Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért csak a listás szavazás...

Miért csak a listás szavazás eredményével jöttek az ellenzékiek ha voltak egyéni választókerületek is?

Figyelt kérdés
A kérdésem a tavaly áprilisi választásokra vonatkozik. Annyit lehetett olvasni, hogy a Fideszre csak 49% szavazott. Igen listán. Viszont voltak egyéni kerületek ahol szinte csak a Fidesz aratott győzelmet. Összesítve megérdemelt és jogos a 2/3 szerintem.

2019. júl. 5. 13:08
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:

Tisztelt, # 30-as válasz írója!

A kérdés arról szól, hogy a kérdező nem érti, hogy az ellenzékiek miért az országos listás eredményt ragadják ki és „fikázzák" (azzal, hogy kevesebb, mint 50%-ot kapott a FIDESZ-KDNP pártszövetség); holott az egyéni listás szavazatok…

Azt mutattam be, hogy egyéni listára adott szavazatoknál még alacsonyabb volt a FIDESZ-KDNP jelöltekre adott szavazatok aránya, mint az országos listán kapottaknál. Meg is írtam, és ott van a Nemzeti Választási Iroda linkjén is: 47,89% a listás 49,27%-kal szemben. (Azt csak úgy megemlítettem, hogy darabszámra is kevesebb volt.) Ha azt elfogadja, hogy a 49%-ot (pontosan: 49,27%-ot) keveslik, akkor a 47,89%-hoz hogy viszonyul?

Nem ellenzékiként, csak úgy.

2019. júl. 8. 14:02
 32/35 anonim ***** válasza:

#31 "Azt mutattam be, hogy egyéni listára adott szavazatoknál még alacsonyabb volt a FIDESZ-KDNP jelöltekre adott szavazatok aránya, mint az országos listán kapottaknál. Meg is írtam, és ott van a Nemzeti Választási Iroda linkjén is: 47,89% a listás 49,27%-kal szemben. (Azt csak úgy megemlítettem, hogy darabszámra is kevesebb volt.) Ha azt elfogadja, hogy a 49%-ot (pontosan: 49,27%-ot) keveslik, akkor a 47,89%-hoz hogy viszonyul?"

Biztos bennem van a hiba de nem értem.

Most írtam le, hogy a körzetek 45%-ban eleve 50% feletti volt az egyéni jelöltekre leadott szavazatok száma a fidesz-kdnp-nél. Vagyis 55% lehet csak olyan, ami 50% alatti /mindössze 2 volt 40%-nál alacsonyabb, a 45% alatti és feletti kb. fele-fele) Hogy jönne ebből ki az, hogy az egyéni jelöltekre kevesebb szavazat ment volna, mint ami a listás?

Mit takar az, hogy "egyéni listára leadott szavazat"?

lehet, hogy csak én nem értem, és valójában ugyanazt mondjuk mindketten?

2019. júl. 8. 19:07
 33/35 anonim ***** válasza:

Tisztelt, # 32-es válasz írója! (2019-07-08 19:07)

Nem tudom, hogy miért nem fogadod el, és miért ellenőrzöd a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményközlését, de ha megtetted, és más eredményre jutottál, akkor sikertelenül tetted. Persze, nem csoda, hiszen alkalmatlan rá az ismertetett módszered.

A # 29-es válaszomban (2019-07-06 23:51) adott linken te is elolvashattad:

„FIDESZ – KDNP

EGYÉNI SZAVAZATOK: 2 636 201 (47,89%)

ORSZÁGOS LISTÁS SZAVAZATOK: 2 824 551 (49,27%)”

►[Hogy jönne ebből ki az, hogy az egyéni jelöltekre kevesebb szavazat ment volna, mint ami a listás?]◄

Úgy, hogy minden szavazó k̲é̲t̲,̲ ̲e̲g̲y̲m̲á̲s̲t̲ó̲l̲ ̲f̲ü̲g̲g̲e̲t̲l̲e̲n̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲ot adhatott le: e̲g̲y̲et e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲t̲e̲k̲e̲t̲ ̲t̲a̲r̲t̲a̲l̲m̲a̲z̲ó̲ ̲l̲i̲s̲t̲á̲r̲a̲ ̲ (személyt megjelölve), e̲g̲y̲et pedig o̲r̲s̲z̲á̲g̲o̲s̲ ̲p̲á̲r̲t̲l̲i̲s̲t̲á̲r̲a̲ (pártot, pártszövetséget megjelölve.)

