Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Hogyan vélekedtek a fidesz...

Hogyan vélekedtek a fidesz nyugdíj intézkedéseiről?

Figyelt kérdés
A jelenlegi kormány azt állítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak miatt keletkezett egy hatalmas államadósság, és e-miatt kellett illetve kell majd a magánnyugdíjpénztárakat mellőzni. Azzal érvelnek, hogy mivel az államkasszából kiesett az a járuléktömeg, amit a tőkefedezeti rendszerbe fizettek a munkáltatók, az előző kormányoknak államkötvényeket kellett kibocsátani, hogy a nyugellátás állami részét ki tudják fizetni a jogosultaknak, és e-miatt nőtt az államháztartás hiánya. Illetve a nyugdíjpénztárak hozamai alacsonyak voltak, és a működési költségük pedig magas. Valamint rosszul állították össze a portfóliókat, pl a 2007-es részvénytőzsdei fellendülésnél a részvényhányadot túl alacsonyan határozták meg. De kérdem én? Miben rosszabb ez, mint a felosztó kirovó rendszer, ahol az öregedő társadalom miatt ugyanúgy bizonytalan a nyugdíj , mint a tőkefedezetiben. Nem csak arról van szó, hogy ez a rendszer egyszerűen csak rosszul volt szabályozva? Hogy a működési költségeket le kellett volna szorítani, és a nyilvánvaló költségekkel számolni, ami egy új nyugellátási szisztémával jár??? Pl, hogy a kieső járuléktömegeket valahonnan pótolni kell azoknál, akik már nem csatlakoztak a magánnyugdíjpénztárakhoz koruknál fogva, és csak az állami nyugdíjból részesülnek. Ráadásul az is fura, hogy a 16%-os egykulcsos adó bevezetése, illetve a társasági adó csökkentése után volt ez a mizéria, ami mint tudjuk kb 500 milliárd forint kiesést jelentett az államkasszából, ráadásul az egykulcsos rendszert az összes független elemző egyhangúan elutasítja. Szeretném olvasni fidesz szimpatizánsok véleményét is a dologról.
2010. dec. 3. 12:14
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
0%
Előre bocsánat,de én nem vagyok fideszes,mégis hozzászólnék,ha lehet!! Szerintem felháborító,hogy rokkantnyugdíjasoknak faluról falura kell járniuk,ha nem akarnak állami nyugdíjat, ráadásul,ha épp tönkrement a tv-je vagy épp azon a héten,kint dolgozott a földjén ,még csak nem is tud róla. Sok nyugdíjas magánban akarja tartani,de nem tudja,hogy erről szólnia kell,tényleg úgy lenne logikus,hogy szóljon az aki oda akarja adni,ne az fáradjon ,aki nem!
2010. dec. 3. 12:24
 2/21 anonim ***** válasza:
80%

Nekem az a véleményem hogy ha valóban rosszul működtek a pénztárak akkor javítani kellett volna a működésükön nem ellopni a 3 millió pénztártag pénzét.

Nekem 2,8 millió megtakarításom van eddig,január 31 után ez mind eltűnik.

És ezért nagyon-nagyon mérges vagyok!!!

2010. dec. 3. 12:25
 3/21 anonim ***** válasza:
Bocsi de az első hozzászóló miről beszél?A mostani nyugdíjasokat ez nem érinti.
2010. dec. 3. 12:27
 4/21 anonim ***** válasza:
16%
"2,8 millió megtakarítás" Az ilyenekbe belese merek gondolni! És közetetek is biztos volt fidesz szavazó...
2010. dec. 3. 12:28
 5/21 A kérdező kommentje:

"Előre bocsánat,de én nem vagyok fideszes,mégis hozzászólnék,ha lehet!!"

Szeretném olvasni fidesz szimpatizánsok véleményét IS!!! a dologról.

2010. dec. 3. 12:29
 6/21 anonim ***** válasza:

Az egyetlen probléma, hogy a jelenlegi és az új rendszer is fenntarthatatlan.

Vagy szigorítani kell a nyugdíjazás szabályait, a már nyugdíjasok jogosultságát is felül kellene vizsgálni.

Vagy mindenkinek minden befizetését saját számlán kell kezelni, amiket állampapírban vagy valamilyen normális ország (svájc) pénzintézetében és valutájában tartani. Ez rontja a forintot, de én nem is bíznám a forintra a jövőmet. Ez ösztönözné a befizetéseket, mert ki fizetne be egy feneketlen lyukba, amikor nem kap belőle később semmit.

Az államnak azért is jó lenne, mert kezelhetné a tőkét, és elég lenne az inflációt követően tartani az árfolyamot, és az állampapír vs infláció különbözetéből évi több száz milliárdot nyerhet.

2010. dec. 3. 13:46
 7/21 BlackSword ***** válasza:
azt nem tűrné a nyomdafesték, meg ez erkölcsi meggyőződésem...
2010. dec. 3. 14:21
 8/21 anonim ***** válasza:
61%
pénzbeszedés, plusz duma
2010. dec. 3. 14:30
 9/21 anonim ***** válasza:

"A jelenlegi kormány azt állítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak miatt keletkezett egy hatalmas államadósság"

Nemcsak a jelenlegi kormány állítja, hanem ez közismert.

