2014-ben a Fidesz 40%-ot, a Jobbik 12%-t kap, a maradék 48%-ot meg a mostani ellenzék, akkor milyen szövetség fog kormányozni?
Én úgy látom az alábbi 3 lehetőség lesz ilyen esetben:
1. Fidesz - Jobbik kormány
2. Fidesz - Mszp "nagykoalíció"
3. Mostani ellenzék + Jobbik?
Nekem egyik sem szimpi.
Ilyen esetben mi lesz?
Szerintem is könnyen előfordulhat hasonló helyzet.
Kisebbségi kormány alakulna, mint 2008-ban az SZDSZ kiválásával.
Ha az MSZP, Együtt, DK, LMP megállapodna az együttműködésről és több mandátumuk lenne, mint a Fidesz-KDNP szövetségnek, akkor ők alapítanának kormányt. Ha a Fidesznek lenne több helye a parlamentben ők kormányoznának kisebbségből.
De kisebbségben nagyon nehéz kormányozni, így előfordulhat, hogy fél-egy éven belül működésképtelenné válik az országgyűlés és új választásokat kell kiírni.
A jelenlegi ellenzéki csoportosulások (pártok , társadalmi szervezetek ) le szeretnék váltani a fideszt. Ezzel össze is foglaltam a politikai programok közös vonásait. Mindenki vezető szeretne lenni - tehát minél nagyobb részt szakítani a politikai hatalommal járó gazdasági előnyökből .
Csak együtt tudnának győzni, de senki sem tudja a másik pontos támogatottságát. Az egy fordulós választás miatt
folyt köv.
Az egyfordulós választás miatt nem lehet felmérni az erőviszonyokat, nem lehet felosztani előre tortát. Mindenki bizalmatlan mindenkivel. És ez nem fog megváltozni 2014-ben sem. Az ellenzék a magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elvet követve inkább elveszíti a választást csak nehogy a konkurens csoport nyerjen.
Ezért nem lesz leváltva a fidesz.-
Előző hozzászólásomban, melyet szíveskedtél töröltetni azt írtam az első lehetőséget kihúzhatod.
A második válaszoló ezt írta:
"kizárt dolog a fidesz mszp koalíció"
Ezt nem töröltetted. Kérdésem a következő:
Mért tartasz valószínűbbnek egy Fidesz Jobbik koalíciót mint egy Fidesz - MSZP -t és miért nem hangozhat el kérdésedben egy olyan vélemény, mely a Jobbik - Fidesz koalíció lehetőségét zárja ki?
A legújabb Tárki felmérés alapján pont egy ilyen felállás alakulna kiha most lennének a választások. A Fidesznek a biztos pártválasztók körében 36%-a van, az MSZP-Együtt 2014-nek 39%-a, a Jobbiknak 18%-a, az LMP-nek 6%-a, a DK pedig nem jutna be a parlamentbe. Tehát a baloldalnak jelen állás szerint az LMP-vel együtt sem lenne meg az 50%-a mint ahogy a Fidesznek sem a Jobbikkal. Patthelyzet. Ha ez történne, akkor két lehetőség van. Vagy a győztes pártot kérik fel kisebbségi kormányzásra, vagy új választást írnak ki. A harmadik lehetőség, hogy 2014-re olyan koalíciók alakulhatnak ki ami ma még elképzelhetetlennek tűnik, tehát erre van a legkisebb esély, de tudjuk, hogy a politika tud tartogatni érdekes dolgokat...
Én a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a most formálódó ellenzéki összefogás 2014-re megerősödik, és leváltja a Fideszt. Akár még az LMP nélkül is, de lehet, hogy ők még az utolsó pillanatban észbe kapnak, és csatlakoznak. Hogy aztán ez konkrétan milyen nevű pártokkal valósulna meg, az még a jövő zenéje. Az MSZP nyilván ott lesz, meg valahogy az Együtt 2014 is, aminek addig párttá kell alakulnia.
De ennek csak akkor lenne reális esélye, ha a korábban már népszerűtlenné vált figurákat nem tolnák újra előtérbe, hanem szakértői kormány alakulna nemzetközileg is elismert emberekből, amely csendben végezné a dolgát, és az itthon érezhető valamint a külföldről is visszaigazolt eredmények igazolnák a tetteiket.
A baj csak az, hogy olyan mértékű a politikai megosztottság, hogy szinte nincs senki, akire rá ne sütnék a bélyeget, hogy ennek vagy annak a pártnak az embere (ami persze attól még nem feltétlenül igaz, mert ugye más az elvi alapú szimpátia, és más a szakmaiatlanságot is felvállaló szolgalelkűség).
Igaz, a Fidesz 40% alatt, de a Jobbik viszont 20% közelében!
Nem a pontos számokon szeretnék lovagolni, hanem a lényeg, hogy a Fidesz és a Jobbik szavazatainak összege nagyon nagy valószínűséggel 50% felett lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!