Nem meggyőződéses fideszesek, mennyien vagytok?
Szerintem ez így nem teljesen igaz, hogy "Az egyik gyakori érv szavazásnál kormánypártiaktól, hogy nem azért szavaznak a Fideszre, mert annyira szívük csücske lenne, hanem mert nincs jobb párt jelenleg náluk. "
Inkább úgy helyes, hogy a választáson a kínálatból lehet és kell választani - vagy csinálni kell egy pártot. Ha pedig nem akarunk csinálni, akkor a meglevő pártok közül a fidesz az amelyik a leginkább megközelíti azt amit szeretnék - ezért rájuk szavazok. de a legtöbb fidesz-kdnp szavazó így van ezzel, én még nem találkoztam olyannal akinek mindegy mit mond vagy tesz a fidesz, ő vérfideszes lenne. Biztos van ilyen is, de nem találkoztam ilyennel.
Az pedig hogy kinek mekkora mértékben egyezik az elvárásaival a fidesz az nagyon változó. Nálam ez olyan 70-80%-os, a páromnál inkább 60%-os. Van akinél meg éppen csak ennyi van amit írsz, hogy a többi még ennél is kevésbé megfelelő, ezért szavaz a fideszre és nem valamelyik másik induló pártra vagy szövetségre.
de ez nem azt jelenti hogy "ha ló nincs jó a szamár is", hanem hogy ha tényleg lenne egy olyan párt amelyik 80% helyett 90%-ban fedné le az elvárásaimat, akkor a fidesz helyett azokra szavaznék. de nincs ilyen. Ettől még nem tartom rossznak a fideszt és inkább tartom magam meggyőződéses fideszesnek mint nem annak, de nem vagyok kritikátlan szavazójuk.
Akinek a Fidesz X százalékban fedezi az elvárásait, annak a számára elvileg nem létezik jobb párt. És ez az X egy nagyon kicsi szám akkor, ha nem a hasznot húzók táborához tartozik. Sőt, gyakori jelenség, hogy az X elég nagy negatív szám. Ez a látszólagos ellentmondás úgy oldható el, hogy létezik valóságos fedezet és hit-fedezet, amelynek a valósághoz semmi köze. Egy konkrét példa (még csak nem is a legjobb, de talán eléggé ismert): számos esetben hivatkoznak a rezsicsökkentésre, mint jó elvre. Akik ezt teszik, semmiképpen nem hajlandók valós számításokat végignézni arról, hogy csökkentés valójában növelés.
A "nincs jobb" az egyik legügyesebb manipulációs trükk. Ugyanis, ha azt mondom, legyen a "jósági skálán" a Fidesz értéke x, akkor felette nyilván nagyon sok érték van. És lesz, aki mondjuk 10%-kal jobbal megelégszik, de lesz, akinek a tízszeres jóság kell. Egyik könnyebben találhatna másik pártot, másik pedig semennyire. Az bizonykönnyen lehetséges, hogy a létező választék az igényeket nem elégíti ki. Az azonban abszolút biztos, hogy mindegyik toronymagasan x fölött van.
Bárkinek be lehet ezt bizonyítani, aki hajlandó (és képes) elvárásait konkrétan felsorolni, majd sorra végigvesszük, az egyes pártok ezekhez való hozzáállását, a Fideszt is beleértve. Ám enélkül csak meddő vita minden alátámasztás nélkül. A "de jobb", "de nem jobb" sorozat meg sehová nem vezet.
#2 Nosza, neki is állhatsz levezetni, hogy a rezsicsökkentés miért is nem csökkentés hanem növelés!
Azért mielőtt belelendülsz, csak szólnék, hogy család házunk van, előtte csináltattunk napkollektort, pont a nagyon magas gázárak csökkentésére és pontosan tudtuk hogy mennyibe is kerül a fűtésünk, mennyi idő alatt fog megtérülni nekünk a gáz magas ára miatt a napkollektor költsége. Ami akkor - ha nem emelkedik tovább a gáz ára csak szinten marad, akkor 10 évet jelentett volna. Mivel csökkent a gáz ára és azóta sem emelkedett - ez a megtérülés 15 év fölé emelkedett. Mivel nem átalányt fizetünk, nagyon pontosan tudom mennyivel kell kevesebbet fizetnünk a gázért mint előtte.
de azért próbáld meg elmagyarázni hogy tévedek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!