Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Ha eddig Orbánék rossz gazdasá...

Ha eddig Orbánék rossz gazdaságpolitikája volt a felelős a rossz forint árfolyamért, forint gyengülésért, akkor most Orbánék jó gazdaságpolitikája felelős a 365Ft-os jó forint árfolyamért, a forint erősödéséért?

Figyelt kérdés

Ezt hallgatom egy éve, hogy a forint romlásáért kizárólag Orbán meg a fidesz a felelős. Akkor ebből az következik, hogy ha meg erősödik a forint akkor azért is Orbán meg a fidesz kell a felelős legyen. Szerintem ez eddig sem volt igaz, de olyan hangosan állították az ellenzékiek hogy Orbánék a felelősek a forint romlásáért, hogy kíváncsi vagyok most miért nem olvasom sehol tőlük, hogy a forint erősödéséért is Orbán lenne szerintük a felelős.

Mit gondoltok, miért nem írnak most ugyanezek a fórumok, személyek arról, hogy Orbánék milyen jól irányítják a gazdaságot, milyen jó döntéseket hoznak, mikor a forint látványosan erősödött?

Vagy lehet hogy annak volt eddig is inkább igaza aki szerint nincs ilyen szoros kapcsolat egy gazdasági vezetés és az árfolyam változása között?

2023. jún. 13. 09:17
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

Nem új, de mindig érdekes, hányféleképpen lehet látni ugyanazt. Kb ugyanarról beszélünk, de teljesen más nézőpontból - bár én nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy kijelentsem, hogy a te nézőpontod rossz. Maradjunk annyiban, hogy másképp látjuk.

"A Bokros csomagrós sokáig ment a mese, hogy jaj hogy megmentették vele az országot, de azóta szépen levezették azt is, hogy a valóság teljesen más."

Nincs szó meséről, egyszerűen a csomag megítélése akkor is vegyes volt meg most is az. Szerintem abban vita nincs, hogy a kiigazítás kellett. Biztosan lehetett volna máshogyan is, a fickó választott egy stratégiát, amivel amúgy kifordította a gazdaságot a szakadék felé vezető úton, ezzel pedig drasztikusan megvágta egy csomó kisember életszínvonalát, akik erre mindig emlékezni fognak.

"Semmit nem javított az ország helyzetén, csak a pénzmegvonásokkal sikerült elkerülni a csődöt."

Sikerült elkerülni a csődöt, kiigazítani a folyó fizetési mérleget, hitelképességet szerezni és versenyképessé tenni a gazdaságot. Szerintem ez javított az ország helyzetén. Mint mondtam: lehet, hogy lehetett volna jobban csinálni, én ezt nem tudom eldönteni.

"Nem volt 3 olyan éve ennek a kormányzatnak, hogy ne kellett volna valami hatalmas válsággal megbirkózni, a költségvetés tetemes részét arra fordítani."

Ezzel sem tudok egyetérteni. A 2010 és 2020 között tartó időszakot egy példa nélküli gazdasági fellendülésnek szokás emlegetni, amire még alig volt példa a gazdaság történetében. Olcsó hitelek, állandó növekedés és EU pénzek.

Igen, a Fidesz rossz helyzetben örökölte meg a gazdaságot, de a piszkos munka valójában már el volt végezve Bajnaiék által. Pont úgy, ahogy 98-ban Hornéktól átvették. Most állnak benne az igazi megmérettetésben. A 2020-as covid és a mostani energiaválság már olyasmi, mint amivel Gyurcsányéknak szembe kellett néznie.

Amúgy ne érts félre, abban egyetértek, hogy a szoci kormányok gazdaságpolitikája rossz volt. Van, aki egyenesen ámokfutásnak nevezi, és nem tudnék vele vitatkozni - meg nem is akarok. Én le is szavaztam őket annak idején, mert változást akartam.

Ugyanakkor most kicsit deja vu érzésem van, csak most senki nem mondja ki, hogy elk.rtuk. Ha a mutatókat nézem, bizonyos szempontból ugyanott vagyunk, mint 93-ban. Pl az államadósság hasonló mértékű GDP arányosan, az infláció is hasonló. Én nem azt mondom, hogy a szocik jobbak voltak gazdaságpolitikában, csak azt, hogy Orbánék sem igazán mutatták meg, hogyan kell ezt csinálni.

2023. júl. 7. 08:43
 22/22 Waff ***** válasza:
24%
Nem igazán értem a kérdest, de azt tudom hogy ha valami rossz azér' a zorbánvikttor a felelős...ha meg véletlen valami jó...de neeem, nem jó semmi, szóval megintcsak a zorbánvittor a hibás.
2023. szept. 17. 11:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!