Más is támogatna egy ilyen választási rendszert?
Én alapvetően az arányos választási rendszer híve vagyok összességében, de azon belül is szívesen alkalmaznék egy olyan módszert, ahol a választók egy bizonyos számú (5-7 között lenne szerintem a legideálisabb) pontot oszthatnának ki a pártlisták között. A pártlisták pontjai összeadásra kerülnének és a kapott pontjaik arányában részesednének mandátumban a pártok. Természetesen itt is lenne bejutási küszöb.
Szerintem így lenne esélye bejutni olyan pártoknak, akiket pl. alapvetően kevesen támogatnának, ha csak egy szavazata lenne mindenkimek, mert pl. rezeg a léc a bejutáshoz, de így, hogy más, nagyobb pártoknak is adhatnának mellette pontokat taktikai okokból, így nem veszne el teljesen a szavazatuk, így a kisebb pártra is rááldoznának néhányat, akit amúgy szívük szerint támogatnának, így lehet, hogy pont be tud jutni az a kis párt is. Emellett az emberek ki tudnák fejezni, ha támogatnak ugyan egy pártot, de nem teljesen elégedettek vele/ vannak kételyeik, így szimbolikusam 1-2 pontot más pártra is tudnának adni.
A hátránya az lenne egy ilyen rendszernek, hogy számolni és egyáltalán szavazni is hosszabb idő lenne. Kezdetben sokan talán nem értenék, mi a „feladat".
Amúgy ha van ennek valamilyen neve, azt nem tudom. Nem tudok arról, hogy lenne ország, ahol ezt nagyban alkalmazzák. Ha igen, akkor világosítsatok fel.
"#1 Jó, csak akkor a körzetek képviseleti rendszerét hogyan oldod meg?"
A pártnak kell felállítani a listát a körzetek alapján, hogy ki hanyadikként kerül be, és ők lesznek az elsődleges bekerültek. Így azt is eredményezheti, hogy egy körzetből több párt képviselője is lehet, ami a körzetnek is jó lehet, mert többen dolgoznának azért, hogy az adott régió jó legyen.
Ez a legdemokratikusabb módszer. Így valóban azt tükrözi, amit a többség akar, és nem egy nem demokratikus választási rendszerre azt mondani, hogy valakinek 2/3-a van 40-50%-al.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!