Ellenzék milyen családpolitikában gondolkodik?
Ti milyen családtámogatást csinálnátok?
Mi a véleményetek: Kell támogatni a gyermekvállalást, családokat?
#6 "Ilyen alapon akkor vonjunk meg minden szociális támogatást. Minek akkor TB?"
Én egyébként egyetértek ezzel. Teljesen feleslegesen fizetem a TB-t. Ha komolyabb műtétre lenne szükségem, már annak az árát is bőven befizettem, talán már duplán is. De nincs. Viszont ha elküldenek MRI-re, akkor fél évet kell várnom, hogy bekerüljek. Köszi, megyek magánhoz.
Na jó, finomítsunk: legyen választható, hogy akarom-e a TB-t, szeretném-e fizetni és igényt tartok-e az állami egészségügyre, vagy nem szeretném, és ha bajom van, akkor megoldom & fizetem én a költségeket.
13
Ami azért lesz jó mert?
Azt amúgy tudtad hogy a fehér ember van a világon már kisebbségben? 😀
" a fehér ember van a világon már kisebbségben? 😀"
"Már?" Mindig is.
Komplex kérdés.
Egyrészt, igen, kell egy jó oktatás és egészségügy. Itt hatalmas reformokat kellene végrehajtani. Ez a magasan képzett rétegnek kedvezne, mivel szívesebben vállal gyereket, ha jó az országban ez a két terület.
Másrészt, szükség van egy elég komoly bérlakás programra, viszont nem olyanra mint nyugaton, mert meg kell változtatni a lakások méretét, amit alapból építeni szoktak. Egy egyszobás lakásba senki nem fog és nem is tud gyereket vállalni. A jelenlegi nagy városi ingatlanokat úgy építik, hogy nyomorogni lehet csak bennük. Egy egyszerű példa, ahhoz, hogy remote tudj dolgozni nyugodtan, máris kell egy extra szoba, a hálószobád nem játszik, mivel az valójában közös a pároddal.
Szociális támogatásra is szükség van ,hogy felzárkóztassuk a leszakadó rétegeket, viszont itt nem vakon kell kitömni őket pénzzel, hanem a támogatás lehet pl. élelmiszer formájában is, pl. kifejezetten égeszséges ételekkel, amiket alapből nem vennének. Emellett lehetne feltétel, hogy szociális dolgozóval kell rendszeres együttműködniük vagy pszichológusi látogatások. További szintén opció, hogy akkor is kapnak extra pénzt, amíg a gyerek iskolába jár, így nem akarják majd, hogy 16 évesen kiessen. Erre is számtalan elképelés lehetséges.
Szorgalmazni kell az közintézményen kívüli felügyeletet. Sokan nem vállalnak gyereket, mert nincs kire egyszer-egyszer rábízni a gyereket, amíg elmegy a pár egy moziba, ezért lehetne civil programokat szervezni, kezdeményezni, ahol a felügyeletet biztosítják és a gyerekek együtt játszhatnak.
Régen azért is vállaltak több gyereket, mert gyakori volt a több generáció ház, és amíg a szülők elmentek a nagyszülők figyeltek. A nagyvárosokban, ahol nagyon kis lakások vannak, ott esélytelen több generációnak beköltöznie, mégha akar is, akkor is baromi drága.
Ezért is indult el a termékenységi ráta lefelé.
És azért kell ilyen szempontból megközelíteni a helyzetet, mivel Mo.-on a legtöbb meg nem született gyerek, az ez 1., illetve 2. és nem a 3. vagy 4., ahogy a fidesz képzeli.
Ez a szemben állítás nem állja meg a helyét, mert a fidesz sem a munkaviszonyhoz kötötte, hanem keresethez. Minél jobban kerestél annál jobban jártál ezekkel a támogatásokkal.
Az autó támogatás esetén pl. le kellett tenni önrészt, ha ti hónapról hónapra éltek, akkor nem tudjátok igénybe venni a támogatást. Az adókedvezményekkel szintén jobban jár, aki többet adózik.
Ezért, a fidesz a felsőközéposztályt támogatta, míg az ellenzék a szociális rászorulóknak segítene.
Ez önmagában nem igaz. Nyilván jobb helyzet lenne, de nem akarnának csak a jobb egészségügy és oktatás miatt gyereket vállalni.
"Arra meg tudjuk kik szülnek.."
Igen, a szegények és a magyarok jelentős része is szegény.
