Mi a véleményetek erről a cikkről, amit egy Tanár írt jobbik-szimpatizáns diákjainak?
Tisztelt Jobbik-szimpatizáns egykori tanítványaim!
Naponta szembesülök vele a Facebookon, hogy rengeteg egykori tanítványom szimpatizál a Jobbikkal. Mint középiskolai történelem- és/vagy földrajztanárotok, valamennyire saját kudarcomként élem meg ezt. Persze a szomorkodás önmagában nem sokat ér, ezért próbálom megérteni, hogy miért álltatok a Jobbik táborába.
A Jobbikkal szimpatizálók egyik része azért teszi ezt, mert vonzó számára a jobbikosok cigánygyűlölete, antiszemitizmusa és magyarkodása. Ennek az oka leginkább a saját lelki sérüléseikben, sikertelenségükben és tudatlanságukban keresendő. Egy magát jól ismerő és elfogadó, önnön értékeivel és hibáival tisztában lévő ember számára nem vonzó a gyűlölködés, nincs szüksége arra, hogy a személyes kudarcaiért vagy a hazája nehézségeiért egyes embercsoportokat vagy a távoli múlt történelmi eseményeit okolja. Akik azért kedvelik a Jobbikot, mert jól esik nekik cigányozni és zsidózni, akiknek az önbecsüléséhez kitalált dicső múltra és a magyarság kritikátlan felmagasztalására van szükség, azokkal nem tudok mit kezdeni. Nekik felesleges továbbolvasniuk ezt az eszmefuttatást, nekik nem egy tanár kell, aki a történelem és a világgazdaság működését próbálja elmagyarázni nekik, hanem pszichológus, aki segít megbékíteni őket saját magukkal.
Persze nagyon sok fiatal, értelmes Jobbik-szimpatizáns nem ebbe a csoportba tartozik. Ők legfeljebb a többi jobbikos hatására cigányoznak és zsidóznak, igazából nem a gyűlölködés vonzó számukra. Őket érdekli a politika, szeretnék megismerni a világ működését, foglalkoznak a hazájuk jövőjével, javítani akarnak Magyarország helyzeten. Csak az elmúlt 15-20 évet élték át, ami alapján érthető, hogy elégedetlenek az ország jelenlegi vezetésével és a hatalmat eddig gyakorló politikai pártokkal. Fiatal korukból kifolyólag radikális változást akarnak, nem a több évtizedes munkától várják a megoldást, hiszen ilyen jellegű tapasztalatuk életkorukból kifolyólag nincsen. Radikális megoldást akarnak, és egy olyan eszmét, amiben lehet hinni, ami még nem járatta le magát. Ilyet ma Magyarországon csak a Jobbik kínál, hiszen olyan közérthető dolgokra hivatkozik, mint a haza és a nemzet, még soha nem volt hatalmon, és mindent megváltoztatna. Így aztán teljesen érthető, hogy sok felelősségteljes, értelmes fiatal is a Jobbikban véli megtalálni a számára szimpatikus politikai erőt.
