Ha lenne egy keresztény ideológiai alapon szerveződő párt, szavaznál-e rá?
Nem a KDNP és társaira gondolok, hanem olyan emberekre, akik komolyan hisznek Istenben, emiatt nem megvesztegethetők, becsületesek és mások javáért dolgoznak. Nem megvásárolhatóak. Nem kényszerítenek senkire dogmákat, de a saját életüket igyekszenek feddhetetlenül igazgatni. De természetesen nem pártolják a homoszexualitást, az abortuszt, a drogozást, a diszkóban részegeskedést.
Olyanokra gondolok, mint pl. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere.
Dobálóztok a tálibokkal, meg a középkorral, de szeretném felhívni néhány példára a figyelmeteket:
1. A középkorban a tudományt javarészt papok vitték előre. A tudós emberek az egyházhoz tartoztak, és a kolostorok, közösségek nagyon gyakran a pezsgő tudományos élet központjai voltak. Orvosok, természettudósok tömegei voltak komoly hívők, és emelték ki a nyugati társadalmat a mélyszegénységből, a fejletlenségből.
Tehát az egyháznak nem csak a keresztes háborúkat köszönhetjük. A keresztes háborúk az egyházpolitikának tudhatóak be, mintsem a keresztény értékeknek. Pusztán a hatalomról és pénzről szóltak. Semmi közük nincs a keresztény értékrendhez. (És ezt nem utólag mondom, hiszen a reformációnak éppen ez a vélemény az alapja!)
2. Németország, Svájc, reformáció és kegyességi mozgalmak, mint pl. pietizmus:
JELSZAVUK: ISTENFÉLELEM, EGYSZERŰSÉG, DOLGOS KÉZ.
Azaz, hogy a kegyességet a gyakorlatban kell megmutatni, mint pl. egyszerűségben, becsületes munkában és a család gondos vezetésével.
3. USA: Kialakulásához éppen az ilyen komolyan hívő közösségek Angliából történő kivándorlása vezetett. Odahaza üldözték őket. A semmiből, komoly munkával - hozzáértéssel- építették fel az USA alapjait.
Ezzel szemben, aki az iszlámmal példálózik, nem tudom, melyik országot szeretné érvként felhozni. Aztán van Japán még, aki kilóg a sorból, tudok róla:)
Ezért mondom, hogy keresztény ÉRTÉK alapú párt, nem pedig ideológia.
Miért kéne bírnom a reformátusokat? Jó hogy vannak, régóta vannak, nagy fejedelmeket, politikusokat adtak nekünk, de katolikusként had döntsek már.
Mennyire unalmas kádárkori maszlag ez a "jaj csak ellentétek ne legyenek". Mint ha a Szomszédokat nézném.
Minden konfliktus egy lehetőség a dolgok jobbá tételére.
„Ezért mondom, hogy keresztény ÉRTÉK alapú párt, nem pedig ideológia”
Akkor definiáljuk, hogy mik is ezek a keresztény értékek. Európában alapvetően mindenki keresztény értékrend szerint lett nevelve, aki nem bevándorló. De vannak különbségek, mert pl. a katolikus és protestáns értékrend nem ugyanaz. És nem mindenhol a protestáns egyház rendelkezik a legnagyobb befolyással a társadalomra (pl. Olasz-, Lengyel- és Spanyolország)
„A középkorban a tudományt javarészt papok vitték előre. A tudós emberek az egyházhoz tartoztak, és a kolostorok, közösségek nagyon gyakran a pezsgő tudományos élet központjai voltak. Orvosok, természettudósok tömegei voltak komoly hívők, és emelték ki a nyugati társadalmat a mélyszegénységből, a fejletlenségből.”
Azért ezzel vitatkoznék. Az egyház valóban megőrizte a tudást, sőt, valamilyen szinten fel is használta – de csak a kolostor falain belül. Ebből az átlag ember nem nagyon profitált. Nem véletlen, hogy a reneszánsz, felvilágosodás az egyházon kívüli élet, a polgárság megerősödéséhez köthető. Ráadásul az egyház sok tudományágban okozott évtizedes, ha nem évszázados visszalépéseket: lásd eretnek könyvek elégetése, Giordano Bruno, stb…
„Németország, Svájc, reformáció és kegyességi mozgalmak, mint pl. pietizmus:
JELSZAVUK: ISTENFÉLELEM, EGYSZERŰSÉG, DOLGOS KÉZ.
Azaz, hogy a kegyességet a gyakorlatban kell megmutatni, mint pl. egyszerűségben, becsületes munkában és a család gondos vezetésével.”
