Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Más is támogatna egy ilyen...

Más is támogatna egy ilyen választási rendszert?

Figyelt kérdés

Én alapvetően az arányos választási rendszer híve vagyok összességében, de azon belül is szívesen alkalmaznék egy olyan módszert, ahol a választók egy bizonyos számú (5-7 között lenne szerintem a legideálisabb) pontot oszthatnának ki a pártlisták között. A pártlisták pontjai összeadásra kerülnének és a kapott pontjaik arányában részesednének mandátumban a pártok. Természetesen itt is lenne bejutási küszöb.

Szerintem így lenne esélye bejutni olyan pártoknak, akiket pl. alapvetően kevesen támogatnának, ha csak egy szavazata lenne mindenkimek, mert pl. rezeg a léc a bejutáshoz, de így, hogy más, nagyobb pártoknak is adhatnának mellette pontokat taktikai okokból, így nem veszne el teljesen a szavazatuk, így a kisebb pártra is rááldoznának néhányat, akit amúgy szívük szerint támogatnának, így lehet, hogy pont be tud jutni az a kis párt is. Emellett az emberek ki tudnák fejezni, ha támogatnak ugyan egy pártot, de nem teljesen elégedettek vele/ vannak kételyeik, így szimbolikusam 1-2 pontot más pártra is tudnának adni.

A hátránya az lenne egy ilyen rendszernek, hogy számolni és egyáltalán szavazni is hosszabb idő lenne. Kezdetben sokan talán nem értenék, mi a „feladat".

Amúgy ha van ennek valamilyen neve, azt nem tudom. Nem tudok arról, hogy lenne ország, ahol ezt nagyban alkalmazzák. Ha igen, akkor világosítsatok fel.

jan. 21. 14:39
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem az lenne a ledemokratikusabb választási forma, ha nem lennének körzetek, hanem csak listás szavazás. Amelyik párt amennyi százalékot ér el annyi képviselő jut be a parlamentbe. Ez lenne a legtisztességesebb módszer.
jan. 21. 14:43
 2/22 A kérdező kommentje:
Mivel szerintem az én ötletem nem lesz megvalósítva, mível szerintem precedens sincs rá, ezért én is a tisztán arányos rendszer mellett teszem le jobb híján a voksom. De jobban örülnék, ha az arányosság mellett tudnék valamiféle preferenciát jelezni. Arra a felvázolt rendszer alkalmas lenne.
jan. 21. 14:46
 3/22 A kérdező kommentje:
Illetve természetesen a tisztán arányos rendszeren belül is ragaszkodnék 4 vagy 5% bejutási küszöbhöz, ez a választási szövetségekre se lenne viszont nagyobb.
jan. 21. 14:47
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
#1 Jó, csak akkor a körzetek képviseleti rendszerét hogyan oldod meg?
jan. 21. 14:52
 5/22 A kérdező kommentje:
Nincs minden országban körzeti képviselet, mégis jól megvannak.
jan. 21. 14:54
 6/22 anonim ***** válasza:
21%

"#1 Jó, csak akkor a körzetek képviseleti rendszerét hogyan oldod meg?"

A pártnak kell felállítani a listát a körzetek alapján, hogy ki hanyadikként kerül be, és ők lesznek az elsődleges bekerültek. Így azt is eredményezheti, hogy egy körzetből több párt képviselője is lehet, ami a körzetnek is jó lehet, mert többen dolgoznának azért, hogy az adott régió jó legyen.

Ez a legdemokratikusabb módszer. Így valóban azt tükrözi, amit a többség akar, és nem egy nem demokratikus választási rendszerre azt mondani, hogy valakinek 2/3-a van 40-50%-al.

jan. 21. 15:02
 7/22 anonim ***** válasza:
100%
Én már annak is örülnék, ha az eredeti alkotmányunk szerinti 2 fordulós választási rendszerünket visszahoznák, abba mindenki tudott nyerni és valamennyire konszenzuszos volt.
jan. 21. 15:02
 8/22 anonim ***** válasza:
21%
De, ahogy írta a kérdező #5-ös válaszába, nem feltétlen kell körzet.
jan. 21. 15:03
 9/22 anonim ***** válasza:
100%
#5 Itt viszont van. Ilyen logikával a közigazgatás 90%-át el lehetne törölni, mert biztosan találnánk egy olyan országot, ahol az adott elem nem létezik. Kapásból el lehetne törölni a miniszterelnöki pozíciót, mert sok országban egy ember kezében összpontosul a hatalom egy elnöki rendszerben. De éppen a minimálbért is eltörölhetnénk, mert az sincs minden országban.
jan. 21. 15:03
 10/22 anonim ***** válasza:
A ket fordulos rendszert kell visszahozni, akkor egyeni korzetet nem lehetett 30%-kal megnyerni
jan. 21. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!