Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Már nem élünk olyan jólétben,...

Már nem élünk olyan jólétben, mint a 2000-es években? Már nincs és a jövőben sem lesz olyan jólét?

Figyelt kérdés

Egyre drágább lesz minden, az emberek már nem engedhetik meg azt maguknak, mint régen. A társadalmi osztályok közötti szakadék növekszik, eltűnőben van a középosztály. Nincs már az a szociális biztonság és kulturális szemszögből is hanyatlik a világ.

És itt nem csak Magyarországra gondolok, hanem úgy világszinten. Vagy legalábbis a nyugati világra.

jan. 31. 19:50
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
52%
A 2000es évek sokkal biztonságosabb volt. Talán nem volt annyi tárgyra pénzed, de akkor még nem is volt úgy aliexpress meg temu, tehát muszáj volt drágább márkát venni. Viszont a kaja bőven olcsóbb volt, korrekt tömegközlekedés volt cserébe drágább autózás. Ha valami bajod volt a kórházban egyből elláttak ilyenek... Most sokkal jobban magadra vagy utalva. Több mindent megengedhetsz ma, talán nagyobb a szabadság, de több pénzért. Ez pedig annak a rétegnek jó aki pénzes. Így növekszik a társadalmi szintkülönbség. Én mindezek ellenére azt mondom, hogy a 2000es évek a legjobb volt. 36 éves vagyok
jan. 31. 22:02
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

Így van, ahogy írtad.

Az átlag embernek jobb volt.

Az albérlet nem volt luxus, nem éltek 40 évesen a szüleikkel emberek, a kaja olcsóbb volt, a rezsit kifizetted.

Ami most van, az a pénzes rétegnek jó, sokan munka nélkül élnek jól, lakáskiadásból pl.

Na, ez nem volt a 2000es években.

jan. 31. 22:10
 13/18 PMC Wagner ***** válasza:
0%

"Kicsit gyagyás lehetsz felebarátom. A 2000-es években volt a legmélyebben a gazdaság. Fizetés előtt egy héttel, már egy kávéra sem volt pénze az átlag melósnak. Olcsóbb volt minden. Ez igaz. De a fizetések is 50-60 000 forint között mozogtak."

Most sincs! Én étterembe jártam ebédelni még tavaly. Most már hetente sem engedhetem meg ezt magamnak....

febr. 1. 01:28
 14/18 A kérdező kommentje:
Igen, 2020 óta minden rosszabb. Most nem engedhetünk meg magunknak olyan dolgokat, pl étterembe járást, amik 2020 előtt még természetesnek számítottak.
febr. 1. 01:54
 15/18 anonim ***** válasza:
0%

Rossz volt az már előtte is.

Hidd el, van egy réteg, aki most is étterembe jár, meg akkor is elmennek majd a Balatonra nyaralni, ha 10 ezer Ft lesz egy lángos, ők akkor is elmennek majd szavazni, az ostobáknak meg elég a propaganda meg az, hogy 20 éve mi volt, arra nem gondolnak, hogy nem az ellenzék kormányoz 14 éve, de még mindig a múltra mutogatnak.

Mikor ők voltak kormányon éppen csak beléptünk az Unióba, gazdasági válság volt.

Bele se gondolnak, hogy a többségnek mennyivel jobb lenne, ha egy unió barát kormány lenne, nem szálltak volna el a lakásárak.

febr. 1. 02:16
 16/18 A kérdező kommentje:
Pont ezt mondom, hogy egyre nagyobbak a társadalmi különbségek. Egy réteg megveszi 10 ezerért is a balatoni lángost, mások meg csúsznak lefelé és egyre kevesebbet engedhetnek meg maguknak.
febr. 1. 02:24
 17/18 anonim ***** válasza:
34%

Hát én egy dologban vagyok biztos: az emberek véleménye nem a valós életszínvonaltól függ, sokkal inkább szubjetkív érzelmekről, előítéletektől.

2020-hoz képest hátralépés van, és egészen más a megszokott jóról lemondani, mint eleve nem is birtokolni. Anyósomnak 2003-ban 6km-t bicikliett munkába oda-vissza még télen is, hogy spóroljon. Most ki van akadva a benzin árán, de akkor is mindenhova autóval megy. Annál, hogy hol vagyok, érzelmileg sokkal többet számít, hogy honnan jutottam oda.

Baromi érdekes még a pártpreferencia. Éppen ma reggel olvastam a kiszamolo.hu-n egy statisztikát, hogy az USA-ban amint Joe Bident beiktatták, a republikánus szavazók 1 hónap(!) múlva azt érezték, hogy brutálisat esett a gazdaság. A demokrata szavazók pedig - ki hinné - éppen fordítva. Vajon mi változhatott meg az USA gazdaságában 30 nap alatt? Semmi. Én ugyanezt látom itthon: ha ellenzéki szavazót kérdezel, akkor nyomorgunk és romokban az ország, ha fideszest, akkor minden fasza - de ha nem is egészen fasza, egészen biztosan 10x jobb, mint Gyurcsány idején.

Ráadásul k.rvára egyéni is. Aki mondjuk belenyúlt egy jóféle svájci frank hitelbe a kétezres években, és sikerült rendeznie magát és újrakezdeni a 2010-es években, annak most sokkal jobb. Aki mondjuk tanári fizetésből éldegélt, annak a kétezres szerintem versenyképesebb volt a fizetése, mint manapság. Pl három gyerekkel lenni sokkal könnyebb most, mint 20 éve, gyerek nélkül ingatlant szerezni meg... hagyjuk.

Szóval a kérdés érdekes és bonyolult, nincs egyértelmű válasz szerintem, fontos a nyitottság.

febr. 1. 10:25
 18/18 anonim ***** válasza:
0%
Szegényekre rosszabb jövő vár , a gazdagokra pedig jobb.
febr. 1. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!