Ez már félig a Max Weberi protestáns munkaetikának a következménye, a protestantizmus a katolicizmus „ellenkultúrájaként” jött létre. De ha te a protestáns munkaetikára gondolsz, mint követendő példa, akkor ok, csak hivatkozz így rá, ne úgy, mint „keresztény” értékrendre. Bár hozzátenném, hogy nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy pl. az egyház ellen dolgozzanak oly serényen (én meg a egyház és az állam 100%-os szétválasztásával értek egyet. Együttműködni lehet, de egyik se szóljon bele a másik munkájába.)
"Amúgy ki az a Molnár Róbert? Írnál róla?"
Kübekháza polgármestere. Már fiatalon magas politikai tisztséget ért el, a Kisgazda Párt tagjaként az országgyűlés jegyzője lett. Aztán tönkre ment a pártja, a családja, stb.
Írt egy könyvet, amiben nagyon őszintén ír a politikai karrierjéről, a családi konfliktusairól és arról, hogy hogyan jött rendbe a házassága, ill. hogy polgármesterként, vezetőként, de mégis hívő emberként hogyan jutott előre.
Én nagyra becsülöm őt, mióta a könyvét olvastam.
"De ha te a protestáns munkaetikára gondolsz, mint követendő példa, akkor ok, csak hivatkozz így rá, ne úgy, mint „keresztény” értékrendre. Bár hozzátenném, hogy nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy pl. az egyház ellen dolgozzanak oly serényen (én meg a egyház és az állam 100%-os szétválasztásával értek egyet. Együttműködni lehet, de egyik se szóljon bele a másik munkájába.)"
Nem választanám külön a protestáns munkaetikát a kereszténységtől, hiszen ezeket nem a protestánsok találták ki, hanem a Biblia mondja, Jézus és az apostolok adták a példát.
Pl. 1Thessz 4,11 - és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük nektek.
2Thessz 3,10 - Mert akkor is, amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.
Jézus ács volt, az apostolok közül mindegyiknek volt polgári foglalkozása: Lukács orvos volt, Péter halász, Pál politikus,majd sátorkészítő.
Senkinek sincs szüksége egy olyan rétegre, akiket azért kell eltartani, mert csuhát hordanak. Nem ez az a példa, amit Jézus mutatott.
Továbbá, én nem hiszem, hogy az egyház és az állam elválasztható. Bizonyos értelemben igen, és kell is, hogy elválasztható legyen. De mutass egyetlen embert, aki ideológiamentesen él, kormányoz, stb. HA ateista, akkor a munkában is az. Ha hívő, a munkában is az. Meghatározza a döntéseit, hogy mit támogat és mi ellen foglal állást.
Azért nagyon sok egyház van, aki ma is eltartja magát. Csak példaként mondom, hogy a szeretetszolgálatok, akik a szociális munka javát végzik, nem állami támogatásból élnek.
Természetesen, a nagy egyház-szervezetek meg nyelik a pénzt. Én senkinek nem adnék egy fillért sem alanyi alapon. TErmészetesen, ha állami feladatot segít vagy végez, mint pl. oktatás, vagy drogprevenció, hajléktalanellátás, akkor nekik sem kell ingyen végezni, csak mert egyház.
Én nekifutottam még egyszer a kérdésnek :)).
Most azt mondanám, hogy igazán konkrétumot Molnár R nem írt, legalábbis a cikkekben én nem látom.
Ha általában ez a helyzet (más se látja a konkrétumokat), akkor az is a helyzet, hogy "az ember" emlékezetéből fogja megítélni egy lehetséges keresztény párt értékét ...és ez az ami miatt nem hinném, hogy eléggé népszerű lenne.
Vagy hogy mondjam...? Először talán a hétköznapi életben kellene bizonyítani inkább.
Szerintem.
Abból később lehetne erős politika, de előbb...nem hinném.
Amíg csak annyi van, hogy "ebből elég"....szóval az eddigi pártok is így futottak neki...valamiből elég volt...aztán jött mindig az "ennél jobbat nem tudunk és nem is lehet!"...
Vagy csak nekem jut ez az eszembe?
Aki istennek számol el, az nem megvásárolható: legyen.
Na de ki látja ezt az elszámolást, hogy bízzon is ebben?
Másrészt, ha csak "eladta" józan ítélőképességét valami hamis dicsfényért, máris megvásárolt, csak nem látszik a vevő.
Az abortusszal az a probléma, hogy először is a nők dolga, férfira nem bíznák e felett döntést.
Vagy felül bírálnám egy isteni ítélettel?
Vagy tévedek? Akinek nincs gyereke talán jobb is, hogy nincs??
Egy emberi ítélettel bírálnék felül egy istenit??
Melyik?? :)
(Pl. ez a fórum is tele van szörnyű szülők miatti panasszal !! )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!