Úgy vélem, hogy a legtöbben közületek is ebbe a csoportba tartoznak, ezért aztán nem is akarlak leszólni Titeket a pártszimpátiátok miatt. Viszont két fontos dologra mindenképpen fel kell hívnom a figyelmeteket. Először is arra, hogy a Jobbik gazdasági és szociális céljait nem lehet különválasztani azoktól a szélsőséges és antidemokratikus eszméktől, amit a követőinek többsége vall. A kettőre csak együtt lehet szavazni, csak az egyikre külön nem. Ha azért szavaznál a Jobbikra, mert meg akarod védeni a magyar dolgozók munkahelyeit, vagy mert jobb közbiztonságot akarsz, akkor azzal együtt arra is szavazol, hogy néhány nehezen körülhatárolható embercsoportot önkényesen megbélyegezzenek és hátrányosan megkülönböztessenek. Azonban nemcsak a kirekesztő eszmék és az agresszív retorika a gond a Jobbikkal. A másik dolog, amit mindenképpen észre kell vennetek, az a Jobbik egyszerűsége. Ez a párt minden kérdésre a létező legegyszerűbb választ adja. Ha megnézitek a párt programpontjait, meghallgatjátok vagy elolvassátok politikusainak nyilatkozatait, akkor láthatjátok, hogy abban nincs más, mint álmok felsorolása. Tényleges megvalósítási terv nincs mögöttük. Nincs, mert nem is lehet: ebben a formában mindegyik megvalósíthatatlan. Márpedig megvalósíthatatlan tervekre nem lehet építeni egy ország sorsát, a vágyak felsorolása nem helyettesíti a kidolgozott programot. Ha valaki radikális változást akar, akkor ahhoz nemcsak cél kell, hanem megvalósítási javaslat is - ilyet pedig a Jobbik nem tud felmutatni.
Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb Ti is észreveszitek ezeket az ellentmondásokat a Jobbikban. Ahogy telnek az évek, ahogy egyre több tapasztalat lesz mögöttetek, már Ti sem a radikális megoldásokat várjátok majd a politikától, és nem hiszitek el, hogy a célok kijelölése elegendő azok eléréséhez. Ha ez így lesz, akkor biztosan nem fogtok majd olyan pártokhoz kötődni és olyan pártokat reklámozni, mint amilyen a Jobbik.
Kedves Tanár Úr!
Én nagyon örülök, hogy sose voltam az ön diákja. Demagóg módon próbálja még az iskolapadból kikerült diákjait is befolyásolni. Bőr az Önnek bizony sok jutott, csak sajnos az arcára ment mind.
Miért szavaznak a jobbikra?
Én például nem értem, miért kéne nekem úgy bocsánatot kérnem egy etnikai csoporttól, hogy a világháború végén 3 nagyszülőm még óvodás kort sem érte el, egy pedig az iskola alsó tagozatára járt. A háború végén! Tehát 3 alatta született... Vagyis elvárják, hogy olyasmiért kérjek bocsánatot, amihez még a nagyszüleimnek se volt semmi köze. A nagyszüleim 70 fölött vannak mind! És kik várják el? Nem 70-80 év felettiek... nem, hanem olyanok, akik akkoriban szintén nem éltek még. Most ne menjünk bele, hogy mennyi igaz azokból, amit mondanak.
Szóval a helyzet az, hogy kötelességem a saját hazámban egy idegen népnek hajbókolni és folytonos bocsánatomról biztosítani őket olyan bűnben, amit sem én, sem a szüleim, sem a nagyszüleim sem egyéb felmenőm sosem követett el. Ehhez pedig a kormányok asszisztálnak. Köszönöm, de én ebből nem kérek. És szeretném, ha a jövőbeni gyerekeimnek, vagy a testvérem már megszületett gyerekeinek se kéne olyan dolgok miatt lehajtott fővel járnia, amihez a dédszüleiknek se volt semmi köze!!
Vagy egy apró észrevétel: szerintem az I. Világháború kitörésének 100. évfordulóján nem a zsidóknak kéne holokauszt évet tartani, hanem esetleg egy ennél jóval tragikusabb dolgot gyászolni. Miért kell most is a csapból folynia ennek? És ez nem magyarkodás. Nem neveltek rasszista módon sem engem (sőt egyik testvéremet sem), egyszerűen hányingerem van már, hogy ez a sápítozás, rasszistázás folyik a csapból is.
Van zsidó barátom, nagyon kedves barát számomra. Ismeri a politikai nézeteimet. Még is a barátom. Lehet azért, mert tudja, hogy nem vagyok rasszista?
Miért van az, hogy más államok akarnak beleszólni a haza belügyeibe és ehhez a kormányok megint csak asszisztálnak?
