Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A minimálnyugdíj összege...

A minimálnyugdíj összege megalázó 28.500 forint. Szerinted ennyi pénz elég egyáltalán a kajára? Nem találod embertelennek, hogy vannak olyan tisztességben megöregedett honfitársaink, akik ennyiből kell gazdálkodjanak?

Figyelt kérdés
Úgy vélem, az idősek ennél jóval több megbecsülést, tiszteletet, gondoskodást érdemelnek a társadalomtól.

dec. 31. 11:00
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
20%

18: Te minden veled kapcsolatos dolgoban tökéletesen tájékozott vagy? Ha igen, akkor te a nagyon ritka kivétel vagy. Ez még a tájékoztatókban sem volt benne, aki könyvelő, azt tudja, hogy neki kellett tájékoztatnia a KATA-s ügyfelét erről, de a KATA egyik lényege pont az volt, hogy ne kelljen könyvelő.

A hivatalos szöveg is félrevezető volt. Mert nem igaz, hogy sokan visszaéltek vele. Ezt pont már előtte 2 évvel oldották meg a 3 millió forintos korláttal és a bejelentési kötelezettséggel.

A ivatalos indokok között nem volt a KATA-sok nyugdíjának féltése, ezt is a fideszes influenszerek és kommentelők terjesztették, mint ahogy ők terjesztették azt a valótlanságot is, hogy a KATA-sok milliókat keresnek.

Itt ezen az oldalon is vissza lehet keresni, itt is repkedtek a KATA-sokat egyenesen leadócsalózó fideszes kommentek, talán még te is írtál ilyet.

Úgyhogy inkább tessék hallgatni most.

A fidesz már régen megtehette volna, hogy a KATA fix összegét 80 ezerre emeli, ugyanis ugyanez az összeg már teljes összegű nyugdíjat jelentett az átalányadózóknál, tehát a KATA-sok teljes nyugdíját fedezhette volna.

Az az arany igazság, hogy a fidesznek tökéletesen jó volt a KATA amíg létezett, mert behúzta maga alá azokat, akik amúgy feketéztek volna, ezzel jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta. Azt is tudta a fidesz már régóta, hogy nem teljes nyugdíj. Egyértelmű hazugság volt a nyugdíjuk miatti aggodalom. Mert ha ennyire aggódtak, akkor már régen emelték volna a KATA adót annyira, hogy teljes évet fedezzen.

dec. 31. 12:51
 22/33 anonim ***** válasza:

#21 Rajtam kérsz számon tájékozottságot, mikor azt írtam le éppen, hogy nekem már akkor szóltak amikor részmunkaidőben dolgoztam, hogy az nem jelent teljes nyugdíjat. Ahogy nekem szóltak róla és én megértettem, úgy másnak is kellett volna, ez nem a kormányzat hibája, hiába szeretnéd annak láttatni.

Nagyon egyoldalúan állsz a dologhoz mert gondolom magad akarod mentegetni. A KATA célja nem az volt, hogy tömegek legyenek katások és ma is létezik, csak kevesebben használják. A KATA helyett pedig van más megoldás amihez pont úgy nem kell külön könyvelőt alkalmazni, csak nem ilyen egyszerű, hogy fixen befizetsz ennyit és kész is vagy.

Ha emelték volna a KATA adóját akkor meg azon lettetek volna kiakadva ugyanúgy. Az, hogy milyen a jövedelmed, abból hogyan adózol az rajtad múlik, a kormányzat a lehetőségeket adja meg neked. Ha ezt választottad akkor neked kell utána nézned mivel jár. Csak egyszer kell rendesen megnézni mit választasz, de ezek szerint az sem sikerült és most keresel valakit akit hibáztathatsz, holott ez csak a te hibád.

dec. 31. 13:00
 23/33 anonim ***** válasza:

"Ez nem átverés, ez van a törvényben. Az, hogy nem olvasták el az nem az állam hibája. "

Nem lehet az állam tájékoztatási kötelezettségét csak a Magyar Közlönyre szorítani. A KATA-sok nyugdíjszámítását sosem kötötték az emberek orrára, olyannyira nem, hogy a pénzügyi képzéseken sem került elő soha ez az információ. Elő tudom venni az elmúlt 10 évből a gyerek közgázos tankönyveit mind középiskolai, mind mérlegképes, mind pedig egyetemi képzési idejéből és egyikben sincs normálisan leírva ez. Amikor annak idején én is eljátszottam a KATA gondolatával és rákerestem az interneten, úgy emlékszem csak az Adó.hu volt, ami erre jobban rávilágított, de ennyi. Ha valaki letakarja a kisujjával a szerződés apróbetűs részét, persze, hibáztathatom magamat, hogy nem voltam figyelmesebb, de ez semmiben sem menti fel azt erkölcsileg, aki meg takargatta a dolgokat.