Az egyéni listákon szereplők lehettek független jelöltek, vagy jelölő szervezetek jelöltjei. Jelölő szervezet lehet párt, vagy pártszövetség is, így, például a FIDESZ-KDNP is, amelynek mind a 106 egyéni választókerületben voltak jelöltjei.

E̲g̲y̲á̲l̲t̲a̲l̲á̲n̲ ̲n̲e̲m̲ ̲b̲i̲z̲t̲o̲s̲,̲ ̲h̲o̲g̲y̲ ̲e̲g̲y̲ ̲a̲d̲o̲t̲t̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲ó̲ ̲u̲g̲y̲a̲n̲a̲n̲n̲a̲k̲ ̲a̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲ő̲s̲z̲e̲r̲v̲e̲z̲e̲t̲n̲e̲k̲ ̲a̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲t̲j̲é̲r̲e̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲o̲t̲t̲ ̲e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲l̲i̲s̲t̲á̲n̲ ̲i̲s̲,̲ ̲m̲i̲n̲t̲ ̲a̲m̲e̲l̲y̲i̲k̲ ̲p̲á̲r̲t̲r̲a̲,̲ ̲p̲á̲r̲t̲s̲z̲ö̲v̲e̲t̲s̲é̲g̲r̲e̲ ̲a̲z̲ ̲o̲r̲s̲z̲á̲g̲o̲s̲ ̲p̲á̲r̲t̲l̲i̲s̲t̲á̲n̲.

Annál is inkább, mert nem biztos, hogy az egyéni jelölt, akire szavazott, az valamelyik országos listát állító párt, pártszövetség jelölje volt. Például, az egyéni jelölt független induló volt, vagy olyan párt, pártszövetség jelölje, amely párt, pártszövetség nem érte el azt a követelményt, hogy országos listát állíthasson (legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább huszonhét egyéni választókerületben önállóan jelöltet kellett hozzá állítani). Ilyenkor, nem szavazott, pl. a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjére, de pártlistán erre a pártszövetségre szavazott. Máris eggyel nőtt a pártlista szavazatszáma úgy, hogy egyéni jelöltjüknél nem nőtt.

De, - több helyen olvasható volt – voltak szavazók, akik tudatosan szavaztak más párt, pártszövetség egyéni jelöltjére, mint amire pártlistán, bár volt a pártlistán szavazatot kapó pártnak, pártszövetségnek egyéni jelöltje. Pl. a JOBBIK egyéni jelöltjére szavazott, és listán a FIDESZ-KDNP-re. Megint nőtt eggyel a FIDESZ-KDNP pártlistás szavazatainak száma, míg az egyéni, nem.

Egyáltalán nem értem, hogy az egyéni választókerületek adott egyéni jelöltjeire adott szavazatok és adott szintet meghaladó választókerületek arányából hogyan következtetted ki akár az egyéni-, akár pártlistás szavazatok arányát?

Miért ne lehetne eltérő, akár nagyon is eltérő?

Például, a MOMENTUM országos pártlistán 133,53%-al(!!!) több szavazatot kapott, mint egyéni jelöltjei, egyéni listán. (175 229 szavazat, 75 033 szavazat.)

[link]

Azt is láthatod, hogy az egyéni jelöltjeikre adott szavazat az összes egyéni jelöltre leadott szavazat 1,36%-át teszik ki.

És azt is, hogy az országos listán kapott szavazataik az összes országos listára leadott szavazat 3,06%-át teszik ki.

Két, külön kapott országosan összesített szavazatszámukat két, külön országosan összesített szavazatszámhoz viszonyítják.

