Miért terjesztik azt sokan, hogy Magyarországon rosszak a fizetések?
Nem tudom, hogy az ország többi részén mi van, de Budapesten pl. egy informatikust simán megdobnak kezdőként is a cégek nettó 250 ezer forinttal. És mi kell hozzá? Egy BSc diploma, 1-3 év tapasztalat és néhány értékelhető saját projekt, és már fel is vesznek bárhová. Persze tudom én, hogy könnyebb kimenni külföldre mosogatni, jó magyar mentalitás, hogy menjünk ki külföldre csicskának egy kis pénzért, micsoda ötlet... meg is van a véleményem az ilyenekről. És pont az ilyenek terjesztik azt, hogy itthon rosszak a bérek, holott ez nem igaz, csak tenni is kéne valamit.
Miért hagyjuk, hogy az ilyen fiatalok rosszakat terjesszenek rólunk külföldön?
"Mellesleg, aki nálunk 10 éve tanít, egynek sincs nettó 200 alatt a fizuja. (Esetleg nyáron)."
10 év munkaviszonnyal PED4-ben van! Ha megkapta.. Ha PED4ben van akkor 160 ezres a nettója. Tehát, hol van itt 200 ezer felett?
Pontosan 30#, hiába emelkedik az évekkel, az is nagyon karcsú ilyen árak mellett.😔
Nem értem a kérdezőt igazából, hogy nem lehet látni, hogy alacsony, élhetetlen, rabszolga béreken van a fél ország? A megélhetés és a lakhatàs meg folyamatosan drágul..
Nem azok a hülyék, akik kimennek külföldre, hanem akik leszòljàk őket. A mosogatás duma is elég lejárt lemez, nem tükrözi a valóságot.
Pl a villanyszerelők, burkolók, kőművesek, festők, heggesztők szerinted miért fogytak el, miért nem lehet találni szakembert? Elàrulom, hogy nem mosogatni mentek el, hanem a szakmajukban dolgoznak nyugaton is.
És amúgy ne felejtsük el, hogy:
Minden évben növekedik a fizetés de:
- Az albérlet árak a fizetéshez képest ugyannyival nőnek
- A termékek a boltokban ugyannyival nőnek
- A rezsi ugyannyival nő
Tehát a növekedés arányos. Szóval hiába keresel a következő évbe 10 ezer forinttal többet. Ugyanott vagy, mint 1 évvel ezelőtt, mert minden más feldrágult arra a szintre.
Csak az orszgában sok buta ember van és elhiszi, hogyha 10 ezer forintal nőtt a fizetése akkor azzal Ő jobban él. Nem. Itt akkor élne jobban, ha az árak bizonyos kereteken belül stabilak maradnának és a fizetések legalább 4x-5x több lenne.
Azt is nézd meg, hogy például Ausztriába egy tanár sokkal-de sokkal többet keres, de minden más olcsobb. Olcsobb a hús, olcsobb a kenyér, olcsobb az inni való. És a legszomorúbb az, hogy Horvátországba vagy Ausztriába a hegyekbe kimenni nyaralni olcsobb még autóval is, mint Balatonra lemenni egy hétre.
Részemről befejeztem.
"Mint mondottam volt, van 2 pedagógus is a családban, tehát tisztában vagyok mi mindennel jár az ilyesmi. De aki annyi mindent csinál és még osztályfőnök is, az nem 130-at keres!!!! 😄"
Annyira reális, hogy kijössz az egyetemről és máris osztályfőnök leszel és mindent rád bíznak.
Lehet nem jött le, ezért elárulom, nem 10-20 éves szakmai tapasztalatokkal rendelkezők állás és bér lehetőségeiről beszélgettünk eddig itt, hanem pályakezdők lehetőségeiről.
Elhiszem, hogy a tanárok sincsenek túlfizetve.
Csak a logikát nem találom. És ez azért zavar, mert ezek az emberek nem tanulatlan, rosszindulatú prolik, hanem egyetemet végzett értelmiségiek.
2010 előtt mennyi volt a különbség az osztrák és a magyar bérek között? Miért most fáj ez a különbség? Mert akkor válság volt? Megyó "bűnének" rójja fel a baloldal, amiért "drasztikusan" megemelte a diplomás minimálbért! Aztán jött a böszme beszéd "4 évig nem csináltunk semmit" Aztán csináltak! Közalkalmazotti bérstop! 13. havi fizetés elvétele...,
És a pedagógusok kórusának az osztrák bér hiányzik?
Miért 2010-ben egyforma volt az osztrák és a magyar bér?
Ha nem, akkor egy pedagógustól elvárható lenne, hogy a 2010-es hagyatékhoz hasonlítgassunk!
A kormány nem kis terhet vett le az önkormányzatokról, amikor azok adósságát átvállalta. Ha minden marad úgy, sok helyen iskola sem lenne....
Felesleges 2010 es bértáblákat összehasonlítani a maihoz. Mert 2010-ben az élelmiszerek árai sem ennyi voltak, mint most. Az albérlet és lakás árak sem ennyik voltak, mint most. Ha a 2010-es ingatlan és élelmiszer árak stabilan megmaradt volna akkor a mostani fizetés jónak mondható lenne. Érted már miért nem jó ezeket hasonlítani? A mostani helyzetet kell nézni vagy 1-2 évvel ezelőttit, illetve 1-2 évvel későbbit. De korábbra visszamenőleg már nem tudsz...persze tudsz.. de az akkori fizetést át kell váltanod a mai viszonylatba.
De nem is értem miért beszélgetek egy Fideszes trollal akinek a migráns, soros elég duma.... és az M1-en figyeli a híreket és el is hiszi azt.
39.
Az osztrák bérekhez való hasonlítgatás adta a fő sodrát a vitának.
Márpedig én ragaszkodnék az előzményekhez, amikor a közalkalmazotti bérstop mellé elvették a 13. havi fizetést is, az akkori 10% feletti inflációs árszínvonalhoz képest. Bár, tény és való, hogy a pedagógusokhoz, szinte hozzádobták a deviza átverős hitelt....
"Ha nem, akkor egy pedagógustól elvárható lenne, hogy a 2010-es hagyatékhoz hasonlítgassunk!"
Teljesen igazad van, 2010-ben az egyik legalulfizetettebb szakmákhoz tartozott, hiányszakma és nem vonzó a fiatalok számára. Bruttó 130 ezer forintos tanári kezdőfizetés, amikor a garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén 89 500 forint.
2012-ben bejelentik a pedagógus életpályamodellt, amit 2013-ban be is vezettek. Balog Zoltán, akkori emberierőforrás-minisztere szerint " sok probléma közül kiemelkedik a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsültségének a hiánya, amely “sürgős megoldásért kiált”. "
2019-ben azért kellett megemelni a pedagógus bértáblában található pályakezdők fizetését, mert nem kereshetnek kevesebbet a garantált bérminimumnál.
Nézzük a számszerűen: "2019-től bruttó 195 000 forint, egyetemi vagy mesterszakos végzettséggel továbbra is 203 000 forint."
A garantált bérminimum:
"garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2019. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 195 000 forint"
Szóval pályakezdők és pályaválasztók szempontjából érdemi előrelépés nem igazán történt, ugyanúgy nem vonzó és egyik legalulfizetettebb szakma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!