"A CSOK,a családi adókedvezmény ,és a babaváró is elsősorban a Magyar lakosságot (meg a ner vállakozókat) segíttette."
Ez simán nem igaz.
2018-ban volt egy felmérés, hogy ezen kedvezmények 50%-át a felső 10% használta fel. Vagyis a gazdagokat segítette ez a támogatási forma.
"A baloldali ellenzék szégyene hogy ez, amit leírtál, kb a Mi Hazánk programja"
Lol, melyik univerzumban? :DDD
Nem igazán, a legtöbb dolgot, amit említett az majdnem minden ellenzéki párt programjában benne van.
A mihazánk programjában viszont olyan elemek vannak, amik több 100 évvel repítenének vissza minket az időben. Szabályosan olyan dolgokat akartak, amiket tudományos munkát már igazoltak, hogy ront a helyzeten.
"Miért én fizessem meg gyerektelenként azt hogy valakinek volt 1-2-3 jólsikerült éjszakája?"
Mert pl. amikor már nem lesz kereseted, de mégis szükséged van egészségügyi ellátásra, akkor már ezen gyerekek fizetéséből tartják fenn az egészségügyet.
"legyen választható, hogy akarom-e a TB-t, szeretném-e fizetni és igényt tartok-e az állami egészségügyre"
Csak annak pont nincs értelme.
Egyrészt, ezzel eléred, hogy a "nagyon tanult" emberek azt mondják, hogy "én nem tervezek kórházba kerülni" és nem fizetik majd és meghalnak vagy adósságba verik magukat, aminek szintén lehet vége az öngyilkosság is. Te is akármennyire "De nincs" szükséged az egészségügyre most, lehet, hogy 2 év múlva lesz.
Egy egyszerű példa: kétoldalas pajzsmirig műtét 740 ezer, legyen minden vizsgálattal együtt mondjuk 1 millió, jelenleg 9600 forintot kell fizetni tb-re minimum, kerekítsuk 10 ezerre. Több, mint 8 évig kell fizetned, hogy te kifizesd ezt az árat.
Tehát ha 5 komolyabb műtéted van, akkor máris kimerítetted az összeget, amit befizettél. És akkor nem beszéltünk arról, hogy normális esetben évente szűrővizsgálatokra kellene járni. (Most rákerestem és az éves vizsgálat az magánban 35 ezer jelenleg.)
Másrészt pedig, annyian fogják lemondani a TB-t, hogy nem fogja megérni a közegyészségügy fenntartása, ami miatt mindenkit belekényszerítesz a magánellátásba, ami Amerikában se működik jól.
Amerikában költenek a legtöbbet egészségügyre az emberek és ahhoz képest ők kifejezetten rövid ideid élnek Európához hasonlítva.
Ezt gondold végig pl. tűzoltósággal. Ha csak az fizetné, aki akarja, akkor is a tűzoltóknak el kell oltani azokat a házakat is, akik nem fizetnek, pusztán azért, mert ha már tovább terjed, akkor sokkal nehezebb dolguk lesz.
Ha pedig eloltják annak is, aki nem fizet megelőzési célból, akkor a végén senki nem fog fizetni a tűzoltóknak.
#16 Egyéni vállalkozóként pontosan tudom, hogy mennyi TB-t fizetek be, idén eddig 700 429 forintot. 6 hónapra. Gondolom érthető, hogy inkább választhatnám azt, hogy én ezt inkább megtartom és pár millát félreteszek arra, hogy ha bajom lesz, akkor abból tudom fizetni a műtétet, kórházi ellátást. Emellett egyszer sem voltam orvosnál.
A magánellátásba egyszrészt nem én kényszeríteném bele az embereket, másrészt már most bele vannak kényszerítve, ha nem szeretnének megdögleni.
A tűzoltóságnak meg semmi köze nincs a TB-hez.
"Egyéni vállalkozóként pontosan tudom, hogy mennyi TB-t fizetek be"
Úgy látszik mégse tudod annyira jól.
Egyrészt, nem sikerült megértened, hogy én a minimum összegről beszéltem, ami garantálja neked a szolgáltatást, akkor is ha munkanélküli vagy.
Másrészt, a "TB" vagyis az a 18.5%-os adó, nem teljes egészében az egészségügyi szolgáltatásra megy, míg mi arról beszéltünk, szóval még ha ki is kerülne ez az összeg, akkor elég magas lenne a TB-d, mivel az összeg nagy része nyugdíjjárulék.
