Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy lehet, hogy a magyar...

Hogy lehet, hogy a magyar elit egyetemek nem érnek el olyan világsikereket, mint az amerikai egyetemek?

Figyelt kérdés
Azon agyaltam, hogy mindig mondjuk, hogy a magyar oktatás fény éveket ver az amerikai oktatásra. Viszont ha megnézük a magyar elit egyetemeket ELTE, BME, PTE, DE, SZTE, PE és ezeket szembe állítjuk az amerikai elitel Harvard, MIT, Yale, ezek sokkal több újdonságot adnak a világnak a kutatás terén

2019. júl. 6. 15:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Láthatod az elmúlt pár nap eseményeiből a tudományos kutatás fontosságát kormányunk számára.
2019. júl. 6. 15:48
 2/13 anonim ***** válasza:
16%
Azért egy amerikai egyetemet ne hasonlítsunk már a BME-hez vagy a mi orvosi egyetemeinkhez! Amerikában egy egyetem kb azonos szinvonalú mint tiszaburán a nyaúc osztály....
2019. júl. 6. 16:08
 3/13 A kérdező kommentje:
Az elit egyetemeket hasonlító a magyar elittel. Elitet az elithez. Elméletileg egy ligában vannak
2019. júl. 6. 16:11
 4/13 A kérdező kommentje:
Tehát egy MIT még egy BME műszaki egyetem mind a kettő és az adott országban elitnek minősül
2019. júl. 6. 16:14
 5/13 Balogh Bence 2019 ***** válasza:

Hát, lehet, hogy a magyar oktatás nem ver fényéveket az amerikai oktatásra.

[link]

2019. júl. 6. 16:25
 6/13 anonim ***** válasza:
81%

"Azon agyaltam, hogy mindig mondjuk, hogy a magyar oktatás fény éveket ver az amerikai oktatásra."

Igen és a magyarok a legerősebbek, a legokosabbak és a legszebbek az egész világon. Tudjuk.

2019. júl. 6. 16:38
 7/13 anonim ***** válasza:

"Hogy lehet, hogy a magyar elit egyetemek nem érnek el olyan világsikereket, mint az amerikai egyetemek?

Azon agyaltam, hogy mindig mondjuk, hogy a magyar oktatás fény éveket ver az amerikai oktatásra."

Én nm mondom. Te miért mondasz butaságot?

Amúgy szólok, hogy az egyetemek nem jelentik az oktatást általánosságban. meg hogy kicsinykét többen beszélnek a világon angolul, mint magyarul, így éppen egy icipicivel kisebb az esélye egy magyar egyetemnek bekerülnie a mindössze 15 milliós magyar lakosság által, mint egy amerikai egyetemnek, ahol eleve 300 millióan élnek és a világ minden tájáról mennek oda hallgatók, hiszen az angol világnyelv. A magyar meg nem az.

2019. júl. 6. 16:50
 8/13 anonim ***** válasza:
58%
Amerikában több a jelentkező, így jobban meg tudják őket szűrni. Nagyobb anyagi lehetőségeik vannak. Az oktatás szinvonalában is fényévekkel előrébb járnak. Hogy egy kis politikát is keverjek bele, ott nem elűzik az országból, vagy korlátozzák a magas színvonalú egyetemek működését, hanem támogatják.
2019. júl. 6. 17:00
 9/13 anonim ***** válasza:
77%
Anélkül hogy utánanéznék egy MIT-nek sztem nagyobb a költségvetése az egész magyar felsőoktatásnál.
2019. júl. 6. 17:02
 10/13 anonim ***** válasza:
77%

Egészen más nagyságrendű erőforrásokkal gazdálkodnak, egyrészt mindjárt pénz dolgában is: ha megnézed az adatokat, látni fogod, hogy van a világon jónéhány állam (rendben, nem nagy és fontos államok, de na), amely államok GDP-je (nem /fő, összességében) nem haladja meg pl. az MIT éves fenntartási költségeit (illetve bevételeit). Ugyanez nyilván nem sok magyar egyetemről mondható el.

Másrészt igen, különféle okokból kifolyólag (részben a nyelv, részben a pénz, részben másegyéb) nyilván az agyelszívás is jobban megy nekik: hatékonyabban vonzanak be mind kiemelkedő oktatókat, mind kutatókat és tehetséges hallgatókat gyakorlatilag akárhonnan.

Egy idő után ráadásul ezek a folyamatok öngerjesztővé válnak: jobb felszereléssel és több emberrel több pénzből könnyebb hatékony kutatómunkát végezni, ami egy idő után jó eséllyel pénzt is hoz, amiből még jobb felszerelésre és még több használható ember alkalmazására is telik, s így tovább.

2019. júl. 6. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!