Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Más is támogatna egy ilyen...

Más is támogatna egy ilyen választási rendszert?

Figyelt kérdés

Én alapvetően az arányos választási rendszer híve vagyok összességében, de azon belül is szívesen alkalmaznék egy olyan módszert, ahol a választók egy bizonyos számú (5-7 között lenne szerintem a legideálisabb) pontot oszthatnának ki a pártlisták között. A pártlisták pontjai összeadásra kerülnének és a kapott pontjaik arányában részesednének mandátumban a pártok. Természetesen itt is lenne bejutási küszöb.

Szerintem így lenne esélye bejutni olyan pártoknak, akiket pl. alapvetően kevesen támogatnának, ha csak egy szavazata lenne mindenkimek, mert pl. rezeg a léc a bejutáshoz, de így, hogy más, nagyobb pártoknak is adhatnának mellette pontokat taktikai okokból, így nem veszne el teljesen a szavazatuk, így a kisebb pártra is rááldoznának néhányat, akit amúgy szívük szerint támogatnának, így lehet, hogy pont be tud jutni az a kis párt is. Emellett az emberek ki tudnák fejezni, ha támogatnak ugyan egy pártot, de nem teljesen elégedettek vele/ vannak kételyeik, így szimbolikusam 1-2 pontot más pártra is tudnának adni.

A hátránya az lenne egy ilyen rendszernek, hogy számolni és egyáltalán szavazni is hosszabb idő lenne. Kezdetben sokan talán nem értenék, mi a „feladat".

Amúgy ha van ennek valamilyen neve, azt nem tudom. Nem tudok arról, hogy lenne ország, ahol ezt nagyban alkalmazzák. Ha igen, akkor világosítsatok fel.

jan. 21. 14:39
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Én összességében nem támogatom, hogy a két fordulós rendszert visszahozzák. Bár a mostaninál jobb lenne. De alapvetően ellentmondásosnak tartom, hogy valaki úgy kerül be az országgyűlésbe, hogy megnyer egy körzetet, valaki meg úgy, hogy bejut a lista 26-ik helyéről. Meg a kompenzáció bármilyen formáját is elutasítom. Attól mert én a körte párt jelöltjére szavazok, mert ő a leghitelesebb a körzetben számomra, attól még nem biztos, hogy akarom, hogy bármilyen formában a körte párt listájára menjen a rá adott szavazatom.
jan. 21. 15:30
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt nézelődj, így kapásból csak olyant találtam ahol nem rangsorolod a választásod hanem pontokat osztasz ki.

Így kapásból az Alternative Vote, Borda Count hasonlít talán. Ausztráliában tudtommal Alternative Vote-ot használnak.

jan. 21. 15:42
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

ma 15:30

És mi van ha mondjuk a Körte párt jelöltje mindenhol bejut a második körbe és ott kikap 49,99%-kal?

Fair az, hogy nem kapnak egy képviselőt se, pedig közel az ország fele rájuk szavazott egyéniben?

jan. 21. 15:43
 14/22 anonim ***** válasza:
52%

Én is érdekesnek tartanék valamilyen másféle választási rendszert de szerintem kicsit el vagytok tévedve, mert ti ezt igazságossági / Fidesz leváltási célzattal nézitek, közben meg azért az is érdekes tudna lenni, hogy a választási rendszerből milyen kormányzás következne.

Magyarországon nincs hagyománya annak ami nyugaton megy, hogy pl. jobb közép összeáll a Zöldekkel, szélső balosokkal de más választáson meg pont a szélső jobbal. Eleve egy ilyen éles váltás a jelenlegi rendszer után azt eredményezné, hogy a többség számára elfogadhatatlan, elvtelen alkuk jönnének létre pártok között, mert azoknak kéne kompromisszumkésznek mutatkoznia egy arányos választási rendszerben akik 4 éve még az ellenfelük ledarálásán dolgoztak. Ez meg nem tudom mennyire lenne kivitelezhető.

jan. 21. 15:48
 15/22 A kérdező kommentje:

Nem, ez is rossz, nyilván a mostani rendszer, vagy a korábbi is arányosabb annál, mint ha nem lenne valamilyen kompenzáció, de legalább nem feltételezik azt, hogy én az egyéni szavazatom alapján biztosan támogatom amúgy valamilyen szinten az adott pártot. Mindenesetre ezért a legjobb, ha teljesen arányos a rendszer. A körzeti képviselők úgyse a körzetük érdekeit képviselik és sajnos csomó ember amúgy is csak a pártlogót nézi, pedig ha már van ilyen, akkor ott nem azt kéne feltétlenül.