De mondhatnám azt is, hogy Magyarországon minden van, csak közbiztonság nem. Mivel kislány koromban az egyik nagymamám a 8. kerületben lakott, én töltöttem heteket ott, láttam, mi a helyzet.
Nem kell itt ködösíteni, hogy gázkamrát vagy egyéb radikális módszert akarnánk. Közbiztonságot. Ennyit szeretnénk csak.
Az pedig miért bűn, ha büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem? Miért bűn az, hogy büszke vagyok hazám 1000 éves múltjára, hogy harcolt a függetlenségért és most nem akarom, hogy eltöröljék? Kérdem én, miért bűn az, ha valaki büszke a gyökereire? Mond ezt egy britnek, hogy bűn büszkének lennie az őseire, az angol királyi családra. Mond ezt egy németnek, egy orosznak, egy franciának egy olasznak vagy bárkinek, hogy szégyen, hogy büszke vagy a gyökereidre, a kultúrádra. Valószínűleg ha nem is törölnek képen, nem fognak értelmes embernek tartani.
Sosem leszünk olyanok, mint más nyugati országok. Más kultúrkörbe születtünk bele, más számít nekünk teljesen normálisnak. Ezért sem örülök, hogy folyton nyugattal példáloznak.
Nem vagyok rasszista. Nem kívánom senki halálát se. Azt kívánom, hogy egyenlő feltételek mellett élhessünk biztonságos körülmények között. Az egyenlő alatt pedig azt is értem, hogy a cigány ne kapjon azért pozitív diszkriminációt, mert cigány. Ne kerüljön pusztán azért előnybe, mert sötétebb a bőre. Nem tehetek róla, hogy ilyen hófehér a bőröm és a nap se fogja. Pedig elhiheti, próbálkoztam vele.
Ha a gazdaságot akarnám ecsetelni: 3 testvérem van. A szüleim dolgos emberek, nem segélyekből tartották el magukat és neveltek fel minket, hanem dolgoztak és dolgoznak. Miért kellett akkor nekünk még is rosszabb körülmények között élnünk, mint a segélyért sorban álló honfitársainknak? Most jegyzem meg, a szüleim nem segédmunkások, hanem diplomás, tanult emberek. Ha ezt Ön normálisnak tartja, csak gratulálni tudok hozzá.
47.: Én nem tudom téged ki és mikor kényszerít rendszeresen arra, hogy bocsánatot kérj a holokausztért, és honnan hallod rendszeresen. Engem még sosem kaptak el izmos zsidó legények a Dohány-utcában, hogy most akkor azonnal bocsánatot kérsz, vagy náci vagy.. A holokausztról meg tudod honnan szoktam hallani? Leginkább az ilyen blőd jobbikos nyavalygásokból.
Más államok meg nem szoktak beleszólni a belügyeinkbe, mivel eztet tiltsa a nemzetközi jog. Amikre te gondolsz azok nemzetközi szervezetek. Ők sem szólnak bele semmibe, csak figyelmeztetnek, hogy amit vállaltunk, azt be kell tartani. Érti, önként vállaltuk, senki sem kényszerít semmire. Szerintem ha valakinek halvány fingja nincs a nemzetközi rendszer működéséről, az ugyan ne pofázzon már úgy róla, mintha ebből doktorált volna Oxfordban. Én sem műtök szívbetegeket, meg tervezek űrhajót.
Váó, pár hetet laktál a 8. kerületben.. Akkor te már mindent tudsz a rendészettudományról. Tudod, a közbiztonság hiánya nem az akarat, hanem a képesség hiánya miatt van. Hogy gondolod, hogy a rendőrségnek hogy kéne eljárnia abban az esetben, ha például ellopják a te 35000 HUF-os kerékpárod és közvetlenül nem lehet megtalálni az elkövetőt? Persze, megoldható, több hónapos munkával, átfogó laborvizsgálatokkal, kb. 30-100 millió forintból. Te kifizetnéd ezt az összeget az adódóból, hogy más visszakapja a kerékpárját?
