Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok hozzá, hogy a...

Mit szóltok hozzá, hogy a kormány megakarja szüntetni a magántanulóságot?

Figyelt kérdés
Mi célja ezzel a kormánynak: [link]

2019. júl. 13. 20:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Akkor a magántanulók csak egy-egy adott iskolához tartozhatnak?

Nem tartozhatnak valami központi helyre?

Azaz, ha a szülők eleve magántanulóként tervezik a gyerekük tanítását, akkor be kell íratni egy iskolába és utána az iskolától kérni a magántanulósítást?

2019. júl. 14. 15:26
 12/17 Andizsuzsi ***** válasza:
60%

"Az egyéni tanrend miért zárja ki annak lehetőségét szerinted"

Ha figyelmesen olvastad, amit írtam, akkor észrevetted, hogy szerintem nem zárja ki, pont ezért volt felesleges a tv-t módosítani. Aki eddig sem járt, ezután sem fog.

De, a magántanulónak joga van bejárni órára. Azon, hogy vannak iskolák, akik a törvényt nem tartják be, nem változtat az, hogy módosítják a törvényt. Eleve kezelhetetlen magatartás miatt nem lehetne senki magántanuló, mert mint írtam, azt csak a tanuló kezdeményezheti, az iskola nem.

2019. júl. 14. 16:03
 13/17 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"Akkor a magántanulók csak egy-egy adott iskolához tartozhatnak?"

Igen.

2019. júl. 14. 16:03
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a magántanuló is egy adott iskola tanulója.

Ott kell hogy vizsgáztassák és ott kapja meg a bizonyítványát. Még egy bizonyos osztályban is benne van a névsorban.

Azért szükséges ez, hogy a tanév során legyen konkrét tanár akit kérdezhet a tananyagról és aki összeállítja a vizsga anyagát, kérdéseit.

2019. júl. 14. 18:08
 15/17 anonim ***** válasza:
69%

5. hozzászóló, a törvényjavaslat „egyéni munkarendnek” hívja ezt (nem tanrendnek), lásd a szövegét: [link]

„Magántanuló kétféle van. Az egyik aki nem tud bejárni… A másik csoport pedig aki nem képes az iskolában elviselhetően viselkedni. Nem tanult és a többieket is csak zavarta.”

Nem értek egyet ezzel, ha már csoportosítunk, akkor létezik egy 3. csoportja is a magántanulóknak. Az általam ismert magántanulók nem viselkedésproblémások (és nincs semmilyen zavaruk), pusztán azért lettek azok, mert kicsinálta őket a poroszos rendszer, a genyó tanítónőik, ezért kerestek nekik a szüleik más megoldást.

A közhiedelemmel ellentétben pl. a Waldorf-sulikba sem viselkedésproblémás gyerekek járnak (persze nyilván vannak ott is, ahogy mindenhol), és ez a tv. a Waldorfokat is támadja.

„Csak nm értem hogy miért kell eleve ellenségesen hozzáállni állandóan mindenhez gondolkodás nélkül.

Eddig volt a fekete vagy fehér választása, most meg ott lesz a szürke minden árnyalata is.”

Ezt a „szürkítést” honnan lehet tudni? A módosítás szövege nem tartalmaz semmilyen információt arra nézve, miben lesz más az egyéni munkarend, mint a magántanulóság.

2019. júl. 15. 09:55
 16/17 Kiserdi válasza:
56%
Néhányan a jövő iskoláját is magániskolának tartják. Az interneten is részt lehet venni különböző tanfolyamokon. Mi az ha nem magániskola?
2019. júl. 18. 21:07
 17/17 anonim ***** válasza:

Lehet késve írok,de azért kifejtem a véleményemet,illetve a szükséges információkat a témát illetően.

Ahogy az egyik előttem válaszoló írta,nem meg akarják szüntetni,már megtették.Ezek a kisebb tüntetések(mondjuk ki,hogy ellenzéki),a tapasztalatok alapján nem vezetnek eredményre.2019.július 1.-én az országgyűlés megszavazta az új közoktatási törvényrendszer keretein belül többek között a magántanulói státusz eltörlését,a helyette igénybe vehető egyéni munkarend részleteit,illetve az óvodai tankötelezettség 5 éves korról 4 éves korra való csökkentését.Ez lép hatályba szeptember 2.-tol.

