Ha eddig Orbánék rossz gazdaságpolitikája volt a felelős a rossz forint árfolyamért, forint gyengülésért, akkor most Orbánék jó gazdaságpolitikája felelős a 365Ft-os jó forint árfolyamért, a forint erősödéséért?
Ezt hallgatom egy éve, hogy a forint romlásáért kizárólag Orbán meg a fidesz a felelős. Akkor ebből az következik, hogy ha meg erősödik a forint akkor azért is Orbán meg a fidesz kell a felelős legyen. Szerintem ez eddig sem volt igaz, de olyan hangosan állították az ellenzékiek hogy Orbánék a felelősek a forint romlásáért, hogy kíváncsi vagyok most miért nem olvasom sehol tőlük, hogy a forint erősödéséért is Orbán lenne szerintük a felelős.
Mit gondoltok, miért nem írnak most ugyanezek a fórumok, személyek arról, hogy Orbánék milyen jól irányítják a gazdaságot, milyen jó döntéseket hoznak, mikor a forint látványosan erősödött?
Vagy lehet hogy annak volt eddig is inkább igaza aki szerint nincs ilyen szoros kapcsolat egy gazdasági vezetés és az árfolyam változása között?
Nem új, de mindig érdekes, hányféleképpen lehet látni ugyanazt. Kb ugyanarról beszélünk, de teljesen más nézőpontból - bár én nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy kijelentsem, hogy a te nézőpontod rossz. Maradjunk annyiban, hogy másképp látjuk.
"A Bokros csomagrós sokáig ment a mese, hogy jaj hogy megmentették vele az országot, de azóta szépen levezették azt is, hogy a valóság teljesen más."
Nincs szó meséről, egyszerűen a csomag megítélése akkor is vegyes volt meg most is az. Szerintem abban vita nincs, hogy a kiigazítás kellett. Biztosan lehetett volna máshogyan is, a fickó választott egy stratégiát, amivel amúgy kifordította a gazdaságot a szakadék felé vezető úton, ezzel pedig drasztikusan megvágta egy csomó kisember életszínvonalát, akik erre mindig emlékezni fognak.
"Semmit nem javított az ország helyzetén, csak a pénzmegvonásokkal sikerült elkerülni a csődöt."
Sikerült elkerülni a csődöt, kiigazítani a folyó fizetési mérleget, hitelképességet szerezni és versenyképessé tenni a gazdaságot. Szerintem ez javított az ország helyzetén. Mint mondtam: lehet, hogy lehetett volna jobban csinálni, én ezt nem tudom eldönteni.
"Nem volt 3 olyan éve ennek a kormányzatnak, hogy ne kellett volna valami hatalmas válsággal megbirkózni, a költségvetés tetemes részét arra fordítani."
Ezzel sem tudok egyetérteni. A 2010 és 2020 között tartó időszakot egy példa nélküli gazdasági fellendülésnek szokás emlegetni, amire még alig volt példa a gazdaság történetében. Olcsó hitelek, állandó növekedés és EU pénzek.
Igen, a Fidesz rossz helyzetben örökölte meg a gazdaságot, de a piszkos munka valójában már el volt végezve Bajnaiék által. Pont úgy, ahogy 98-ban Hornéktól átvették. Most állnak benne az igazi megmérettetésben. A 2020-as covid és a mostani energiaválság már olyasmi, mint amivel Gyurcsányéknak szembe kellett néznie.
Amúgy ne érts félre, abban egyetértek, hogy a szoci kormányok gazdaságpolitikája rossz volt. Van, aki egyenesen ámokfutásnak nevezi, és nem tudnék vele vitatkozni - meg nem is akarok. Én le is szavaztam őket annak idején, mert változást akartam.
Ugyanakkor most kicsit deja vu érzésem van, csak most senki nem mondja ki, hogy elk.rtuk. Ha a mutatókat nézem, bizonyos szempontból ugyanott vagyunk, mint 93-ban. Pl az államadósság hasonló mértékű GDP arányosan, az infláció is hasonló. Én nem azt mondom, hogy a szocik jobbak voltak gazdaságpolitikában, csak azt, hogy Orbánék sem igazán mutatták meg, hogyan kell ezt csinálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!