Az ÖSZEFOGÁS PÁRT esetén fordítva volt: 2,25-szor annyi szavazatot kaptak egyéni jelöltjeik, mint amennyit országos pártlistán kaptak: [link]

M̳ ̳E̳ ̳G̳ ̳O̳ ̳L̳ ̳D̳ ̳Ó̳ ̳K̳ ̳U̳ ̳L̳ ̳C̳ ̳S̳ ̳:̳

┌─ A̲ ̲F̲I̲D̲E̲S̲Z̲-̲K̲D̲N̲P̲ egyéni listás szavazatainak darabszáma abból adódott, hogy a 106 egyéni választókerületben a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltjeire összesen 2 636 201 érvényes szavazat érkezett.

Az e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲l̲i̲s̲t̲á̲s̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲a̲i̲k̲ ̲a̲r̲á̲n̲y̲a̲ pedig abból adódott, hogy a 106 egyéni választókerületben, az összes egyéni jelöltre, összesen 5 504 701 érvényes szavazat érkezett, és 2636201/5504701*100 ≈ 47,889994388 (és tovább, a végtelenségig, a tizedesjegyekben még szakaszos ismétlődés sincs); ami 2-tizedesjegyre kerekítve: 47,89%. ─┘

┌─ A̲ ̲F̲I̲D̲E̲S̲Z̲-̲K̲D̲N̲P̲ országos listás szavazatainak darabszáma abból adódott, hogy a 106 egyéni választókerületben a FIDESZ-KDNP országos listájára összesen 2 824 551 érvényes szavazat érkezett.

Az o̲r̲s̲z̲á̲g̲o̲s̲ ̲l̲i̲s̲t̲á̲s̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲a̲i̲k̲ ̲a̲r̲á̲n̲y̲a̲ pedig abból adódott, hogy a 106 egyéni választókerületben, az összes pártlistára (a nemzetiségi lista is ilyen), összesen 5 732 283 érvényes szavazat érkezett, és 2824551/5732283*100 ≈ 49,2744513835 (és tovább, a végtelenségig, a tizedesjegyekben még szakaszos ismétlődés sincs); ami 2-tizedesjegyre kerekítve: 49,27%. ─┘

┌─ Vagyis, a̲ ̲F̲I̲D̲E̲S̲Z̲-̲K̲D̲N̲P̲ az e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲t̲j̲e̲i̲r̲e̲ (2824551-2636201=) 1̲8̲8̲ ̲3̲5̲0̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲t̲a̲l̲ ̲k̲e̲v̲e̲s̲e̲b̲b̲e̲t̲ ̲k̲a̲p̲o̲t̲t̲,̲ ̲m̲i̲n̲t̲ ̲a̲h̲á̲n̲y̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲o̲t̲ ̲o̲r̲s̲z̲á̲g̲o̲s̲ ̲p̲á̲r̲t̲l̲i̲s̲t̲á̲j̲u̲k̲r̲a̲ ̲k̲a̲p̲t̲a̲k̲; de ez még nem jelent arányt, mint írtam, ezt csak úgy írtam.

Ha országosan összesen kellően kevesebb egyéni jelöltes szavazat lett volna, mint az összes pártlistás, akkor még akár nagyobb arány is lehetne, mint a pártlistás szavatok aránya az összes pártlistás szavazathoz. De, nem így volt, a̲z̲ ̲ö̲s̲s̲z̲e̲s̲ ̲e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲ ̲k̲i̲s̲e̲b̲b̲ ̲a̲r̲á̲n̲y̲á̲t̲ ̲k̲a̲p̲t̲á̲k̲ ̲a̲ ̲F̲I̲D̲E̲S̲Z̲-̲K̲D̲N̲P̲ ̲e̲g̲y̲é̲n̲i̲ ̲j̲e̲l̲ö̲l̲t̲j̲e̲i̲,̲ ̲m̲i̲n̲t̲ ̲a̲m̲i̲l̲y̲e̲n̲ ̲a̲r̲á̲n̲y̲ú̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲o̲t̲ ̲k̲a̲p̲o̲t̲t̲ ̲a̲ ̲F̲I̲D̲E̲S̲Z̲-̲K̲D̲N̲P̲ ̲p̲á̲r̲t̲l̲i̲s̲t̲á̲n̲,̲ ̲a̲z̲ ̲ö̲s̲s̲z̲e̲s̲ ̲p̲á̲r̲t̲l̲i̲s̲t̲á̲s̲ ̲s̲z̲a̲v̲a̲z̲a̲t̲h̲o̲z̲ ̲k̲é̲p̲e̲s̲t̲.

