Szíved szerint kötnéd valamilyen extra követelményhez a választójogot?
Vicces, elküldtem egy választ két részletben, az egyik fele 100%-ot, a másik fele 50%-ot ér :D Van egy 150%-os válaszom.
A kérdésről: gondolkoztam még a dolgon, illetve megihlettek az időközben érkezett válaszok.
Eleve ott indul a dolog, hogy ma a pártok programja teljesen megalapozatlan (lásd Fidesz: "azért nem tudjuk tartani a programot, mert sokkal rosszabb helyzetben van az ország, mint gondoltuk"). Nem rendelkeznek elegendő információval a kidolgozásakor, így nem csoda, ha tarthatatlan programokkal nyernek.
Szóval a legfontosabb, hogy meg kellene oldani, hogy az induló pártok pontosan képben legyenek az ország helyzetével és az alapján készítsenek programot - amit aztán keményen be is vasalunk rajtuk mi, választópolgárok.
Ebben az esetben nem is számítana, hogy az ember tudja, hogy ki az az Orbán Viktor vagy Gipsz Jakab, aki indul. Mert a program számítana.
A szavazóknak mindenképp kellene egy minimális intelligenciaszint, szívem szerint ezt valahová 110-120 felé raknám. De csak mert tudom, hogy elméleti a dolog és nincs aki meglincseljen érte :)
Ezen kívül elvárható még minden szavazótól, hogy legyenek közgazdasági és történelmi(!!!) ismeretei. Mert ezekből tud építkezni, ezekből tud következtetni.
Az idei választás szolgált néhány igen elgondolkodtató információval számomra. És ezek közül a legszomorúbb az, hogy az emberek többsége még az ismerőseim között is, holott nem debilekkel vagyok körülvéve, nem képes az orránál tovább látni. Nem egyszer zártam le azzal egy vitát, hogy jó, hagyjuk, nem tudjuk meggyőzni egymást, de ne nekem legyen igazam. Sajnos azóta minden félelmem beigazolódott. És ez nem véletlen, mert minden további nélkül le lehetett vezetni a rendelkezésre álló információkból. Csak általában két eset van: sokan nem képesek levezetni, valamint sokakat nem is érdekel a dolog, csak úgy ikszelnek egyet vaktában.
Na, új szűkítés jutott eszembe: csak olyan szavazhasson, akit érdekel annyira a politika, hogy követi a fejleményeket.
Csak így végül nem sokan maradnának, akik szavaznak :D
"a középiskolában kötelezően tanítsanak gazdaság, pénzügyek és politika alapjait."
Úgy is jó. :)
Csak akkor az a tárgy legyen már érettségitárgy is!
Jogos a kérdés, de mennyire lehetsz őszinte? Már kérdeztem én is hasonlót korábban és jól elszidták a hátsómat, mert csak úgy nem engednék szavazni senkit sem fontos kérdésekben. Sokan azt kifogásolják, hogy mi alapján szűrnék mindezt, mások meg, hogy a demokráciában mindenkinek joga van... és akkor itt kérdeznék! Ha felteszek egy építészethez tartozó komoly szakmai kérdést akkor kinek a válasza hitelesebb? Egy építészmérnöké, aki gyakorlatban is érti a dolgát és nap mint nap benne dolgozik, vagy egy olyan politikusé, aki soha életében 1 napot sem dolgozott A Munka és hétköznap világában és a bársonyszékből írja a törvényeket. Nos? A szavazás is valami hasonló dolog ehhez. De hát fenn kell tartani sunyin a demokrácia és a nagy jogvédő állam látszatát.
Egyébként meg az ember tömegben könnyen manipulálható és később azt lehet mondani, hogy hisz a nép ezt meg azt megszavazta demokratikusan. Szerintetek a nép mikor szavazta meg, hogy a vagyonát ki lehet menteni Svájcba, vagy tőzsdézni, lobbizni lehet vele, vagy a földjét, az állam tulajdonát el lehet adni fillérekért? Megszavaztuk ezt? Mikor?
Én kötném a dolgot, mondjuk egy kb 25 évhez, amikor már élt pár évet a szavazó a valóságban és nem olyan könnyen becsapható, valahol limitálnám is, mert hisz a szegény nyugdíjasnak is van veszteni valója és valljhuk be őszintén, sokan már nem a toppon vannak. De az is igaz, hogy sok nyugdíj korhatár feletti zseniális agy van. Csak sajnos ezek a háttérben maradnak.
Szóval nehéz kérdés ez. Addig is maradunk a demokrácia árnyékában.
Minimum 8 általános 8 év alatti elvégzése! Minimum 25-, maximum 65 éves életkor.
A választhatóságot is 30-60 éves korhoz kötném!
Magyar Gárda tagsághoz . :D
"8 év alatt elvégzett 8 általános" te nagyon hülye vagy .
Aki 1.ben megbukott mert nem tudott olvasni , de a 8-at kitünő bizonyitvánnyal végezte , azt kitiltanád a választók közül pl ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!