Miért ilyen rossz a munkások helyzete Magyarországon? Mikor lesz megbecsülve a kétkezi munka?
Ott tartunk, hogy vidéken lassan vadászni kell a normálisan dolgozó szakembereket, és szakmunkasokat, legyen szó szinte bármiről. Eközben a fizetés semmit nem ér, a munkások munkakörülményei sok helyen siralmasak. Mivel a kisebb maszek vállalkozások dögledeznek ezért nagyobb cégek vették át a munkák legjavát, ami azért baj, mert ott pont az van a legnehezebb helyzetben, akire épül az egész vállalkozás, a munkásokra.
Ezentúl a társadalom is lekezelő, az emberek csak "proliként" gondolnak rájuk, ha azt mondom kőműves, vagy segédmunkás, az emberek a kocsmában ücsörgő Lajosbára asszocialnak, eközben ugyanaz a munkás Angliában megbecsült ember lenne, anyagilag is. Eljutunk valaha arra a szintre mi is? Legyen szó társadalmi, és politikai értelemben.
Kérdező, saját magadnak mondasz ellent.
"Ott tartunk, hogy vidéken lassan vadászni kell a normálisan dolgozó szakembereket, és szakmunkasokat, legyen szó szinte bármiről."
Ha vadászni kell a szakemberre, akkor nyilván akinek sikerül egyet "becserkésznie" az el is akarja kapni, ezért megadja neki azt az árat a munkájáért amit az kér érte. Ennél jobban hogy lehet megbecsülni a kétkezi munkásokat?
Ja, hogy nem az ilyen szakmunkásokról beszélsz, hanem akinek a munkáját bárki el tudja végezni? Sajnos nekik kereslet-kínálat alapon alakul a munkabére. Ha a cég, főnök, akárki nem talál embert akkor kénytelen magasabb fizetést adni hátha annyiért már lesz aki hajlandó nála dolgozni - viszont nem mindig tud. Ilyenkor vagy bezárja a boltot vagy más megoldást keres, gépesítés vagy kintről behívott munkaerő formájában.
Nem tudom melyik részén élsz az országnak, de nálunk a kőművest nemcsak hogy nem nézik le, de évek óta versengenek értük, mert mindenki építkezni szeretne. A segédmunkás más kategória. Nem véletlen, hogy neki nincsen szakképesítése.
"Eközben az adminisztrátor majd dupla annyit keres, pedig a 21. Században már nem olyan kiváltságos ember, aki kezelni tudja a számítógépet."
Én is azt hittem sokáig, főleg a 90-en után születettek körében, ahova én is tartozok, aztán mostanság rájövök, hogy nagyon nincs meg a szükséges office ismeret például.
Konkrét napi tapasztalatom a fiataloknál, akik szinte hozzá vannak nőve a számítógéphez meg a telefonhoz, hogy a HASZNÁLHATÓ ismereteik az informatikában még felhasználói szinten sincsenek meg, pedig még tanulniuk is kellene az iskolában. Nyolcadikosoknak olyan primitív dolgot nekem kellett külön kihangsúlyozni, hogy ne függőlegesen tartsa a mobilját ha egy szélesebb feladatot akar megnézni vele és megoldani, hanem tartsa vízszintesen és akkor elfér látható méretben a képernyőn.
Nem tudnak egy táblázatot elkészíteni vagy egy szimpla szöveget megírni, pedig tananyagkét kell csinálniuk ppt munkákat is. Ha nem tudja a youtube-ról vagy a facebookról közvetlenül letölteni, megnyitni, akkor azzal már nem boldogul. Posztolni tud és itt vége.
De nem ez a gond, az, hogy nem is akarja megtanulni.
Angliában élek, építkezésen dolgozom, egyszerű labourerkent, kőműves vagy építészeti végzettségem nincs. Tervben van a hazaköltözés hasonlót szeretnék mert gondolom jó pont az angliai tapasztalat. Nem hasonlítom a két fizetést, nem vagyok hülye, tudom, hogy itt más a helyzet. DE a nagy különbség, ami zavaró a munkahelyi körülmények.Az ember megbecsülése, a munka értékelése. Az, hogy itt ugyanazt az egyenruhát kapom, mint a főnököm, vagy az építészmérnök, jó minőségben,de a fizetéseink között sincs akkora szakadék mint otthon lenne. Sok mindent tudnék írni, kezdve az erős szakszervezetektől, akik folyamatos kontaktban vannak veled, ellenőrzik, hogy mindent megkapok rendesen, biztonsági előírások rendben vannak, nem dolgoztatnak-e többet mint amit ígértek. Sorolhatnám. Ez mind azért van, mert megbecsült munkakör az építőmunkas/ segédmunkas. Mégegyszer mondom, pedig még képesítésem sincs.
Ugyanez otthon... Meg lehet kérdezni az otthoni munkásokat. Ráadásul a fejükhöz van vágva, hogy "nem becsülik meg magukat"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!