Vagyis, ha jó-jó, országos pártlistán nem volt 50% felett, na de az egyéni lista… Nos, nem. Ott még kisebb arányban részesültek a szavazatokból.

Ezzel nem vitatom a választási rendszert, nem vitatom a győzelmüket, nem vitatom az arányt sem, csak a kérdéshez fűzött bezzegelésre nem látok okot. Nem hogy nem elsöprően nagy az egyéni szavazatarány, de egyenesen kisebb. ─┘

2019. júl. 10. 13:30
 34/35 anonim ***** válasza:

Felesleges volt ez a hosszú válasz. Úgy kezdtem hogy NEM ÉRTEM mit akarsz mondani.

Most már értem. Nem is mondtunk különböző dolgot egymáshoz képest.

Mivel listán csak nagyobb pártokra lehetett szavazni, egyéniben meg volt sok kis szervezet és független jelölt is, akikre szintén szavaztak, természetes, hogy kevesebb fideszes jelöltre leadott szavazat van mint ahányan a fidesz-kdnp listáját választották a lehetséges listák közül. Nem is állítottam mást.

Pont amiatt kérdeztem vissza, hogy mit jelent az amit használtál, hogy egyéni listákra leadott szavazat, mert nem értettem mi volt amit mondtál. Kár kötözködni állandóan, nem is volt köztünk vita.

2019. júl. 10. 15:24
 35/35 anonim ***** válasza:

Tisztelt 34. válasz írója (2019-07-10 15:24)

Akkor visszatérve a kérdező által írtra, hogy „viszont voltak egyéni kerületek”, elfogadod azt, hogy az egyéni kerületekben semmivel sem kapott nagyobb arányú szavazatot a FIDESZ(-KDNP), mint országos listán? (Gyakorlatilag ugyanolyan az arány, pontosan véve, kicsit alacsonyabb is.) Vagyis, nincs viszont.

Ezt írtam az elsőként írt 29-es válaszban (2019-07-06 23:51).

Erre írtad, hogy „hogy kevesebben szavaztak egyéniben a fideszes jelöltekre mint a listás arány, akkor tévedsz.” (Bocsánatot kérek, ha ez rossz szándékú feltételezésnek tűnik, de ezt én úgy értem, hogy volt köztünk vita. Az az állítás, hogy tévedek, nem egyetértés.) De, egyrészt, nem tévedhettem, mert az NVI hivatalos eredményközlését mutattam be. Másrészt sem tévedtem, mert a FIDESZ-KDNP jelöltjeire valóban kevesebben szavaztak egyéni listán, mint a FIDESZ-KDNP-re országos pártlistán.

De! Nem a darabszám számít, nem amiatt írtam, csak az is ott van az eredményként közölt százalékos aránynál. (Ha valaki utána akar számolni, hogy ez a darabszám valóban ennyi százaléka-e az összes darabszámnak.)

A százalék számít, ami viszont (ha már „viszont”-ról volt szó a kérdésben) nem több, hanem valamennyivel kevesebb is, mint a kérdésben említett 49(,27)%.

Vagyis, gyakorlatilag azonos volt a választói „kedvelés”. Csak olyan a választási rendszer, hogy tkp. azonos arányú támogatással az egyik esetben a képviselő helyek 85,849%-át lehet megszerezni (106-ból 91-et), a másik esetben pedig csak a helyek 45,65%-ára elég (92-ből 42). Az első darabszámra is sokkal több, nem csak helyfoglalási arány tekintetében.

A nagy képviselői hely darabszám különbség, vagy a szerezett helyek nagy aránykülönbsége miatt érzik sokan úgy (a kérdező is), hogy mennyivel nagyobb arányú volt a választói „szeretet” egyéni jelöltek esetén.

Nem. Gyakorlatilag ugyanakkora, pontosan pedig valamivel kisebb volt.

2019. júl. 11. 11:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!