Hogy számszerűsítsük. a 18.5%-ból 10%pontnyi a nyugdíjjárulék és az egészségügyre mindössze 4%pontnyi megy el, vagyis kevesebb, mint a negyede.
Te ezzel a számmal számolva félév alatt kb. 150 ezer forintot fizettél, hogy kapj ellátást a kórházban, ha kell.
Vagyis havonta 25 ezret.
Tehát ha nem lenne közegészségügy, akkor ezt a 25 ezret spórolnád meg havonta, ami egyébként magánellátásban nem sok.
"Gondolom érthető, hogy inkább választhatnám azt, hogy én ezt inkább megtartom és pár millát félreteszek arra, hogy ha bajom lesz"
Nem igazán, mivel nem pár millát fizetsz be.
Te évente 300 ezer forinttal járulsz hozzá az egészségügyhöz. Ez rettentően kevés ahhoz, hogy ha komolyabb bajod legyen, akkor ki tudd fizetni az ellátásod.
(300 ezerrel 40 év alatt 12 milliót raksz félre.)
"Emellett egyszer sem voltam orvosnál."
Akkor honnan tudod, hogy mondjuk nincs rákod, amit ha ma kezelnének, akkor megúsznád 1 millióval, viszont ha akkor veszik észre, amikor nagyobb a baj, akkor már 20 millióba kerülnél, ami a 12 milliódból már ki se jön.
"A tűzoltóságnak meg semmi köze nincs a TB-hez."
Elég röhejes, hogy nem sikerült felfogni a hasonlatot.
Ha ilyen alapok nem mennek, akkor miért vállalkozol és miért nem vagy iskolában?
15
"Szociális támogatásra is szükség van ,hogy felzárkóztassuk a leszakadó rétegeket, viszont itt nem vakon kell kitömni őket pénzzel, hanem a támogatás lehet pl. élelmiszer formájában is, pl. kifejezetten égeszséges ételekkel, amiket alapből nem vennének. Emellett lehetne feltétel, hogy szociális dolgozóval kell rendszeres együttműködniük vagy pszichológusi látogatások. További szintén opció, hogy akkor is kapnak extra pénzt, amíg a gyerek iskolába jár, így nem akarják majd, hogy 16 évesen kiessen. Erre is számtalan elképelés lehetséges."
Csak tudod ez nem az öszefogott ellenzék programja ,mert ők ahogy Te mondtad :Vakon tömnék ki őket, lásd a családi duplájára emelése, amiből Lakatos Armando,és Dzsenifer annyit ért meg, hogy több gyerek több pénz...
"Ez a szemben állítás nem állja meg a helyét, mert a fidesz sem a munkaviszonyhoz kötötte, hanem keresethez. Minél jobban kerestél annál jobban jártál ezekkel a támogatásokkal."
Tehát munkához kötötték ,hisz azok keresnek akik dolgoznak...:D
"Az autó támogatás esetén pl. le kellett tenni önrészt, ha ti hónapról hónapra éltek, akkor nem tudjátok igénybe venni a támogatást. Az adókedvezményekkel szintén jobban jár, aki többet adózik."
Semmilyen nagyobb értékű dolgot, legyen az lakás, autó, ne hitelezzen be olyan ,aki egy nyamvadt önrészt nem tud letenni, mert csak baj lesz belőle!
az adókedvezményt megint azok tudták igénybe venni akik dolgoznak.
Ohh de szörnyű...:)
"Ezért, a fidesz a felsőközéposztályt támogatta, míg az ellenzék a szociális rászorulóknak segítene."
A felső középosztály magyar, az úgynevezett szociálisan rászorulók, értsd "kiscsaládok" meg olyanok aki parasztozzák a magyart...
"Igen, a szegények és a magyarok jelentős része is szegény."
Ez következetesen hazugság.
Nagyon marginális a mélyszegény magyarok 3-8 gyereket vállaló része, a cigányokhoz képest.
"Ez simán nem igaz.
2018-ban volt egy felmérés, hogy ezen kedvezmények 50%-át a felső 10% használta fel. Vagyis a gazdagokat segítette ez a támogatási forma."
Ez sem igaz, én is felvettem meg egy rakat ismerősösöm is, és sajnos nem vagyunk felső 10 %ban.
De ha igaz is volna, akkor is a magyarokat támogatták velük, hisz a felső középosztályt inkább ők alkotják.