#12 köszi, megnézem.

jan. 21. 15:50
 16/22 A kérdező kommentje:
#14 először biztos nehéz lenne átszokni, de hosszú távon szerintem jobb lenne, ha erősödne a kompromisszumkészség a pártok között és nem az lenne jellemző, hogy néhány nagy leural mindent, csomó ember meg képviselet nélkül érzi magát, vagy alulreprezentálva. Nyilván az előző választási rendszer jobb volt ilyen szempontból, de a teljesen arányos, körzetek nélküli rendszer a legigazságosabb.
jan. 21. 16:00
 17/22 anonim ***** válasza:

De van Magyarországon erre igény? Mert te szeretnéd azt látni, hogy a DK, Fidesz, Tisza, ... közösen egyezik meg valamiről de ez nem jelenti azt, hogy a többség szintén erre vágyik. A Tisza se azért találta ki a se Orbán, se Gyurcsány szövegét vagy épp próbálja hitelteleníteni az óellenzéket, mert azt érzik, hogy az emberek kompromisszumos kormányzásra vágynak.

Eleve pl. neked a román, német, osztrák, ...(arányosak) rendszerek szimpatikusak? Jó az, hogy simán megbuknak kormányok azért, mert épp az egyik koalíciós partner rosszabbul áll a közvéleménykutatások során és próbál kicsikarni egy előrehozott választást?

Mert ezt próbáltam mondani az előbb is, hogy egy választási rendszer megalkotása során nem csak az igazságosság kell számítson hanem a kormányzó képesség is. Pl. EU-s választások se arányosak, a nagy pártoknak kedvez.

jan. 21. 16:14
 18/22 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy hogy működne ez magyarországon, de alapvetően számos országban működik a rendszer, persze elképzelhető, hogy nálunk ez sem menne és úgy járnánk mint Románia, ahol már vagy 6-8 miniszterelnök volt, mióta követem a politikát, pedig nem vagyok idős. De függetlenül attól, hogy hogyan működne a rendszer akár több évtizedig, (Románia még nem egy idős demokrácia pl.) attól még akkor is az arányos lenne a leginkább igazságos választási rendszer, előbb utóbb megtanulnánk hozzá alkalmazkodni, persze lehet, hogy ezt az idősebb generációk nem élnék meg, mert nem 2 perc, de szinte minden szomszédbam és nyugaton is számos helyen arányos rendszer van és nem olyan válságokkal tűzdelt, mint Romániában, vagy esetleg Szlovákiában.
jan. 21. 16:35
 19/22 anonim ***** válasza:

ma 16:35

"az arányos lenne a leginkább igazságos választási rendszer"

Egy igazságos rendszerben olcsóbb lesz a kenyér? Boldogabbak lesznek az emberek? Jelent valamilyen kompetitív előnyt a jelenlegihez képest ami a győztest támogatja?

Vagy miért gondoljátok, hogy egy választási rendszernek igazságosnak kell lenni?

jan. 21. 16:50
 20/22 A kérdező kommentje:
#19 igen, szerintem jobb egy olyan rendszerben élni, ahol nem úgy van kialakítva a választási rendszer, hogy minden körzetben van 30% X pártból 20 y ből stb, és a lakosság többsége vagy legalábbis egy jelentős része soha nem jut érdemi képviselethez, vagy esélye sincs a kormányba bekerülni. Nálunk a jelenlegi rendszer efelé lejt, nyilván még mindig jobb, mint ha semmilyen arányos elem nem lenne benne. Ha úgy lenne, akkor már 15 éve úgy élne az ország ellenzéki része, hogy alig lenne képviselete, legfeljebb néhány képviselő budapestről. (Mivel a mi választási rendszerünk eléggé a többségi felé lejt, ez kb. így is van, ha nem így lenne nem lenne 2/3 mindig.) De itt most nem a fidesz a lényeg a sztoriban, hanem a tény, hogy az aránytalan rendszer mennyire torzít.
jan. 21. 16:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!