaikban.
Amit viszont a szlovákok-románok csinálnak, az nem ez a fentebb említett kategória, hanem a sovinizmus. Ez azt jelenti, hogy nem tűrnek meg maguk mellett más kultúrát, és olyan politikai intézkedéseket hoznak, hogy a más kultúrát, más etnikumú, szokású embereket tűzzel-vassal írtsák, lehetetlenítsék el. Most volt pl. a Heineken botrány, amikor Erdélyben nem engedték, hogy a Csíki székelyek Csíki sörnek nevezzék az általuk gyártott sört. A periratokban úgy hivatkoztak a székelyekre, hogy "az ún. Székelyföld lakói"... Mintha a Székelyföld nem is létezne, nem lenne történelmi múltja, hanem csak úgynevezett valami lenne... Még a múltunkat is el akarják törölni... Ezt szolgálja az is, hogy Romániában nem kötelező történelemből érettségizni (vajon miért?), és még a román tankönyvekről nem is beszéltem... A szlovák, román, ukrán olyan népek, amelyeknek nincs valami nagy történelme, a területeik nagy része (vagy egésze) 100 éve még nem is hozzájuk tartozott, ezért el kell hazudni egy dicső múltat és az ott élő más népeket el kell törölniük a föld színéről. Ez a sovinizmus.
A Jobbik programjában tudtommal ilyen sovinizmus nincsen. Sőt, inkább a sovinizmus ellen hívja fel a figyelmet, akár a külföldi magyarság-ellenes atrocitások felemlegetésével, akár más példákkal.
Kedves 6-os;nem mondhatod komolyan.
Szerinted akkor Arany János Romániában született talán?Mit akarsz ezzel mondani,ugye viccelsz.Mert kellett,hogy tanuljál történelmet valamannyit.
Akinek többszáz éve minden őse magyar volt ugyanabban a faluban,városban -ahol minden a magyar akkori adófizetők pénzéből épült -,az most hagyja ott az őseit,a sírjait egy papír,a politika packázásai miatt?
A pozsonyi országgyűlést nevezzük bratyislavainak?
Nem gondolhatod komolyan.Remélem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!