Nem bűn magyarnak lenni, csak hazánkban a jobboldal nagyrészt kisajátította ezt a fogalmat magának, és összemosta a politikai hovatartozással. Ezért ódzkodnak tőle sokan.
A cigányoknak hol jár pozitív diszkrimináció? Csak egy példát, kérlek..
Azt hogy csináljátok, hogy rendes munkából szarabbul éltek, mint segélyből? Ez szerintem leginkább a ti hibátok, nem a rendszeré. Aki szerinted olyan jól él a segélyből, az nem abból él, csak feketén dolgozik, és azt is felveszi, mert ingyen pénz.
48.:
De, az európai liberálisok elég keményen kritizálták emiatt Szlovákiát. Egy darabig ő lett 'a legnagyobb köcsög az unióban', aztán visszaelőztük az Orbán gyökérségeivel.
"Kedves Tanár Úr!
Én nagyon örülök, hogy sose voltam az ön diákja. Demagóg módon próbálja még az iskolapadból kikerült diákjait is befolyásolni. Bőr az Önnek bizony sok jutott, csak sajnos az arcára ment mind.
Miért szavaznak a jobbikra? "
Nem EZ A BAJ ezzel a tanárállattal.
Én azt nem vagyok képes belátni, hogy mi a f.a.s.z köze van ahhoz, hogy a diákjai kire/mire szavaznak. Történelmet oktat. Elvileg tisztában kéne lennie mind az alapvető emberi jogok, mind pedig a demokrácia, azaz néphatalom alapigazságaival. Ezekben gyönyörűen benne foglaltatik, hogy soha senkin nem kérheti számon, melyik pártra szavazott. Az meg már egyszerűen gyomorforgató, hogy még a "hatalma" alól kikerült diákjai után is utánamegy, hogy egzecíroztassa őket.
Nevetséges a magyar közoktatás, a rejtett zseni tanárokkal együtt, úgy, ahogy van.
49-es!
Mikor? Mikor egyfolytában az csöpög a csapból is, hogy holokauszt így, holokauszt úgy, hogy vegyük bele az ő sajnálásukat is a kisiskolások tanrendjébe és lehetne sorolni.
És gondolod végig még egyszer: holokauszt év!
Most akkor boldogabb leszel, ha elárulom, hogy van néhai rendőr a rokonságban, aki nem mellesleg cigány származású? Igaz, nem pesti és nem itt dolgozott.
De, amíg ki van nyalva a hátsójuk a cigányoknak, amíg 50ezer forint alatt rohadt szabálysértés a lopás, addig mit vársz? Nem mellesleg a kormány elérte, hogy még egy kerékpárra se teljen nekem. Így szegény megélhetési bűnöző állampolgártársainknak maximum a leharcolt mobilomat van esélyük ellopni. (Remélem gyorsan felmérik, hogy újként se ért sose 50 ezret.)
Hol jár? Nézd meg,pl. milyen támogatási rendszer van, hogy ők is mehessenek felsőoktatásba. Én nem hallottam róla, hogy csupán azért kaphatnék, mert sok gyerekes családban nőttem fel. A tandíjat viszont a képembe vágták.
Hogy csináljuk? Úgy, hogy 4-en vagyunk testvérek, így ugyan azt az összeget, amivel egy 3 tagú, 1 gyerekkel rendelkező család vígan ellett volna, mi 6-an, 4 gyerekkel éltük fel. Úgy, hogy mind eléggé sokat betegeskedtünk. Na így. De persze mi majd jók leszünk, mikor kitermeljük nektek a nyugdíjat. Meg esetleg mivel volt pofája egy nagy, nemzetközi cégnél dolgoznia apámnak, amit extra adókkal agyon csapott a drága kormány, jelentősen esett a fizetése. Csak kiskorú gyerekek mellett nem állhat fel, hogy köszönöm, 30 évig itt dolgoztam, holnaptól máshol fogok.
