Milyen volt a szocializmusban élni? Miben volt rosszabb / jobb mint most?
Mert a szocializmusban legalább volt annyi a politikusokban hogy a hitelt arra költötték amire kell
nem pedig önös céloknak megfelelően.
én teljesen kész vagyok a válaszoktól.
mint minden diktatúrában nagyobb volt a közbiztonság. viszont nem voltak jogaid. ha egy rendőr összevert, nem tudtál semmit csinálni. aki kritizálni mert, azt elhallgattatták.
én megértem, hogy mindenki szívesen emlékszik vissza a fiatal kori emlékeire, de ez nem a szocializmus vívmánya.
az emberek a lakásokat a tanácstól bérelték, tehát nem saját tulajdon volt, ahogy itt vki írta. minden társasházhoz tartozott egy házmester, aki általában a besúgó is volt, figyelte hogy ki mikor jön, mikor megy.
ha a tanács úgy gondolta, hogy túl nagy a lakásod, akkor köteles voltál vagy elcserélni vagy egy vadidegennek kiadni az egyik szobát.
nyugati rádióadót csak titokban, zárt ablakok mögött szabadott hallgatni.
mindenkinek volt hivatalos MUNKAHELYE, de nem munkája. a munkahelyeken jól elvoltak. ha vki megtudta, h banán érkezett, akkor leadta a drótot és aki tudott róla, rohant munkaidőben elbarnult banánt vásárolni.
néha nem folyt a csapból a víz, mert túl kevés volt a nyomás vagy hivatalosan "a duna állása alacsony".
sokkal kevesebb embernek volt autója, a lavorkék trabantra is több évet kellett várni.
a tüzép házhot szállította a tüzelőfát, amit előtte meglocsolt, hogy nagyobb legyen a súlya.
nem tudott mindenki elhelyezkedni az eredeti szakmájában, mert a szülei nem feleltek meg a rendszernek (mert hát az ember sokat tehet arról, h mit csináltak a szülei)
egy mai éjjel-nappalban nagyobb a választék, mint anno egy közértben.
édesapám megígérte harmadikos koromban, hogyha jeles lesz a bizonyítványom, akkor kapok egy biciklit. sajnos csak augusztus végére kaptam meg, apám az összes kapcsolatát kihasználva jutott hozzá, mert az egész országban nem lehetett gyermekbiciklit kapni.
tilos volt a nyugati sajtó.
nem vagy csak elvétve volt fénymásoló, mert az uralkodók féltek attól, hogy ott nem kívánatos propaganda anyagot gyárt vki.
három évente lehetett kérvényezni, h vki nyugatra akart utazni. ehhez szükséges volt a személyzeti főnők beleegyezése és felnőttenként 100 dollárnyi valuta átváltása volt engedélyezve. a gyermekeket általában nem lehetett magaddal vinni, azok voltak a zálogok, h visszajössz. egyéni utazás csak kivételes esetben volt lehetséges.
az individualizmus nem volt kívánatos, ezért el lett nyomva.
mindenki lopott a munkahelyén, az állam ezt tudta és akkor használta fel ellened, h kényelmetlen megnyilvánulásaid voltak.
akinek nyugati ismerőse volt, ott rendelte a farmert, a fa-szappant az "aranymarlborot" stb.
ennyit ahhoz, hogy mindent lehetett kapni.
még sorolhatnám, de hallgass végig a 70es, 8as évekből néhány hofit.
03.02-esnek:most miben jobb?Leírtad a hátulütőket,mind apróság volt a mai problémákhoz viszonyítva(munkanélküliség,létbizonytalanság,gátlástalanul és büntetlenül bűnöző cigányhordák stb.).
Volt munkahely,de nem volt munka?Megkaptad a fizetésedet és meg is éltél belőle,nem?Most mivel jobb,hogy alig van meló,ki vagy szolgáltatva a munkaadónak,vagy kifizet,vagy "elfeljti",be általában nem jelent stb.
Inkább ezerszer élnék olyan körülmények között,mint nyomorgok most.
A válasz megírásának időpontja: ma 13:50
az alapvető gondolkodásmódon kellene változtatni.
a "sok apróság" az egésznek egy része. messze nem soroltam fel mindent, mert az egy könyvben sem férne bele.
persze azok számára, akik nem szeretnek vagy nem tudnak felelősséget vállalni, azok számára sokkal kényelmesebb, ha van vki, aki majd megmondja és neked meg kuss.
ha vkinek az a jó, hogy minden egy kaptafára menjen, ha nincs ösztönzési erő a továbbfejlődésre, akkor annak egy diktatúra sokkal jobb.
én nem azt állítottam, hogy ma minden a legnagyobb rendben van. csak fel akartam hívni a figyelmet egy-két dologra, mert ugye sokan feledékenyek vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!