Valamit nem értek: ha annyira rosszul élnek az emberek, akkor miért vannak tömve a plázák, szupermarketek vevőkkel, akiknek tele a kosara? Miért nem lehet már csütörtökön délután bemenni egy boltba, mert annyian vannak?
Úgy, hogy egy nagy kamu, hogy itt mindenki éhezik meg bla bla bla.
Ma Magyarországon, akinek van egy épkézláb szakmája, az simán meg tud élni, ha meg a párja is ilyen, akkor simán lehet egy éven akár többször külföldre is menni.
Én azt vettem észre hogy azért mennek néhányan plázába hogy ott verhessék el a fizetésüket mert agyilag csak ennyire telik.
Sokan pedig csak azért mert ott folyik egyfajta közösségi élet és nézelődni szeretnének.
Èhezés nincsen Mo-n.
De miért van az, hogy az ország bármely településén végig mész és a 40-80 éves kor közötti embereknek az a régi lepukkant házuk van.
A jólét nem csak abból áll, hogy megtudom venni a napi betevöt(abból is az olcsobbat), és az olcsó boltokban veszek pár göncöt magamnak.
A jólét abban van, hogy évente megtudok engedni egy nagyobb beruházást az ingatlanomon. Pl tetöcsere, ablakcsere, füvesítés, festés, balkon felújítás.
Aztán ezek mellett eltudok menni évente egy nagyobb nyaralásra. Ètterembe, moziba vagy színházba is eljutok 1x egy hónapban. Ès a hónap végén nem kell kölcsön kérnem...
Èn Németországban élek, és azt gondolom itt van jólét. Ez azt jelenti, hogy az átlag ember úgy él amit fentebb leírtam. Betudok 1-2 hetente menni egy delikátsze üzletbe és kiadni csak sajtra 3000-4000Ft-t. Èvente 2-3x kitudjuk fizetni akár tengerentúli nyaralást is. Ès a ház felújításokra is van pénz... Vagy is a házunkon minden amit réginek elhasználtnak nem energia takarékosnak gondolunk lecseréljük. Itt így él az átlag ember.
Nekem a Mo-i családnak és barátoknak(akik nyugat Mo-n élnek) már hozzánk eljönni vagy Horvátországba egy hetet eltölteni egy nagy dolog. Ház felújítása legtöbb esetben egy kínszenvedés, vagy tákolás öneröböl. Színház, mozi vagy étterem kb féévente marad. Ès sokaknak ez már a luxus is.
Gondolom, hiába mondom ugyanezt az autók számáról, arról, hogy mennyi üzemanyag fogy stb.
Nyilván a magyar ember mindig panaszkodik, bármi is legyen.
Én pl. köszönöm szépen, jól megvagyok. Gondolom, ez most sokaknál kiütötte a biztosítékot, hogy nem fikázok mindig mindent.
Számomra több szempont is fontos a jóléthez egy országban, nem csak az hogy mennyire vannak tömve a plázák...
Pl. mennyire jó az egészségügy mit kapsz az évtizedek óta fizetett tb-ért? (konkrétan nem sokat..)
Mennyire biztos hogy lesz nyugdíjad amiből öregségedre is meg tudsz élni (konkrétan kimutathatólag az elöregedés miatt nem igazán)
Vagy ha peres ügyed van mennyire bízhatsz a független bíróságokban és hogy gyorsan megoldódik elfogadható módon az ügyed (konkrétan most csap rá a bíróságokra a kormány vasökle)
De pl az is fontos hogy független híreket kapsz -e nem csak elferdített valóságot és több hírfolyamból több szempontból is meghallgathatod -e ugyanazt a valóságot (konkrétan a közszolgálati médiát már a felügyeleti szerve is megbüntette hogy a Fidesznek kampányol azaz elfogult sajtóhíreket sugároz)
Emellett még számos a boldogsághoz a jóléthez szükséges dolgot tudnék felsorolni amiben hiányosságok vannak Magyarországban.
Tudom hogy más országokban is vannak de ha összehasonlítjuk akkor megállapítható hogy a térségben Mo. lecsúszófélben van és tényleg ahogy előttem mondták már Bulgáriával és Romániával hasonlítják össze és nem Csehországgal vagy Szlovákiával.
Valami tényleg nem stimmel. De jó volna ha ezeket nem kellene leírnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!