De mondhatnám tovább, hogy a kormány blőd stadionépítéseiből is elegem van, mikor az egészségügy megdöglik közben. Még arról se kérhetek papírt, hogy tartósan beteg vagyok, hogy igazoljam, hogy pl. egy-két vegyszerrel nem dolgozhatok. De ezt a dolgot a kiskorú, még iskolába se járó unokahúgomtól és unokaöcsémtől is elvették!
A baloldal se jobb. Kampányolnak, hogy vissza a bezárt iskoláinkkal, csak pechükre én meg pont olyan iskolába jártam, amit voltak szívesek ők bezárni a fejünk fölött a 2002-2006-os ciklusban. Kicsit se pofátlanok.
Szóval igen, ilyenkor az ember egyértelműen hinni fog mind a narancsos ligetnek, mind a véres virágnak, mind a vérnarancsos kis pártoknak...
Azt pedig biztosan kalandvágynak lehet majd tekinteni, hogy ha lediplomáztam, megyek külföldre, hogy küldhessek haza pénzt a családomnak.
# 52/
Szerintem nem kevésbé szégyenteljes a holokausztot felemlegetni, mint nekünk Magyaroknak trianont, hisz a csapból is ez folyik, mi sem vagyunk jobbak...
Hát, szerintem ha Magyarországon valakinek az a legnagyobb baja, hogy túl sokat hall a holokausztról, akkor azért eléggé ráér. Én egyetemre járok és két munkahelyen dolgozok, nem érek rá azon siránkozni, hogy mások miről beszélnek. Tv-t nem nézek, újságban nem nagyon szoktam holokausztról olvasni. Nem meglepő, hogy benne van a történelemoktatásban, mert azért eléggé nem elhanyagolható része a 20. század történelmének. Vagy te hogy gondolod, azt úgy hagyják el, mert csak úgy? Emlékéve és világnapja meg mindennek van, ha nem tetszik, nem kell részt venni a rendezvényeken.
Én a problémát értem, viszont megoldást te sem tudsz mondani. Ahogy a jobbik se. Attól még mert kakastollat tűz a tányérsapkára, nem változik semmi. Az meg, hogy mire van pénzed egyéni probléma, nem a kormány tehet róla. Nekem is szarabb a fidesz óta, de azért van pénzem.. Nem azért, mert csak úgy, hanem mert olyan munkát is megcsinálok, amire más fújol és rendesen végzem a dolgom. A boldogulásod tőled függ, nem a kormánytól.
Oké, az már nekem is eszembe jutott, amikor entert nyomtam. Tényleg hatalmas segítség és romák tömegei kerülnek a felsőoktatásba a +5 pont miatt.. Egyébként bárki, aki romának vallja magát megkapja, nem kell hozzá születni.
Ezek megint egyéni problémák.. Sőt, a jobbik még köcsögebb módon szándékozik bánni a multikkal, akkor ez most hogy van?
Ezeket is értem, de miből gondolod, hogy a jobbik majd jobb lesz, azon kívül, hogy 'ők még nem voltak kormányon és igazi Magyar emberek, meg a nemzet javára dolgoznak'?
A problémáid értem (a holokausztot leszámítva), viszont szerintem ezekre a jobbik ugyanúgy nem képes megoldást találni, sőt csak szarabb lenne tőle a helyzet.
# 54/
Hozzászólásommal nem a te gondolkodásmódod kívántam sérteni, és lehet rosszul is fogalmaztam, mindazonáltal úgy vélem ez a két dolog egy szinten van, nem nyomhatja el egyik a másikat, és nem is fontosabb egyik a másiknál.
Részben igaza van, részben meg parasztvakításnak találom az egészet - LMP-s szavazóként.