"Csak tudod ez nem az öszefogott ellenzék programja ,mert ők ahogy Te mondtad :Vakon tömnék ki őket, lásd a családi duplájára emelése"
Rossz példa, mert 25 ezer forint sehol nem kitömés. Ez már egyetlen nagy bevásárlásra sem elég, szóval amit állítasz, az nem igaz.
"Tehát munkához kötötték ,hisz azok keresnek akik dolgoznak...:D"
Az is dolgozik, aki havi 100 ezret keres és az is, aki havi 1 milliót, mégis az járt jobban, aki havi 1 milliót keresett, szóval megint nincs igazad és keresethez lett kötve.
"Semmilyen nagyobb értékű dolgot, legyen az lakás, autó, ne hitelezzen be olyan"
Ez simán nem releváns. Az autó nem hitel volt, ha beleraktad az önrészt, akkor ingyen odaadta az állam a többi részét.
Szóval megint nincs igazad. Itt csak arról van szó, hogy ha egy család, aki rászorul és hónapról hónapra él, az nem kaphatja meg ugyanazt a 2.5 milliót, amit megkap az is, aki havi 5 milliót keres.
"az adókedvezményt megint azok tudták igénybe venni akik dolgoznak."
Nem, leginkább azok, akik jól keresnek. Itt semmi köze az egésznek a munkához.
A rászoruló szarul kereső, emiatt szarul adózó család kevesebbet kap, mint aki röhögve el tudna tartani még 10 gyereket.
"A felső középosztály magyar, az úgynevezett szociálisan rászorulók, értsd "kiscsaládok" meg olyanok aki parasztozzák a magyart"
Ahogy a szegény réteg jelentős része is magyar.
2019-es MNB felmérés szerint a lakosság 2/3-ának kevesebb mint 100 ezer forint félretett pénze volt. A roma kisebbség legszélsőségesebb becslés esetén is 1.5 millió tehető, vagyis kb. 4 millió magyar volt kizárva abból, hogy a 2.5 millió forintos autó támogatást megkapja.
"Nagyon marginális a mélyszegény magyarok 3-8 gyereket vállaló része, a cigányokhoz képest."
Az a helyzet, hogy nem. Itt egy 2014-es tanulmány, ebből fogok számokat idézni: [link]
660 ezer magyar volt mélyszegénységben, miközben csak 540 ezer cigány.
Továbbá a gyerekesek is bizony ebbe a kategóriába esnek, mivel a mélyszegénységben élő magyarok átlagosan 3.86 gyerekekkel rendelkeznek, míg a mélyszegénységben élő cigányok 4.75-tal.
Vagyis, mind a mélyszegénységban élő magyarok, illetve cigányok 3 gyerek feletti számmal rendelkeznek átlagban.
"Ez sem igaz, én is felvettem meg egy rakat ismerősösöm is, és sajnos nem vagyunk felső 10 %ban."
Ez érvelési hiba.
Most azt sikerült leírnod kb., hogy mivel te balkezes vagy és van sok balkezes ismerősöd, ezért kizárt, hogy az emberek többsége jobbkezes legyen.
De, bizony igaz, a felső 10% használta fel a támogatások felét.
"és sajnos nem vagyunk felső 10 %ban."
Nem tudom milyen kereseted van, de nem olyan nehéz ezekbe kerülni. Tegyük fel, hogy te is és a párod 300 ezret kerestek havonta bruttó és van 2 gyereketek. Az azt jelenti, hogy egyfőre jutó jövedelem nálatok bruttó 1.8 millió, ahogy látod, ezzel az összeggel 2020-ban már a 8. jövedelmi tizedbe estek:
Én pl. amikor megkaptam a kezdő fizetésem, akkor egyből a felső 10%-ba estem és egyébként így se tudok lakást venni.
"De ha igaz is volna, akkor is a magyarokat támogatták velük, hisz a felső középosztályt inkább ők alkotják."
Csak a támogatásnak pont az a lényege, hogy annak segíts, aki a legnagyobb bajban van.
Vagy szeretnéd, ha pl. a gyereked balesetet szenved és az orvosok előbb mindenki mással foglalkoznának, mert a többi 100 embernek a sorban kisebb baja van?
Amúgy pont az lenne a cél a támogatássokkal, hogy a leszakadó réteget felzárkóztassák és ne legyenek pl. mélyszegények vagy aluliskolázottak.
Amit te szeretnél az az ország szétrohadásához vezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!