Orbánnak erélyesen beköszönt a valóság?
"Matolcsy György a múlt héten bejelentette, a kormány jövőre háromszázalékosnál kisebb államháztartási hiányt tervez. Ezzel az új hatalom három hónapnyi tusakodás után kényszerűen tudomásul vette: az ország lényegében a Bajnai Gordon által elfogadott hiánypályán halad ezután is."
"Orbán Viktornak erélyesen beköszönt a valóság: az ellenzékben évekig hangoztatott megoldás, a radikális kiadáscsökkentés fedezete nélkül meghirdetett azonnali nagyszabású adócsökkentés végérvényesen meghiúsult."
És ezt egy Fidesz-közeli elemző mondta, a Magyar Rádiónak.
Tehát felesleges volt leváltani a Bajnai-kormányt, hiszen ugyanazt a gazdaságpolitikát fogja folytatni a Fidesz is. Akkor meg minek volt ez a nagy csinnadratta évekig? Talán csodára számítottak?
Ez egészen biztos. Majd ráfogják az előző kormányra, a bankokra, a nemzetközi kizsákmányoló tőkére, meg a spekulánsokra. A lényeg, hogy ők csak jót akartak, de hát meg van kötve a kezük.
És lesz jó pár birka, aki ezt is beveszi nekik.
"És az előző kormányra sok minden rá is fogható! Ez a qva nagy helyzet."
Az viszont, hogy rossz gazdaságpolitikát folytattak volna, és helytelenül becsülték volna fel a hiánycélt, a jelek szerint aligha róható fel nekik...
Nem a válság, hanem a rossz kormányzás vezette ide az országot. Nézzük csak meg a körülöttünk lévő országokat senkit sem értett úgy a válság mint minket. 2009-ben Lengyelországban 1-2%-os gazdaági növekedés volt mikor nálunk -8%. Már akkor fel kellet volna állni a szociknak és azt mondani elvtársak ezt elk...tu és elmenni a fancba.
A Fidesznek valamennyire azért folytatnia kell a megszorításokat. De miért is? Kik miatt vagyunk itt?
Hát, tudod az a helyzet, hogy a folytonos megszorítás egy ideig tényleg csökkenti a hiányt (magasabb adók, kevesebb jut az embernek, több bevétel az államnak. Megvonjuk a támogatást az iskoláktól, kórházaktól, stb stb mint pozitívba viszi a bevételt.) Csak az a baj, hogy egyszer csak kialakul az a pont, ami vészesen közeleg, vagy már el is értük, részben legalábbis: az emberek nem fognak törődni a holnappal. Ha eljön a teljes kilátástalanság, akkor jön az, hogy ma felveszem a hitelt, dőzsölök, és újra vásárolok. Pl javuló gazdasági ténynek hozzák fel sokan, hogy az emberek egyre többet vásárolnak. Csak sajnos az egyre többet azt hitelből teszik. Szépen lassan össze fog omlani a piramis, mert az IMF (aki Bajnai-kormánynak a parancsokat adta) nem ismer mást, csak megszorítást. Értem én őket: ha nekem se lenne gondom semmivel, akkor lehet én is tudnám hideg fejjel, matematikailag nézni a dolgokat.
Ők mit néznek: hogy van még, amit ki lehet préselni az emberekből. Ez igaz is: csak nem sokáig. Utána mi lesz? Ha 3 millió ember hitele bedől, és mennek utánuk a bankok, az összes cég? Ha nem lesz ember aki valahol is dolgozzon? Ha egyszerűen nem lesz termelés, mert nem lesz rá kereslet? Megmondom: az EU megvonja a vállát, mert Görögország után már nem fognak minket kihúzni a szarból. Az itt lévő tulajdon szépen átvonul külföldi kézbe (nagyrészt már most is ott van) és ennyi.
A fidesz legalább (sajnos csak külsőleg, pedig lenne esélyük) próbálkozik rángatni a gyeplőt, amit pl a fantasztikus Bajnai és Gyurcsány és Medgyesi kormányok a nyakunkba raktak. Nem csak ők, tudom én: de ettől függetlenül az elmúlt nyolc év alatt több hitelt vettünk fel, mint az előtte lévő 12 év alatt, a komplett rendszerváltás óta. Jelenleg ha egyetlen forintot se kapna semmi állami vállalat, nem működnének az iskolák, a kórházak, semmi az égadta világon, az ország termelésének, teljes adóbefizetésének 80%ka mehetne is a befektetőkhoz. Akik persze nem fogadnák el. Lassan a kölcsöneink kamata akkora, hogy nem lehetséges majd őket fizetni.
És mindeközben mi megy? A patás Orbán miatt megy fel a svájcifrank (érdekes módon minden más országban is), illetve szintén miatta nem sikerült megegyezni az IMFel sem. Aki semmi mást nem akar, mint egy újabb megszorításokkal gazdagon megszórt kölcsönt rakni a nyakunkba.
És hogy a realitások talaján maradjak: Semmi sem fog változni. Persze, vannak intézkedések, amik javítják a közhangulatot, de igazából Orbánéknak se érdekük javítani a helyzeten. És baromira nem érdekli őket. Engem se érdekelne, ha eurómilliók lennének a svájci számlámon. Ők is politikusok, mint bárki más. ŐK is hazudtak reggel délben és este, hogy hatalomhoz jussanak. Sajnos ez a magyar politikai elit, és még sajnálatosabb: ha valaki egyszer bejut oda, pillanatok alatt alkalmazkodik.
Szóval a helyzet valószínűleg javulni fog, épp annyira, ha nehezen kibírható legyen. Ha a fidesz tartaná magát a kemény gerincességhez, és kirúgná az IMF-et és tényleg élénkítené a gazdaságot, meg amennyire lehet, szembe menne az EU-val (legalábbis azon a szinten, hogy ne csak francia meg német termékeket lehessen venni, vám vagy valami hasonló) akkor lenne talán esélyünk. De sajnos tényleg az lesz, amit mindenki megjósol: meglesznek a választások, és lenyomják a torkunkon a következő IMF csomagot. Nekik nem fog fájni, nekünk meg igen.
Oh, és ezek után mondom: még mindig jobb, mint az MSZP. Igen, fideszes vagyok.
Bajnai nem MSZP-s! Független -tudtommal, csak nem volt más, aki akkor elvállalta volna...
Szerintem az egész bagázs közül ne a Bajnait szidjátok! Ő legalább nem sz@rozta a másikat, hanem csinálta a dolgát...
Amúgy az egész véleményalkotással várjatok még az ÖK választások utánig! Még túl korai bármit is mondani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!