Értelmiségiek önök kire fognak szavazni?
Olvastam a jobbik programját, nekem nem leküzdhetetlen feladat az a pártíz oldal. Most a teljesség igénye nélkül írok pár pontjáról akkor.
1. Elszámoltatás: szerinted ha lehetne bizonyítékot szerezni, akkor a Fidesz-MSZP nem buktatta volna le a másik felet már? Vagy bizonyítékok nélküli, koncepciós pereket akartok?
2. Mezőgazdaság: át akarja írni a piac szabályait, ezzel csak annyi a gond, hogy valakik már játszottak ilyet, úgy hívták, hogy szocializmus, amiatt vagyunk (részben) most ekkora szarban. Ha Pistike nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz hülye.
3. Közbiztonság: megalapítják a csendőrséget, növelik a rendőrök létszámát, csinálnak önkormányzati őrséget (igaz, hogy ilyen már van, de akkor is). Kiterjesztik a rendőrök jogkörét. Ezzel annyi probléma van, hogy ettől nem lesz jobb a közbiztonság és fenntarthatatlan. Nagymértékben nem növelhetők a rendvédelemre költött források, ehelyett inkább depolitizálni kéne a szervezetet és az oktatást, rendes fizetést adni a rendőröknek, ami miatt hosszú távon színvonalasabbá válna a rendőri munka.
4. Önfenntartó börtönök: ilyet nem csinált még senki, sehol, mégpedig azért, mert nem lehet. A bentléő rabok többsége csak kulimunkát tudna végezni, azaz optimistán megtermelne mondjuk 100000 HUF-ot havonta, holott a havi költsége egy rab fenntartásának 200 felett van.
Ha specifikusan esetleg érdekel még más pont, szívesen írok arról is.
én végzett közgazdász vagyok
számomra a legszimpatikusabb párt az lmp
viszont osztom azt a véleményt, hogy ami szavazat nem a kormányváltó összefogásra megy, az orbánt tartja hatalmon, és azt nagyon károsnak látom
szóval vagy totál kormányváltók, vagy listán lmp és egyéniben kormányváltók, még nem döntöttem el
22: nem vagyok hozzászokva, hogy valaki megmagyarázza azt, hogy miért tünteti fel a Jobbikot rossz színben.
"1. Elszámoltatás: szerinted ha lehetne bizonyítékot szerezni, akkor a Fidesz-MSZP nem buktatta volna le a másik felet már? Vagy bizonyítékok nélküli, koncepciós pereket akartok?"
Mind a két pártban vannak lebuktatni való emberek. itt van pl ez a Kóka. Tuti, hogy a Fidesz állítólagos elszámoltatási listáján a TOP 5-ben benne volt; erre mi történik? A Fidesz delegációval együtt utazott Szaúd-Arábiába, Orbánnal. Senki sem tudja, hogy mit keresett ott, még a Fidesz-közeli médiák is érthetetlenül állnak a dolog előtt. Holló a hollónak nem vájja ki a szemét -általában.
És az ügynöklistákat is, egy huszárvágással nyilvánosságra lehetne hozni, ehelyett ebbe az emlékező bizottságba menekülnek -nyilván, mindkét párt eléggé érdekelt a dologban. Bár lehet, Kubatovnak van egy részletesebb listája is, inkább nála kéne érdeklődni.
Ezt a biszkut és végre valahára bíróság elé állították, és a Fidesz ezt is a saját érdemének tekinti, holott köze nem volt a feljelentéshez. Verik a mellüket a nagy elszámoltatásról, aztán sorban söprik le a Jobbik javaslatát, miszerint szüntessük meg a kommunista luxusnyugdíjakat.
Az mszp meg mégis kit akarna elszámoltatni? Saját magát nyilván nem fogja, annyira még ők sem hülyék.
"2. Mezőgazdaság: át akarja írni a piac szabályait, ezzel csak annyi a gond, hogy valakik már játszottak ilyet, úgy hívták, hogy szocializmus, amiatt vagyunk (részben) most ekkora szarban. Ha Pistike nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz hülye. "
Pontosan mire gondolsz, hogy át akarja írni?
"3. Közbiztonság: megalapítják a csendőrséget, növelik a rendőrök létszámát, csinálnak önkormányzati őrséget (igaz, hogy ilyen már van, de akkor is). Kiterjesztik a rendőrök jogkörét. Ezzel annyi probléma van, hogy ettől nem lesz jobb a közbiztonság és fenntarthatatlan. Nagymértékben nem növelhetők a rendvédelemre költött források, ehelyett inkább depolitizálni kéne a szervezetet és az oktatást, rendes fizetést adni a rendőröknek, ami miatt hosszú távon színvonalasabbá válna a rendőri munka. "
Szóval azt mondod, ha van csendőrség, meg több joggal rendelkező rendőr, valamint ezek mellett még polgárőrség, akkor nem lesz nagyobb a közbiztonság, mint most, amikor a rendőr le van nézve? A csendőrség több helyen nagyon jól bevált, és igény van itt a mostani bevezetésére is. A rendőröknek pedig ki kell terjeszteni a jogait, a rendőrt az embereknek becsülniük kéne, a bűnözőknek pedig félniük. De ennek az ellenkezője valósul meg.
"4. Önfenntartó börtönök: ilyet nem csinált még senki, sehol, mégpedig azért, mert nem lehet. A bentléő rabok többsége csak kulimunkát tudna végezni, azaz optimistán megtermelne mondjuk 100000 HUF-ot havonta, holott a havi költsége egy rab fenntartásának 200 felett van."