dec. 31. 13:08
 24/33 anonim ***** válasza:
Nagyon kevesen kapják ezt. Ezen keveseknek, simán lehetne annyit adni, hogy megéljenek belőle. Azért nem emelik, mert ez sok mindennek az alapja számításnál. Vagy is az egészet igen csak át kéne variálni, mert ezen összeg emelése, sokszorosa lenne annak az 50-100 ezer ember aki ilyet kap.
dec. 31. 13:21
 25/33 anonim ***** válasza:
26%
Illetve pontosítok: Mindenki tudta, hogy az 50 ezres KATA nem ad majd teljes nyugdíjat. Amit nem kötöttek az emberek orrára az, hogy pont az ennek ellentételezésére kitalált 75 ezre KATA sem ad teljes nyugdíjat.
dec. 31. 13:21
 26/33 anonim ***** válasza:

22: Nem rajtad kérek számon, de ahogy az előző, 23-as is írta, tudva levő, hogy az emberek nem olvasnak el szerződést, nem olvasnak törvényt. A könyvelő közli velük a tudnivalókat. Mint ahogy neked is szóltak. A könyvelő ha nem éppen kivan a sok munkától, szól az ügyfelének a fontosabb tudnivalókról. Mert tudod, főleg ha hónap végén esik be valaki, hogy kellene neki könyvelő, amikor úgyis sok munka van, nehéz mindenre odafigyelni.

A KATA esetében ez volt a csapda, hogy a KATA-hoz nem kellett könyvelő. Így nem is szereztek sokan tudomást a pontos szabályokról. Akkor írok neked egy meglepőt, a KATA-sok nem kis része még az IPA-t sem fizette, mert azt hitte, hogy a havi 50 ezerben az IPA is benne foglaltatik.

Sok Kft tulajdonossal is találkozok, akik szintén nincsenek tisztában a törvényekkel. Mert ezek az ügyvezetők azt mondják, hogy te vagy a könyvelő, azért kapod a pénzedet, hogy könyvelj és szólj, mit kell csinálni.

Ez a KATA-nál nem volt, nem szólt nekik senki, ha roszul tudtak valamit.

Nem akarom magamat mentegetni. Mert miért kéne?

Én csak azt akarom bizonyítani, hogy így vannak a dolgok ahogy leírtam.

A KATA-ról még annyit, hogy félreérthetően fogalmaztam, mert nem megszűnt, hanem csak cégeknek nem lehet már számláznia a KATA-s vállalkozóknak. Kivéve a taxis vállalkozóknak, mert ők továbbra is számlázhatnak a cégeknek. De a KATA még mindig létezik, a lakosságnak szolgáltatók továbbra is használhatják. Az ő nyugdíjuk miatt nem aggódik az állam?

Nem, mert az az igazság, hogy a KATA-ból azért tereltek ki mindenkit (kivéve taxisokat) akik cégeknek számláztak, mert már nőtt az államháztartási hiány és ezt a magasabb adófizetési kötelezettséggel járó más adózási formából akarta pótolni a kormány.

dec. 31. 13:27
 27/33 anonim ***** válasza:
A minimál nyugdíjat azok kapják, akiknek nincs meg az éve. Anno sokan feketéztek. Akkor nem sajnáltak senkit, hogy zsebre tették az adót Félre is rakhatták volna maguknak egy jó nyugdíjalaphoz, nem tették. Miért sajnáljak olyat, aki aktív korúként a közös teherviselésből kihúzta magát, most meg tartja a markát, hogy a közös teherviselés gondoskodjon róla?
dec. 31. 14:27
 28/33 A kérdező kommentje:
A legtöbb adót a politikusok és a családtagjaik, haverjaik teszik zsebre, akik luxuskörülmények között élnek és már annyit harácsoltak össze, hogy a még meg sem született ükunokájuknak sem lesz soha semmi anyagi gondja. Eközben a kisembereket meg egymásnak ugrasztják teljes szociális érzéketlenséget keltve a társadalom erre fogékony tagjaiban. Ez nagyon szomorú. Talán ki kellett volna írnom választási opcióként, hogy miért fizessünk egyáltalán 28.500 forintot annak, aki nem érdemli meg. Dögöljön éhen és kész! :-(
dec. 31. 16:15
 29/33 anonim ***** válasza:
100%
#28 Na, ez a tökéletes demagóg propaganda amit lenyomtál. Remélem csak pénzért teszed és nem vagy olyan hülye hogy el is hiszed.
dec. 31. 17:10
 30/33 anonim ***** válasza:

28. [link]

"Akinek az utóbbi 13 évben minimális (vagy annál is kisebb) nyugdíjösszeget állapítottak meg, az az esetek túlnyomó többségében Magyarországon kívül más államokban is szerzett nyugdíjjogosultságot, s a magyar nyugdíja csak pro rata temporis, azaz időarányos (nemzetközi rész-) nyugdíjnak számít az EU társadalombiztosítási koordinációs rendeletei vagy az adott állammal fennálló kétoldalú szociális biztonsági megállapodás szerint."

A lényeg, hogy nagy részük nem csak ezt a minimál nyugdíjat kapja, mert más országból is van nyugdíja, hanem ez ami a magyar nyugdíjrendszerből jár neki.

dec. 31. 18:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!