NEM értek egyet a Jobbik politikájával, stílusával, a képviselők többségével. De nem ítélem el, már-már megértem azokat az elkeseredett szavazókat, akik a Jobbikra adták le a voksukat.
Ha megnézed a történelmet, láthatod, hogy a szélsőséges pártok támogatottsága mindig akkor nőtt nagyot, amikor nagy gondok voltak a belpolitikában, sok volt az elégtelen ember az országban. Most is ez van...
Az emberek már rohadtul unják az idestova 25 éve egymást cseszegető, hiteltelen oligarchiákat, ugyanakkor nemigen van olyan párt, aki jelenleg alternatívaként szolgáltatna. Ezek a Jobbik és az LMP.
Véleményem szerint utóbbi párt nagyon jó úton halad, tetszik a programjuk, és szerencsére nem voltak hajlandóak lefeküdni egyik nagyobb ellenzéki pártnak sem - ezzel oda lett volna a hitelük.
Azonban van két nagy problémájuk:
az egyik az - bár ez nem is igazán probléma -, hogy a szavazóknak egy nagy réteghez képest túl értelmesen nyilatkoznak; és ezt nem viccnek szánom. Az emberek megszokták, hogy a politikusok tőmondatokban, minimális szóhasználat melett beszélnek hozzájuk: lásd Vona, Gyurcsány, Orbán, de a legtöbb politikus nyilatkozatait is.
ha megnézed például Schiffer vagy Szél nyilatkozatait, túl sok bennük a "barokkos" körmondat, és túl keveset köpködnek, kevés az indulat. Ez részemről tök jó, de nagyon sokak agyáig egyszerűen el sem jut az üzenetük. Ez az egyik ok, amiért többen szavaznak a Jobbikra. A másik az, hogy a Jobbik sokkal jobban terjeszti az "igét":
erősebb, jobban felépített volt a kampányuk - mondjuk kétszer annyi pénzt is költöttek rá -, nem csak a nagyvárosokban, hanem mindenhol, vidéken is intenzíven kampányoltak. Vona kb. körbestandolta az egész országot egyik-másik híresebb képviselővel egyetemben, az emberek pedig kíváncsiak voltak, elmentek, kaptak néhány jó szót is a kedves Elnök Úrtól, és már meg is van a szavazat.
Arról már nem is beszélek, hogy ők voltak az a párt, amelyik a legnagyobb hangsúlyt fektette a fiatalokra, nekik van a legjobban támogatott ifjúsági tagozatuk.
Meg tudnám még ragozni, hogy miért ilyen sikeresek, de a legfontosabbakat említettem: egyszerűség, platformok megfelelő kihasználása kampányhoz, vidékiek megszólítása.
Az egyébként nekem nagyon nem szimpatikus, amikor valaki így próbálja hittéríteni a népet, ezzel éppen az ellenkezőjét váltja ki a legtöbb olvasónál - jelen esetben a diákjainál.
Amúgy sem szeretem, amikor egy tanár - vagy bárki - ilyen demagóg dumákkal próbálja tömni a másik fejét. Egy jó tanár nem ezt teszi, hanem gondolkozni tanít anélkül, hogy a saját dogmáit próbálná lenyomni a másik torkán. Megjegyzem - korábbi tapasztalataimra is alapozva -, hogy az ilyen tanárok sokkal nagyobb sikereket érhetnek el.
Abban egyetértek vele, hogy nem a Jobbik jelenti a kiutat ebből a helyzetből, de magával a posttal és a szájbarágós stílussal nem.
Egyébként az is rettentően unalmas, hogy mindenki csak azt mondja, hogy mi nem jó. Többek között az a legnagyobb bajom a tanárokkal és a politikusokkal, hogy soha nem a saját terveikről, nézeteikről beszélnek, hanem mindig a másikét próbálják besározni.
Ezzel nem fogják sokra vinni, főleg a fiatalok körében nem.
21/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!