Te adsz nekem 100 Ft-ot (járulék), amit én arra használok, hogy nyújtsak neked 100 Ft hitelt (veszek tőled kötvényt). Azaz fizetheted a kamatokat, de még kezelési költséget is levonok. Nekem (manyup) ez jó üzlet, de hogy neked (állam, azaz: az állampolgárok) is az-e, az más kérdés.

"De kérdem én? Miben rosszabb ez, mint a felosztó kirovó rendszer"

Annyiban, hogy a felosztó-kirovó rendszerbe nincs beépítve az állam (az adófizetők) módszeres, legalizált fosztogatása baráti cégek által. Ennyi az apró különbség.

Meg még annyi, hogy a kötelezőmanyup-rendszer miatt magasabb az államadósság és az áht hiány, ami sérülékenyebbé teszi az országot, pl. magasabbak lesznek az államadósság kamatai és nehezebb lesz hitelekhez jutni.

Azt meg jó lenne már elfelejteni, hogy a "felosztó-kirovó" az egy szitokszó, amit elég kimondani, és azzal már meg van indokolva minden idióta "reform".

2010. dec. 3. 16:13
 10/21 A kérdező kommentje:

. "Nem csak arról van szó, hogy ez a rendszer egyszerűen csak rosszul volt szabályozva? Hogy a működési költségeket le kellett volna szorítani, és a nyilvánvaló költségekkel számolni, ami egy új nyugellátási szisztémával jár??? Pl, hogy a kieső járuléktömegeket valahonnan pótolni kell azoknál, akik már nem csatlakoztak a magánnyugdíjpénztárakhoz koruknál fogva, és csak az állami nyugdíjból részesülnek."

Ajánlom figyelmedbe az alábbi mondatokat. A felosztó kirovó rendszer az aktív dolgozók járulékaiból fizeti a jelenlegi nyugdíjasokat. Mint tudjuk hazánk demográfiai adottságai nem éppen kedvezőek, tehát kevés az aktív korú, sok a munkanélküli, vagy a fekete, és szürke munkás, és a társadalom öregszik, ami azt jelenti, hogy az államkasszába egyre kevesebb járulék folyik be, amit egyre több nyugdíjas ellátására kell felhasználni. A felosztó kirovó rendszer e-miatt nem ideális. Ráadásul nem ösztönzi az öngondoskodást, és a felelős pénzügyi döntéseket. Gondolt volna az államadósságra akkor a fidesz, amikor járulékok helyett a társasági adót csökkentette, ezáltal a több foglalkoztatott helyett, kevesebb bevételt kapott, vagy amikor bevezette az egykulcsos szja-t, és ennek hatására szintén az államkasszából esnek ki milliárdok. Nem állítottam sose, hogy a tőkefedezeti rendszer jó lenne, azt írtam, hogy nem rosszabb, mint a felosztó kirovó rendszer. Nyilván politikai érdekek mezsgyéjén lett törvénybe iktatva a kötelező magánnyugdíj pénztári rendszer is , de véleményem szerint megfelelő szabályozással nem jutottunk volna idáig, ráadásul ha egy politikai garnitúra ilyen szinten korrupt, akkor én nem szívesen bízom rájuk a nyugdíjas éveim pénzét.

"magasabbak lesznek az államadósság kamatai és nehezebb lesz hitelekhez jutni."

Örülök, hogy ennyire aggaszt a hitelhez jutás, bár nem tudom, hogy állami, avagy magán, esetleg vállalkozói hitelre gondolsz e. A fidesz nagyszerű intézkedése a bankadó miatt jövőre nem sok hitelt fognak kihelyezni a kereskedelmi bankok. Csak azért tudom, mert hitelügyintéző volnék, és első kézből hallottam. Ráadásul ez olyan többletforrás, ami a vállalkozókra és a magánemberekre átterhelt költségek miatt végső soron a fogyasztást fogja csökkenteni. A kereskedelmi láncok adója szintén ilyen. Kezdj el gondolkodni! A fidesz csökkent társasádi adót, bevezet egy társadalmilag igazságtalan adórendszert, ami családi adózás címszóval megsarcolja az alacsony keresetűeket, ráadásul bevétel csökkenéssel is jár, aztán, hogy ennek a fedezetét megteremtse lenyúl a mnyp-kból 3000 milliárdot, illetve lenyúlna de az AB nem engedi neki. Ezután megfosztják bizonyos jogköreitől az Alkotmánybíróságot, mert elmeszelte a kis költségvetősüket. Aztán bejelenti a matolcsy, hogyha nem lépünk át az állami nyugdíjrendszerbe, akkor levonják tőlünk a járulékot, de az nem fogja a nyugdíjunk alapját képezni, hiszen ezzel a lépésünkkel "kiszerződünk" az állami nyugdíjrendszerből. Ez nem más mint zsarolás, és lopás.

2010. dec. 3. 16:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!