Szóval ha más csinált már valamit, akkor az a baj, de ha még nem, akkor meg az. Egy kórházi betegre jutó napidíjnak a többszöröse az, amit egy rabra költünk.
Nem értelek pontosan. Azt mondod, hogy 200 felett van havonta egy rabnak a fenntartása havonta, de jobb az, ha nem csinál semmi munkát, mintha esetleg csinálna, és azzal termelne 100.000-t?
1. Az MSZP logikusan a FIDESZ-t akarja elszámoltatni. Nem csak ők bántak kreatívan a közpénzekkel. Elég csak szembeállítani Simon rongyos 240 millióját a magánnyugdíjpénztárak einstandolásával, a földbérleti szerződésekkel, vagy a trafikos koncessziók kiosztásával.
2. Ugyebár kényszeríteni akarja a multikat, hogy magyar termelőtől vásároljanak. Ezt EU-s jog keretein belül nemigen lehet. Oké, tudom, át akarják gondolni a tagságot, de ha vetsz egy pillantást a magyar gazdaságra, akkor kiderül, hogy jórészt EU-s országokkal vagyunk kapcsolatban. Mivel kikerülnénk a vámunióból (nincs olyan, hogy az eu-ból ki, de a vámunióban maradnánk, külön kell letárgyalni újra az egészet), a magyar termékek a vámmal megterhelve nem lennének versenyképesek, az itt gyártató EU-s vállaltok kivonulnának. Amivel még nem értek egyet, az a kistermelők támogatása. Szerintem legfeljebb úgy lehetne jövője a magyar mezőgazdaságnak, ha nagyvállalatok végeznék a termelést, korszerű technológiával, amerikai vagy holland mintára. A jobbik modellje inkább a franciára hasonlít, ahol a gazdák szintén gyakorlatilag a támogatásokból élnek, nem a termékükből. A kistermelő sosem lesz versenyképes, legfeljebb ha olyan egyedi terméket állít elő, amit nem lehet nagyipari módszerekkel, és ezt megfelelő marketinggel megtámogatja.
3. Én nem vélek felfedezni összefüggést a csendőrség és a közbiztonság között. Például Olaszországban is létezik ez a szerv, mégsem sikerült visszaszorítani a maffiát. Akkor lenne értelme egy ilyen paramilitáris szerv felállításának, ha a rendőrség nem tudná kezelni az erőszakos bűncselekményeket elkövetőket. Nálunk nem ez a probléma, inkább az, hogy nincs kapacitása a kis ügyekkel foglalkozni. Ez abból (is) adódik, hogy rendőrségünk eléggé kézivezérelt és átpolitizált, a pártérdek mellett a hatékonyság háttérbe szorult. Az is sok mindent meghatároz, hogy egy segédmunkás többet kap az építkezésen, mint egy rendőr. Másrészt pedig szerintem a rendőrkapitányságoknak az önkormányzat alá kéne tartoznia, mivel a polgármesternek nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy polgárai elégedettek legyenek, mint a belügyminiszternek. A meglévő rendszer kiterjesztésével, felpumpálásával persze lehetne valamilyen eredményt elérni, de ha lyukas a kerék, akkor hiába pumpálja az ember. Az ilyen polgárőrök, közteresek szerintem pont semmire sem jók, a köztéri hugyozók és csövesek vegzálásán kívül mást nemigen tudnak csinálni.
4. Igen, a rabtartás drága dolog, ezzel nagyon nem lehet mit kezdeni. Dolgozni most is dolgoznak a rabok, de az elítéltek részéről jóval nagyobb az igény a munkára, mint ahányan ott dolgoztatnak. Tehát mondhatni jelenleg is maximálisan ki van használva a munkájuk, nincs többre igény és ezt nehéz lenne megváltoztatni.
No tehát az hogy valakinek van diplomája nem jelenti azt, hogy értelmiségi ez egy eléggé alaptétel, ha arról van szó, hogy ki/mi az értelmiségi. Ebben a kérdéskörben Zola,Benda,Manheim,Gramsci,Raymon,Molnár,Konrád,Szelényi,Flaubert,Sartre,Lyotard gondolatait érdemes ismerni már csak a definiáláshoz.
Na most mehet a szokásos játék tehát erős objektív rendszerrel pl. (ezt sorkatonasághoz írtam abból részlet)
"Egyébként akik itt bőszen támogatnák mindenki olvasott már:
Musilt, Hrabalt, Zamjatyint, Ottlikot, Tagorét?
nézett már
Eisensteint, Ozut, Ophülst, Fábrit, Pabstot?
felismerne látásból egy
Kandinszkijt,Renoirt, Malevicset, Szinyei Mersét, Klimtet? "
"Amúgy a 3 kérdésre egy kellően művelt és szellemileg kellően gondozott 20 évesnek igennel kéne tudnia válaszolnia. Ezen kéne dolgozni nem a hogy szopassuk a másikat 3-6-9-12 hónapig meg szarjunk el egy évet az életünkből baromságot."
Na mind1 most nem mondom hogy egy értelmiségi alapból nem szavazna pl. a Jobbikra noha a gazdasági programjuk a Tőkét idézi, a közrendészeti stb. meg már-már félelmetes, de no offense én nem nyilatkozom itt.
Én még csak egyetemre járok szóval a kérdésben foglaltak alapján nem vagyok értelmiségi, de én arra szavazok, hogy minél több mandátuma legyen az ellenzéknek (feltételezvén, hogy a Fidesz nyer).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!