Az előttem lévő válaszokkal kapcsolatban annyit akarok kifejteni,hogy a kormánynak nem érdeke a magániskolák fenntartása, a gyerekek(tankötelezettek) minél nagyobb hányadát szeretnék bezsúfolni az állami iskolákba.Ebben van némi agyagi,társadalmi és szociális érdekük.A Waldorf iskolák nem problémás gyerekeknek lettek kitalálva,néhányan persze azért kerültek oda,de kivétel mindig erősíti a szabályt.Ők egyéni munkarendet folytatnak,hisz nappali tagozatosok mégis más séma mentén folyik ezekben az intézményekben az edukáció folyamata,színvonala. Ők nagy veszélybe fognak kerülni a szabályozások miatt,hisz nem térhetnek el olyan nagy mértékben az Oktatási Minisztérium által kerettantervbe foglalt óraszámoktól olyan nagy mértékben ,mint eddig.(70%/30%).

A magántanulóknak több csoportja van,ez igaz, a 3 klasszikus:

1.)Tanuló tartós beteg,külföldön él,vagy csak túl távol az intézménytől,szülei elváltak(egyik külföldön másik közelebb a gyerek pedig ingázik,vagy élvonalbeli sportoló akik az edzések miatt nem tudnak mindig ott lenni,de azért érettségire szükségük van.

2.)Akik ki akarják játszani a rendszert.Heti 35 óra pl. középiskolában lássuk be,hogy leterhelő tud lenni.Ez a problémának csak az egyik fele,a másik az ,hogy a tanórák fele olyan tárgyakból tevődik össze amelyből a diákok 80%a nem is érettségizik,és nem akarnak kezdeni velük semmit (pl.5 testnevelés,dupla ének,rajz,etika,életvitel,2.idegen nyelv,média,stb.).Ezért inkább ezek a tanulók a könnyebb utat választják,16-18 év között szülői beleegyezéssel,18.életév betöltése után meg már a maga aláírásával elintézheti a dolgot.Utána meg vagy nem jár be a tanuló egyáltalán órákra,és otthon tanul vagy csak a kötelező érettségi tantárgyakra jár be.Évente 2-szer pedig osztályozóvizsgázik.Ez egyenértékű a nappali tagozatosok egész évben megszerzett érdemjegyeinek átlagából vont osztályzattal.Alkalmas továbbtanulásra,egyetemi pontok közé beleszámít ugyanolyan módon.Ennek az oka a lustaság szokott lenni többnyire,a cél az,hogy fenntartson egy elfogadható tanulmányi szintet a diák,az eredménye meg az,hogy romlásnak indul tanulmányilag.A magántanulónak lenni ilyen szempontból nem kifizetődő.90%-ának romlás felé indult a tanulmányi élete.Ezt tényleg nem lenne szabad hagyni.Azt mindenképp korlátozni kellett volna,hogy kiből lehetett,és kiből nem magántanuló.

3.)Viselkedési problémák:Nos igen,a legérdekesebb helyzet.Van,hogy valakit erőltetve raknak a tanárkollégák magántanulói státuszba,azért ,mert nem bánnak az illetővel.Kérem szépen,akárhogy is egyezett meg a tanuló a tanári karral és az igazgatósággal,a magántanulói státusz jogilag akkor is kimondottan csak a diák döntése 18.életév betöltése után.Olyan nincs,hogy valakit erőszakkal ilyen helyzetbe betegyenek,ez maximum kölcsönös megegyezés alapján érhető csak el.A pedagógusok azért tanulnak pedagógiát,hogy legyen képesítésük arról is,hogy hogyan kell bánni tanulókollégákkal,ne csak a tananyag leadásáról legyen papírjuk.A dolgokat meg kell oldaniuk maguknak.Anno,engem is erőszakkal helyeztek ilyen körülmények közé,most megfog szünni szeptembertől.Én nem vagyok az egyéni munkarend híve,hisz értelmetlen.A tanórák 70%-nak meg kell egyeznie a kerettantervben látott óraszámokkal. Kb. 5 napból 3,5 napra be kéne járnom.Ez esetben már mindegy kategóriának értékelem a konklúziót. Ez is az az eset amikor jobb eltörölni.

Összességében kinek mi éri meg.Aki élsportoló annak nyilván ez rosszul fog beütni,én helyzetemben ez egy pozitívum most.

2019. júl. 31. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!